Generálny riaditeľ spoločnosti OpenAI chce, aby ChatGPT využívali ako lekárskeho poradcu ľudia, ktorí nemajú dostatok financií na lekársku starostlivosťCanva, Om Siva Prakash/Canva, Unsplash
StoryEditor

Umelou inteligencou chcú nahradiť už aj lekárov. Chudobnejším by mohol poradiť ChatGPT, tvrdí riaditeľ firmy

Nikola Michalkova23.02.2023., 15:00h

Ľudia, ktorí by nemali dostatok financií na lekársku starostlivosť, si v budúcnosti môžu nechať pomôcť umelou inteligenciou. Aspoň v to dúfa generálny riaditeľ spoločnosti openAI.

Lajkuj Brainee.sk na

Ruku na srdce - aj ty si určite využil Google, aby ti povedal, prečo ťa bolí hlava, žalúdok či čokoľvek iné, kým si navštívil reálneho lekára. Na svete existujú ale ľudia, ktorí si lekársku starostlivosť nemôžu dovoliť. Preto generálny riaditeľ dúfa, že sa ChatGPT stane lekárskym poradcom práve pre takýchto ľudí. 

Umelá inteligencia má svoje muchy

ChatGPT a jeho popularita sa nedá spochybniť. Už sa mnohokrát písalo, ako sa študenti spoliehajú na jeho pisateľské schopnosti. Ľudia sa obávajú, že ich tento nástroj nahradí v zamestnaní.

image

Pod zamestnaniami sa trasie stolička. Tieto profesie môžu nahradiť roboty, ohrození sú aj ITečkari

Generálny riaditeľ Sam Altman najnovšie vyhlásil, že dostal veľkolepý nápad, ako využiť umelú inteligenciu. Jeho plán, ako zlepšiť svet, hovorí o umelej inteligencii, ktorá bude dávať ľuďom, ktorí nemajú dostatok financií, rady pre ich zdravie. Samozrejme, možno by na tom nič nebolo, keby bol systém bezchybný a dalo sa na neho s istotou spoľahnúť. Čo sa nedá. Altman ale verí, že umelá inteligencia bude v tomto smere tiež veľmi užitočná. „Tieto nástroje nám pomôžu byť produktívnejší, zdravší vďaka lekárskym poradcom s umelou inteligenciou pre ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť starostlivosť, múdrejší a zábavnejší,“ hovorí Altman. Informácie priniesol portál Futurism. 

Môže byť zlým radcom

Existuje viacero dôvodov, prečo sa objavujú pochybnosti o tomto nápade, že by umelá inteligencia mohla seriózne radiť alebo sa stať „skutočným lekárskym poradcom s umelou inteligenciou.“

To, že pochybnosti o dôveryhodných radách o zdraví či lekárskych informáciách sú na mieste dokazuje aj prípad, keď sa v časopise „Men’s Journal“ v rubrike o zdraví objavil článok, ktorý napísala umelá inteligencia. Nachádzalo sa v ňom totiž veľké množstvo faktických chýb. Je možnosť, že chyby sa stali kvôli zámene niektorých detailov či nastali nejaké gramatické chyby, ktoré pravdivosť informácií zmenili, ale faktom zostáva, že umelá inteligencia dokáže vydávať tvrdenia, ktoré síce znejú presvedčivo, ale pritom nemajú vôbec žiadny základ v reálnom svete. A tieto jej halucinácie by mohli byť pre ľudí aj celkom nebezpečné. 

Samotný generálny riaditeľ uznáva, že systém je ešte „trochu nefunkčný“ a takisto hovorí, že inštitúcie budú potrebovať ešte veľa času na to, aby sa dokázali s umelou inteligenciou zoznámiť a zistili tak, čo s ňou majú robiť. 

image

Umelá inteligencia je nepresná a sú tam pochybnosti.

Om Siva Prakash/Unsplash

Preniká už do zdravotníctva

Nazývať umelú inteligenciu lekárskym poradcom je v súčasnosti ešte prehnané a najmä predčasné, ale sú prípady, kedy skutočne prenikla aj do medicíny. Na portáli Science Times sa uvádza, že robot bol využívaný na pomoc pri písaní chorobopisov pacientom. Používajú ho ako takzvaného osobného asistenta, ktorý im dokáže pomôcť rýchlejšie dokončiť rôzne byrokratické úlohy. 

Nesmieme ale zabúdať, že pri pláne zaviesť ho do starostlivosti o pacientov, sa vyskytujú rôzne etické problémy. Mohlo by to totiž viesť k neželaným dôsledkom. Problémy sa dotýkajú súhlasov, dôvernosti, spoľahlivosti a najmä kvality starostlivosti. Samozrejme, stále tu môžu byť riziká správnosti, keďže ChatGPT stále nie je úplne presný. Preto používanie systému namiesto skutočných lekárov by mohlo byť riskantné. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 10:53