Vinári v prestížnom francúzskom regióne Bordeaux sa chystajú vytrhať tisíce hektárov viníc.Unsplash/maja Petric/
StoryEditor

Posledný zber v Bordeaux. Ikonické francúzske vína zasiahla kríza, štát platí pestovateľom za rušenie viníc

iDnes.czČTK09.09.2023., 11:00h

Zmena spotrebiteľských návykov a globálne otepľovanie zasiahli jeden z korunných klenotov francúzskeho poľnohospodárstva. Vinári v prestížnom francúzskom regióne Bordeaux sa chystajú vytrhať tisíce hektárov viníc.

Lajkuj Brainee.sk na

Vzhľadom na to, že Bordeaux má v povedomí verejnosti postavenie prestížneho vínneho regiónu, sa to môže zdať prekvapivé. Avšak kombinácia mnohých faktorov, vrátane poklesu spotreby červeného vína, klesajúceho dopytu z Číny a ťažkostí s produkciou vína v stále teplejšom prostredí, produkciu vína vo Francúzsku razantne mení, upozornil portál Politico.

Spotreba červeného vína vo Francúzsku v posledných desaťročiach výrazne klesla, pretože tunajší spotrebitelia sa obracajú k iným, viac osviežujúcim nápojom, ako je napríklad pivo. Zatiaľ čo fľaše s vysoko kvalitným vínom z Bordeaux, vrátane najprestížnejších označovaných ako grand cru, majú stále svojich kupcov, dopyt po bežných červených vínach pre masový trh klesá. To znížilo ceny natoľko, že pre mnoho vinárov je výhodnejšie zničiť vinice a získať odškodnenie ako pokračovať v produkcii vína.

Miliónové odškodnenie

Francúzska vláda plánuje poskytnúť vinárom milióny eur na vytrhanie viniča aj s koreňmi. Cieľom tohto programu, ktorý bol vyhlásený tento rok na poľnohospodárskom veľtrhu Salon de l‘Agriculture v Paríži, je znížiť produkciu a umožniť vinárom využiť pôdu na iné činnosti. Realizácia programu je naplánovaná na tohtoročnú jeseň, vinári dostanú kompenzácie koncom tohto roka.

Verejné prostriedky sa použijú na to, aby bolo nepredané víno premenené na priemyselný alkohol na výrobu parfumov alebo dezinfekciu na ruky. Súčasne budú časti viníc vyrúbané, aby sa znížila celková produkcia.

image

Fľaša z najmenšieho vinohradu na svete stojí päťtisíc eur. Jeho výrobca nechce, aby sa pilo

Úrady ponúkajú za každý odstránený hektár vinice zhruba šesť tisíc eur. V departemente Gironde na juhozápade Francúzska, ktorý je domovom vína Bordeaux, vinári už podali viac ako tisíc predbežných žiadostí o účasť v programe. Podľa oficiálnych údajov z doposiaľ podaných žiadostí chce tretina žiadateľov úplne vytrhať vinice a vzdať sa vinárstva. Zvyšok chce znížiť produkciu a zamerať sa na kvalitnejšie vína.

Znižovanie objemu

Pre Stéphana Gabarda, ktorý vlastní 40 hektárov viníc v Bordeaux a produkuje prevažne červené vína, je zníženie výroby jedinou možnosťou, ako sa prispôsobiť neúprosnému poklesu predaja. „Dávame prednosť zníženiu objemu produkcie, aby zodpovedala tomu, čo sme schopní predať,“ povedal a dodal, že plánuje vytrhať asi desať hektárov. 

image

Údaje ministerstva poľnohospodárstva ukazujú, že v druhej polovici roku 2022 klesla cena červených vín z Bordeaux oproti priemernej cene za predchádzajúcich päť rokov o 21 percent.

Unsplash/alana Harris/

Vlani bol jeho predaj asi o 30 percent nižší ako pred pandémiou choroby covid-19 v roku 2019. Nadprodukcia, ktorú Gabard radšej nazýva nedostatočnou konzumáciou, má za následok, že vinári musia víno predávať za extrémne nízke ceny. Údaje ministerstva poľnohospodárstva ukazujú, že v druhej polovici roku 2022 klesla cena červených vín z Bordeaux oproti priemernej cene za predchádzajúcich päť rokov o 21 percent.

Klimatická zmena a pivo

Hlavným faktorom klesajúceho trendu vo vinárstve sú zmeny preferencií spotrebiteľov. Podľa niekoľkých prieskumov by predaj piva vo francúzskych supermarketoch mohol tento rok po prvýkrát prekonať predaj vína. Prieskum RTL zistil, že spotreba červeného vína za posledných desať rokov klesla o 32 percentá, hlavne kvôli nižšej konzumácii vo vekovej skupine 18 až 35 rokov.

Vplyv majú aj klimatické zmeny. Na jednej strane dlhšie roky a vyššie teploty spôsobujú u spotrebiteľov presun od červených k bielym a ružovým vínam. „V lete, keď sú teploty veľmi, veľmi vysoké, ľudia viac inklinujú k pitiu osviežujúcich nápojov s nízkou teplotou, akou sú biele, ružové a šumivé vína crémant,“ hovorí Gabard s tým, že producenti z Bordeaux sa stále viac zameriavajú na tieto vína. Na druhej strane by vyššie teploty mohli spôsobiť, že tradičné vína z Bordeaux budú príliš alkoholické, čím by sa zmenili chute, ktoré sú s týmto regiónom dlhodobo spájané.

image

Vedci konečne odhalili tajomstvo bubliniek v šampanskom. Ako je možné, že na rozdiel od piva stúpajú elegantne?

Podľa súčasných pravidiel môže byť víno bordeaux iba z určitých odrôd vínnej révy pestovanej v presne vymedzenej oblasti. V snahe prispôsobiť sa klimatickým zmenám povolili francúzske úrady vinárom zavádzať do zmesi bordeaux nové odrody hrozna, aby sa upravila chuť. Také zmeny však môžu trvať aj desať rokov, pretože pravidlá ich povoľujú iba vtedy, ak sa vykonávajú postupne a pod prísnou kontrolou.

Gabard sa ohľadne budúcnosti snaží byť optimistický. Rušenie viníc pomôže podľa neho mnohým ľuďom, ktorí chcú v odbore prestať pracovať či odísť do dôchodku, a možno udržia mladšiu, dynamickejšiu populáciu vinárov, ktorá sa viac orientuje na pridanú hodnotu.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 07:19