Ilustračná fotoArchív/
StoryEditor

VOĽBY 2023: Ktoré politické strany sa skutočne venujú životnému prostrediu? Niektoré klímu úplne ignorujú

Viera Nemcová27.09.2023., 11:30h

Prehľad politických strán, ktoré do svojich volebných programov v roku 2023 zahrnuli otázky a riešenia problematiky životného prostredia.

Lajkuj Brainee.sk na

Vstúpili sme do konečnej fázy predvolebného boja o voličské hlasy. Ostáva už len pár dní a pokiaľ si sa ešte definitívne nerozhodol, možno ti pomôže prehľad strán, ktoré do svojich programov zahrnuli otázky a riešenia problémov životného prostredia. 

Prinášame ti prehľad deviatich politických strán, ktoré si preferencie držia nad (alebo tesne pod) úrovňou zvoliteľnosti (podľa aktuálneho prieskumu politických preferencií). Pozreli sme sa na ich volebné programy a zoradili sme ich podľa čísiel, ktoré získali na základe žrebovania na pôde Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Ktorú z nich, môžeme označiť za lídra v boji s klimatickými zmenami a ktoré by pohoreli na celej čiare?

image

Facebook si posvieti na Fica a spol. TikTok a Meta sprísnia boj proti proruskej propagande v slovenskej predvolebnej kampani

Niektoré politické strany slová o životnom prostredí, zmene klímy a ekosystémoch asi považujú za moderné a občas sa tak vyskytnú v ich predvolebných programoch. Často však pôsobia ako pridané nasilu alebo to vyzerá aj tak, že vôbec nevedia, o čom táto problematika je a pôsobí to zmätene.

Napriek tomu, tu je prehľad strán, ktoré sa o životnom prostredí zmienili:

Progresívne Slovensko

Patrí k politickým stranám, ktoré majú komplexný, prepracovaný a silný volebný program aj v bode životné prostredie. V tomto konkrétnom prípade, majú až päť garantov kapitoly, ktorá hovorí o výzvach a riešeniach klimatickej krízy, o riešení envirozáťaží, o zelenej infraštuktúre v mestách alebo o ochrane prírody a ovzdušia.

V programe nájdeš konkrétne návrhy a riešenia od ľudí, o ktorých je verejne známe, že témy o ochrane našej planéty im nie sú cudzie. Podľa predsedu Michala Šimečku sú témy environmentálnej a ekologickej krízy jednou z priorít PS a je absolútne kľúčové, ako ich zvládneme. Jednoducho, o zelenej budúcnosti nielen hovoria, ale majú aj odborné zázemie vo svojich garantoch.

Koalícia strán OĽANO a priatelia: Obyčajní ľudia (OĽANO), Nezávislí kandidáti (NEKA), Nova, Slobodní a zodpovední, Pačivale Roma, Magyar Szívek a Kresťanská únia a Za ľudí

Program strany OĽANO by si pred nadchádzajúcimi voľbami hľadal márne, žiaden totiž nezverejnilo. Čiastočne to urobili ďalšie strany v koalícii, napríklad Kresťanská únia hlása: „Našou víziou je štát postavený na štyroch pilieroch, ktorými sú stabilné rodiny, súdržné komunity, spoľahlivý štát a slobodné prostredie. Takýto ekosystém je základom spokojného života jednotlivcov a spoločnosti.“ 

My dodávame, že definícia ekosystému znamená, že ide o ucelenú časť prírody, ktorá komunikuje s ostatnými časťami prírody a nie je uzavretá. Je to základná jednotka prírody neustále komunikujúca so všetkými hmotami a energiami v nej – to, ale nezodpovedá tomu, čo sa píše v programe. 

Z ostatných slov programu môžeme vyzdvihnúť iba bod, ktorý hovorí o tom, že pri tvorbe ich politiky sa zameriavajú na „zodpovedné správcovstvo našich prírodných zdrojov.“ Nehovorí nič viac a nič menej.

Tretia kapitola programu strany Za ľudí sa venuje životnému prostrediu. Hovorí o razantných opatreniach a potrebe intenzívnej ochrany životného prostredia. Tiež o tom, ako plánujú „presadzovať silnú podporu štátu pri opatreniach s dopadom na boj proti následkom klimatickej zmeny a zelené technológie.“

image

Ako by volili slovenskí študenti? PS by získalo takmer polovicu všetkých hlasov, v parlamente by boli iba štyri strany

Medzi plány zaradili aj zvýšenie miery recyklácie, ukončenie dotácie výroby energie z uhlia a zvýšenie podielu výroby energie z obnoviteľných zdrojov. Ostatné body sa v programe opakujú, niektoré inými slovami, ale v podstate ide o to isté. Prečítaš ich rýchlo, tento bod programu naozaj nie je dlhý.

Sloboda a Solidarita

SaS predstavila Program ekonomického rastu, v rámci ktorého je časť venovaná životnému prostrediu. Tá sa venuje klimatickej zmene, chráneným územiam, environmentálnym záťažiam, ochrane vody, ochrane pred povodňami, ochrane ovzdušia a odpadom.

Ide o premyslený program (je na tebe, či s návrhmi súhlasíš alebo nie a tiež je otázne, či vôbec majú šancu na presadenie sa), ale pri každom bode je navrhnuté aj riešenie problému, takže si môžeš prečítať, ako plánujú v SaS postupovať. Ak máš záujem, začni čítať od strany 102, bod 6.

Sme rodina

Program strany Sme rodina predstavil 4 istoty pre normálnu budúcnosť – štátne potraviny za normálnu cenu, štátna garancia strechy nad hlavou, bezúročné rodinné mikropôžičky do 1 000 eur a digitálna dvojička Slovenska.

Slová o normálnosti a normálnej budúcnosti pravdepodobne nezahŕňajú zdravé a bezpečné životné prostredie pre normálnych ľudí. O tom sa v programe jednoducho nedozvieš.

Slovenská národná strana

Tiež nepatrí k tým stranám, ktoré by považovali ochranu životného prostredia za jednu zo svojich priorít. V bode 12 Poľnohospodárstvo a ochrana životného prostredia sa dozvieš, že nahradia Ministerstvo životného prostredia novým Ministerstvom prírodných zdrojov. Asi je to dôležité, čo myslíš?

Ďalej sa ešte spomína podpora recyklácie a separácie odpadu a odstraňovanie nelegálnych skládok, zákaz pestovania a dovážania GMO a zvýšenie potravinovej sebestačnosti Slovenska.

Smer – sociálna demokracia

V rámci predvolebného programu strany môžeš nájsť časť s názvom Pôdohospodárstvo a životné prostredie. V ňom sú štyri body, z ktorých sa dozvieš, že strana SMER – SSD predstaví nový Národný program ochrany vody na Slovensku, bude „podporovať len také ciele v environmentálnej politike, ktoré nebudú drasticky ohrozovať a obmedzovať konkurencieschopnosť európskej a slovenskej politiky.“

Ďalej sľubuje podporu poľnohospodárov, prvovýrobcov, potravinárov a obojstranne výhodnú spoluprácu štátu so samosprávami pri zachovaní stability. V podstate ide o strohé body, ktoré nič bližšie nevysvetľujú.

HLAS – sociálna demokracia

Strana HLAS za prioritu predvolebného programu, v sekcii Životné prostredie, považuje ochranu vôd ako národného bohatstva a významnej strategickej suroviny a navrhuje niekoľko riešení. Okrem toho, pozornosť zamerali na klimatickú zmenu, ochranu ovzdušia, podporu dekarbonizácie alebo efektívne odpadové hospodárstvo.

V programe sú časti venované otázkam ochrany prírody, krajiny, biodiverzity, environmentálnym záťažiam, inováciám, výskumu, plánovaniu, environmentálnej výchove a vzdelávaniu. Časť životné prostredie začína slovami: „Ochrana životného prostredia je kľúčovou hodnotou modernej sociálnej demokracie a patrí medzi základné ukazovatele vyspelosti spoločnosti“, a dá sa povedať, že patrí k tým prepracovanejším spomedzi ostatných strán.

Kresťanskodemokratické hnutie

Tiež patrí k stranám, ktorých program obsahuje prepracovanú časť o životnom prostredí a ide o takzvané Desatoro pre udržateľný rozvoj slovenskej krajiny. V ňom ide o vodu v krajine, pôdu ako nedocenený poklad krajiny, lesy, zmenu klímy, potravinovú sebestačnosť, ochranu ovzdušia, pozemkovú reformu a zvyšovanie environmentálneho povedomia.

„KDH bude presadzovať medzinárodnú environmentálnu zodpovednosť v rámci organizácií, ktorých je Slovenská republika členom, ale rovnako aj zdôrazňovať hodnotu našej krajiny v európskom priestore“, to tvrdí strana 

Republika

Znepokojenie pretrvávajúceho znečistenia prírody a vodných tokov na Slovensku, predstaviteľov strany povzbudilo k presadzovaniu „rapídneho dobudovania kanalizácií, verejných vodovodov a k podpore recyklácie odpadov“. S ideou chrániť a zveľaďovať krásnu slovenskú prírodu a prinášať viac zdravých a cenovo dostupných slovenských potravín na náš stôl sa prihovárajú v programe o pôdohospodárstve a životnom prostredí.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 14:10