Papagáje sa s radosťou socializovaliNortheastern University/Matthew Modoono
StoryEditor

Nič rozkošnejšie už dnes neuvidíš. Experiment ukázal, že papagáje milujú videorozhovory so svojimi priateľmi

Miroslav Kamody31.05.2023., 16:00h

Projekt, ktorý môže zlepšiť život miliónov domácich miláčikov, sa nakoniec ukázal byť dokonale úspešný.

Lajkuj Brainee.sk na

Papagáje sú mimoriadne inteligentné tvory. A najnovšia štúdia ukázala, že sú aj mimoriadne spoločenské. Ako informuje portál ScienceAlert, naši operení priatelia milujú videohovory so svojimi kamarátmi minimálne rovnako ako my.

Zistili to výskumníci z Northeastern University, MIT Media Lab v USA a University of Glasgow vo Veľkej Británii. Tí okrem iného vo svojej štúdii, prezentovanej na konferencii ACM CHI 2023, poukázali na spôsoby, ako sa lepšie postarať o desiatky miliónov papagájov na celom svete chovaných doma ako domáce zvieratá.

image

Holuby ako tajní agenti? Operenci potrápili americkú CIA, zo špionážnej akcie si robili holubník

Mali aj obľúbencov

Výskum zahŕňal 15 papagájov, ktorí dobrovoľne iniciovali hovory s výberom iných papagájov na smartfónoch a tabletoch. Vtáky zvyčajne využívali toľko času na volanie, koľko im bolo dovolené, a počas volania vykazovali zvýšený pohyb, kŕmenie, spev a hru.

Vytvorili sa aj priateľstvá, pričom vtáky vykazovali silné preferencie, ktorému papagájovi zavolať, keď dostanú na výber. Najpopulárnejšie papagáje boli tiež tie, ktoré iniciovali najviac hovorov, čo naznačuje určitú úroveň sociálnej reciprocity.

„Technológia videohovorov pomohla mnohým ľuďom počas prvých dní pandémie koronavírusu, kde bola sebaizolácia životne dôležitá pre spomalenie šírenia vírusu,“ hovorí počítačová vedkyňa Ilyena Hirskyj-Douglas z University of Glasgow vo Veľkej Británii.

Všetko sa naučili

„V USA žije 20 miliónov papagájov v domovoch ľudí a chceli sme zistiť, či by videohovory mohli mať prospech aj pre tieto vtáky. Ak by sme im dali príležitosť zavolať iným papagájom, rozhodli by sa tak urobiť?“

Papagáje sú jedny z najinteligentnejších zvierat, vďaka čomu sú ideálne pre túto štúdiu. Okrem toho, že majú dostatočne dobrú víziu na to, aby interpretovali pohyby na obrazovke pred nimi, sú aj veľmi hlasné.

V počiatočnom dvojtýždňovom tréningovom období sa papagáje naučili zazvoniť na zvonček, aby vyzvali svojho opatrovateľa, aby im priniesol tablet na videohovor. Zvonček umožnil vtákom dobrovoľne iniciovať hovor, ktorý mohol trvať až päť minút alebo sa mohol skončiť skôr pri akomkoľvek náznaku stresu, odpútania sa alebo pri opustení priestoru.

image

Turci skupujú okrasné vtáky. Veria, že dokážu spoznať blížiacu sa katastrofu, napríklad zemetrasenie

Majitelia papagájov tiež hlásili zvýšenú väzbu so svojimi domácimi miláčikmi a niektoré papagáje si dokonca vytvorili pripútanosť k ľuďom na druhom konci videohovoru. Zdá sa, že vtáky si užívali zvýšenú pozornosť, ktorú dostávali od ľudí, ako aj od papagájov.

Izolácia a nuda už nehrozí

„Z tejto štúdie sme videli skutočne povzbudivé výsledky,“ hovorí počítačová vedkyňa Jennifer Cunha z Northeastern University v Massachusetts. „Zdalo sa, že papagáje pochopili, že sa skutočne stretávajú s inými vtákmi na obrazovke a ich správanie často odrážalo to, čo by sme očakávali od interakcií medzi týmito druhmi vtákov v reálnom živote.“

„Prvýkrát sme videli vtáky, ako sa učia hľadať potravu, a jeden ošetrovateľ uviedol, že ich vták po zavolaní prvýkrát letel. Všetci účastníci štúdie uviedli, že si túto skúsenosť cenia a chceli by pokračovať v používaní systému pre ich papagáje aj v budúcnosti.“

image

Papagáje sa s radosťou socializovali

Unsplash/David Vives

Izolácia a nuda môžu u papagájov viesť k psychickým problémom, ktoré sa prejavujú rôznymi spôsobmi: môžu napríklad žuť mreže vo svojich klietkach, vytrhávať si perie alebo sa nadmerne hojdať na bidielkach.

Opäť sa našli

Vedci tvrdia, že si všimli, že vtáky sa zapájajú do rovnakých činností volania a odpovedí, aké by robili vo voľnej prírode, čo naznačuje, že tieto videorozhovory im môžu pomôcť poskytnúť niečo, čo im chýba.

Zároveň však dodávajú, že je potrebný ďalší výskum a ľudia by sa do takéhoto projektu nemali hneď doma púšťať. Pomoc pre tieto operené zvieratá je však nepopierateľná.

image

Papagáj vystrašil bežca, ten si zlomil panvu. Majiteľ vtáka ide za mreže

Ukazuje to aj príbeh starších a chorých papagájov, ktorí si počas videohovorov vytvorili hlboké puto. Pred štúdiom vtáky sotva interagovali s ostatnými svojho druhu. Nakoniec však spoločne tancovali a spievali a dokonca volali „Ahoj! Poď sem!” keď sa ich partner odišiel z videa.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 14:59