Firmy znečisťujúce životné prostredie budú čeliť neobmedzeným pokutámBrainee x Canva
StoryEditor

Táto európska krajina je vzorom pre všetkých. Firmy znečisťujúce životné prostredie budú čeliť neobmedzeným pokutám

TASR13.07.2023., 10:00h

Spoločnosti a osoby v Británii budú čeliť neobmedzeným pokutám za znečisťovanie riek či iných druhov ekosystémov, oznámila v stredu britská vláda.

Lajkuj Brainee.sk na

Tento krok prichádza uprostred dlhotrvajúceho škandálu okolo privatizovaných vodárenských spoločností, ktoré vypúšťajú do vodných tokov surové odpadové látky.

V súčasnosti je maximálna možná výška pokuty stanovená na 250-tisíc libier (292-tisíc eur). Zmena návrhu počíta so zavedením neobmedzených pokút a zároveň umožní environmentálnym regulačným orgánom vyhnúť sa zdĺhavému trestnému konaniu.

image

Eko Inak Podcast: Všetko, čo chceš a potrebuješ vedieť o ekologickej katastrofe na rieke Slaná

Musia platiť vždy

Britská ministerka životného prostredia Thérese Coffeyová už v apríli avizovala plány na zavedenie neobmedzených pokút pre vodárenské spoločnosti, ktoré znečisťujú životné prostredie.

Odvtedy bol návrh rozšírený o ďalšie zapojené strany, ako sú prevádzkovatelia energetických či odpadových zariadení. „Znečisťovatelia musia platiť vždy,” uviedla vo vyhlásení Coffeyová z Konzervatívnej strany.

image

Znečisťovanie životného prostredia

Unsplash/Thijs Stoop

Príklad za všetky

Britský súd minulý týždeň udelil spoločnosti Thames Water pokutu 3,3 milióna libier (3,85 milióna eur) za znečisťovanie riek. Táto privatizovaná spoločnosť je najväčším dodávateľom vody v krajine.

Pokutu spoločnosti udelili krátko po tom, ako sa sprivatizované vodárenské spoločnosti v Spojenom kráľovstve zaviazali, že začnú vo veľkom investovať, aby predišli opakovanému znečisteniu. Akcionári Thames Water do spoločnosti v pondelok investovali 750 miliónov libier, čím odvrátili jej dočasné opätovné znárodnenie, uvádza AFP.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 01:27