Abbie je alergická na svoje vlastné slzy a pot.Twitter/the Mirror/
StoryEditor

Je alergická na vodu, vlastný pot aj slzy. Žena zažíva ukrutné muky

iDnes.cz11.07.2022., 15:00h

Devätnásťročná Abbie Plummerová z Kentu má bolestivú alergickú vyrážku, kedykoľvek sa dostane do styku s vodou. Akonáhle vonku zmokne a dostane sa domov dlhšie ako za pätnásť minút, trpí v bolestiach. Nemôže ani plakať.

Lajkuj Brainee.sk na

„V sprche nesmiem zostať dlhšie ako desať minút. Spravidla tam som päť minút maximálne. Nechcem nič podceniť,“ zverila sa Abbie pre server Mirror. Keď bola malá, mala nepríjemné kožné prejavy po kontakte s mydlom. Kvôli tomu sa prestala umývať bežnými sprchovými gélmi a používala len antialergické prostriedky, píše portál iDNES.cz.

Neskôr ale začala mať problém aj s nimi. Lekári jej tvrdili, že ide o alergiu na niektorú zložku mydla. Keď problémy neustupovali ani po vynechaní všetkých chemických prostriedkov, stanovili novú diagnózu. Žena totiž mala problémy aj s vlastnými slzami a potom.

image

Akonáhle vonku zmokne a dostane sa domov dlhšie ako za pätnásť minút, trpí v bolestiach. Nemôže ani plakať.

Idnes.cz/

„Lekár mi povedal, že som alergická na vodu. Na zložky, ktoré obsahuje. A bohužiaľ presne to obsahuje aj môj vlastný pot a slzy,“ pokračovala.

Alergia na vodu, či akvagénna žihľavka (aquagenic urticaria), je vzácna alergická reakcia organizmu po kontakte s vodou. Základným prejavom je kožná vyrážka v podobe žihľavky. Vyrážka môže byť sprevádzaná ďalšími vonkajšími i vnútornými prejavmi, čo komplikuje diagnostiku. Prvý prípad bol popísaný v roku 1964. Častejšie sa tento typ alergie objavuje u žien, a prvýkrát sa prejaví obvykle v období dospievania.

image

Ľudstvo zrejme došlo do bodu zlomu. Smrtiaca baktéria začína byť odolná voči všetkým antibiotikám

„Keď som bola v puberte, môj stav sa zhoršil. Beriem lieky, ktoré mi pomáhajú, a nie som v takom stave, ako by som bola bez nich. Napriek tomu sa mi na koži po kontakte s tekutinou objaví boľavá vyrážka, niekedy aj pľuzgieriky a kože sa nemôžem dotknúť. Naučila som sa s tým žiť, ale spočiatku to bolo pre mňa ťažké,“ doplnila žena.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 20:17