Z Twitteru odišla polovica vedcov a klimatických aktivistov.Braineexcanva/
StoryEditor

Má čo chcel? Z Twitteru odišla polovica vedcov a klimatických aktivistov. Môžu za to Muskove zmeny

Michal Čiernik05.09.2023., 08:00h

Muskovu platformu X opustila polovica environmentalistov, vedcov a politikov z celého sveta, ktorý na sociálnej sieti robili osvetu o klimatických zmenách a ekológii. Namiesto nich sa stále viac objavujú radikálne a extrémistické politické účty.

Lajkuj Brainee.sk na

Americkí vedci porovnali aktivitu 380 000 ľudí, ktorí pravidelne tweetovali o environmentálnych problémoch, s kontrolnou skupinou 458 000 používateľov, ktorí tweetovali o prezidentských voľbách v USA.

Zistili, že aktívna komunita Environmental Twitter (definovaná ako tí, ktorí uverejnili aspoň jeden tweet na túto tému v priebehu 15 dní) klesla do apríla 2023 o 47,5 percenta. Na druhej strane používateľov, ktorých autori označili ako Politics Twitter ubudlo len o 20,6 percenta.

Obľúbená sociálna sieť zelených aktivistov

Twitter je najobľúbenejšou platformou pre ochrancov životného prostredia. Môžu na nej presadzovať svoje cieľov, zdieľať nápady a výskum a nájsť nové spôsoby spolupráce. „Videli sme, že existuje živá komunita, ktorá sa zapája do diskusie o environmentálnych témach,“ hovorí biologička a environmentálna analytička Charlotte Chang z Pomona College, vedúca autorka štúdie.

„Rýchly pokles aktívnych používateľov však vyvoláva poplach a znamená značnú stratu pre komunitu ochrany prírody,“ píšu autori novej štúdie.  Podľa nich zníženie používania platformy zo strany environmentálnych výskumníkov a aktivistov predstavuje riziko v prehlbovaní sociálnych rozdielov.

Prečo odchádzajú?

V nedávnom prieskume spoločnosti Nature medzi viac ako 9-tisíc vedcami, ktorí používali Twitter, viac ako polovica uviedla, že teraz trávi na platforme menej času ako pred šiestimi mesiacmi. A takmer sedem percent uviedlo, že ju už nepoužíva vôbec.

Niektorí z opýtaných výskumníkov zaznamenali nárast počtu trollov, nenávistných prejavov a falošných účtov. Environmentálny vedec Žiga Malek z Verejnej univerzity v Amsterdame informoval, že sa stretol s mnohými „čudnými“ politickými krajne pravicovými účtami propagujúcimi popieranie vedy a rasizmus a musel ich neustále blokovať.

„V posledných mesiacoch, od prevzatia a zmien na Twitteri, množstvo a intenzita zneužívania prudko vzrástli,“ povedal pre agentúru AFP hydroklimatológ Peter Gleick.

Približne 46 percent respondentov prieskumu Nature sa pripojilo k iným sociálnym platformám, ako sú Mastodon, Bluesky, Threads a TikTok.

Ak ľudia, ktorým záleží na životnom prostredí, odídu z Twitteru na iné sociálne siete, Chang a kolegovia naznačujú, že zástancovia ekológie a výskumníci sa budú musieť rýchlo prispôsobiť, aby pokračovali vo výmene informácií, mobilizácii a výskume.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 09:42