Tajomstvo bubliniek v šampanskom je odhalenéUnsplash/Deleece Cook
StoryEditor

Vedci konečne odhalili tajomstvo bubliniek v šampanskom. Ako je možné, že na rozdiel od piva stúpajú elegantne?

Miroslav Kamody26.05.2023., 10:00h

Spôsob, akým šampanské šumí, sa nemusí zdať ako naliehavá vedecká otázka, ale tieto poznatky sú v skutočnosti celkom užitočné.

Lajkuj Brainee.sk na

Nový rok, narodeniny, oslavy, výnimočné chvíle. To je len niekoľko momentov, kedy si s najväčšou pravdepodobnosťou držal v ruke pohár so šampanským. Tento tradičný alkoholický nápoj je svetu známy už od roku 1531, no do dnešných dní bola jedna jeho neodmysliteľná súčasť zahalená rúškom tajomstva.

Ako informuje portál ScienceAlert, lahodný spôsob, akým bublinky šampanského šteklia jazyk, je podľa nového výskumu publikovaného v Physical Review Fluids založený na tom, aké je víno „mydlové“.

image

Tieto potraviny a nápoje počas horúčav dehydratujú. Pozor na ne, varujú odborníci

Nie sú bublinky ako bublinky

Určite si si už niekedy všimol, že keď naleješ sýtené nápoje do pohára, nie všetky šumia rovnako. Platí však, že vzniká ohňostrojová paráda praskajúcich bubliniek, ktoré sa derú na vrchol pohára.

Napríklad pivo má bublinky, ktoré síce začínajú v rade, ale rýchlo sa šíria smerom nahor, aby sa zhlukovali do zdanlivo náhodných stúpajúcich vzorov. Na druhú stranu, šampanské je doslova elegantné. 

Vytvára šmrnc bublín, ktoré sa pohybujú nahor v čistých priamych líniách. Ľudia doteraz nevedeli prísť na to, prečo sa to deje. Fyzici z Brown University a University of Toulouse vo Francúzsku však tvrdia, že konečne poznajú odpoveď.

image

Tajomstvo bubliniek v šampanskom je odhalené

Unsplash/Nick Fewings

Povrchovo aktívne látky

Podľa nich šampanské, prosecco a iné šumivé vína obsahujú viac zlúčenín podobných mydlu, známych ako povrchovo aktívne látky. A podľa všetkého sa zdá, že práve tieto mastné kyseliny sa starajú o to, že nápoj je taký chutný.

„Teória hovorí, že v Champagne sú tieto kontaminanty, ktoré pôsobia ako povrchovo aktívne látky, dobré,“ vysvetľuje inžinier Roberto Zenit, ktorý študuje mechaniku tekutín na Brown University. „Tieto proteínové molekuly, ktoré dodávajú tekutine chuť a jedinečnosť, sú to, čo robí reťazce bublín, ktoré produkujú, stabilné.“

V experimentoch výskumníci vstrekovali bubliny dusíka do rôznych kvapalín a pohárov pomocou série špeciálne tvarovaných striekačiek. Zmenou veľkosti bublín a zloženia samotného nápoja vytvorili rôzne šumivé vzory.

image

Ženy už pijú rovnako ako chlapi, po alkohole siahajú najmä tridsiatničky. Môže za to aj nedostatok lásky, hovorí psychiater

Keď výskumníci pridali viac povrchovo aktívnych látok do klasického piva, nestabilné bublinové reťazce sa stali stabilnými. Bez nich pivné bublinky vždy správali chaoticky. „Tieto dva experimenty jasne naznačujú, že existujú dve možnosti stabilizácie bublinkovej reťaze,“ uzatvárajú vedci.

Zistenie má mnoho využití

Spôsob, akým šampanské šumí, sa nemusí zdať ako naliehavá vedecká otázka, ale tieto poznatky sú v skutočnosti celkom užitočné. „Zaujíma nás, ako sa tieto bubliny pohybujú a ich vzťah k priemyselným aplikáciám a prírode,“ hovorí Zenit.

image

Tajomstvo bubliniek v šampanskom je odhalené

Unsplash/Pawel Czerwinski

Napríklad teraz, keď vedci vedia, že povrchovo aktívne látky môžu zmeniť spôsob, akým bubliny stúpajú, môžu sa pozrieť na bublinové reťazce v takmer akejkoľvek kvapaline a použiť tieto informácie na posúdenie úrovne kontaminácie povrchovo aktívnymi látkami.

To by mohlo byť užitočné najmä v blízkosti hlbokomorských prieduchov tryskajúcich metán a oxid uhličitý, kde je ťažké odoberať vzorky z materiálov, alebo dohliadať na prevzdušňovacie nádrže v zariadeniach na úpravu vody.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 10:05