ParazitWikipedia
StoryEditor

Najväčšia svetová štúdia o parazitoch priniesla hrozivé zistenia. Svetové ekosystémy bez nich môžu skolabovať

kam12.01.2023., 08:00h

Parazity považujeme za niečo zlé. Pre planétu však predstavujú neviditeľné vlákna, ktoré pomáhajú spájať potravinové siete. A tie sa pomaly začínajú trhať.

Lajkuj Brainee.sk na

Parazity sú v podstate všade okolo nás. Samozrejme, mnohí z nás si ich spájajú s niečím zlým, a skutočne existuje množstvo škodlivých parazitov, no stále sú tu aj parazity, vďaka ktorým svet funguje tak, ako ho poznáme.

Ako informuje portál ScienceAlert, v rýchlo sa meniacom svete potrebujú aj tieto drobné organizmi našu ochranu. Problém je, že ju nedostávajú. Vedci totiž v druhom najväčšom ústí riek v Spojených štátoch zistili hromadné vymieranie medzi morskými organizmami.

image

Pil si už dnes vodu? Ak nebudeš dodržiavať pravidelný pitný režim, môžeš prísť o niekoľko rokov života

Tie využívajú voľne žujúcich hostiteľov, aby prežili. Vedci z Washingtonskej univerzity (UW) zistili, že za posledných 140 rokov, od roku 1880 do roku 2019, počet parazitov v tejto oblasti klesol o 38 percent na každý stupeň Celzia teploty povrchu mora.

Nevieme, ako sa bez nich budú správať ekosystémy

Štúdia, publikovaná v PNAS, je najväčším a najdlhším súborom údajov o množstve parazitov zozbieraných kdekoľvek na svete a výsledky sú ešte horšie, ako sa niektorí ochranári obávali. Parazity totiž potrebujeme, pretože sú akési neviditeľné vlákna, ktoré pomáhajú spájať potravinové siete.

Najdôležitejšou informáciou je, že nikto na planéte netuší, ako si ekosystémy poradia bez ich vplyvu. „Zistenia sú skutočným problémom, ak vám záleží na biodiverzite alebo viete niečo o parazitoch,“ povedala pre ScienceAlert parazitologička Chelsea Wood z UW.

image

Parazit

Wikipedia

„Poklesy, ktoré sme zaznamenali, šokovali aj mňa.“ Ak by bol rovnaký stupeň úbytku pozorovaný medzi cicavcami alebo vtákmi, Wood hovorí, že by to okamžite spustilo ochranné opatrenia. Napríklad počet vtákov v Severnej Amerike od roku 1970 do roku 2017 klesol o niečo viac ako 6 percent za desaťročie a už teraz vo veľkej miere figurujú v plánoch ochrany.

Klimatické zmeny = masové vyhynutie

V porovnaní s tým sa o parazity naozaj nikto nestará. Zmenšujúci sa počet tvorov, ktoré odvádzajú život iným, sa zvyčajne považuje za dobrú vec. Ale to je zastaraný názor, ktorý zanedbáva širší obraz.

Dnes sa mnohí vedci zhodujú v tom, že kvôli klimatickým zmenám sa Zem rúti smerom k masovému vyhynutiu, no scenár vyzerá ešte horšie, keď si uvedomíme, že sme v skutočnosti nezohľadnili, do akej miery sú formy života na Zemi závislé od parazitov.

image

Dúhová ryba, ropucha či 14 nových rastlín. Pozri si novoobjavené druhy v roku 2022

V súčasnosti veľmi málo ekologických prieskumov zvažuje parazity a snahy o ochranu takmer vždy prehliadajú ich spojovaciu úlohu v biotope, napriek ich rozšírenej a zásadnej úlohe pri udržiavaní ekologickej rovnováhy. Iba vtedy, keď sa parazity rozmnožia a stanú sa problémom, máme tendenciu venovať im akékoľvek upozornenie.

Oveľa viac porazených

V roku 2020 sa napríklad Woodovej laboratórium v ​​UW dostalo na titulky, keď zistilo, že špecifický parazitický červ v surových morských plodoch sa od 70. rokov zvýšil 280-násobne. Nie všetkým parazitom sa však darí tak dobre.

V skutočnosti mnohé z nich pravdepodobne trpia súčasnou klimatickou krízou. V nedávnych zisteniach z Puget Sound sa zdalo, že parazity s tromi alebo viacerými hostiteľmi (niečo viac ako polovica všetkých parazitov vo vzorke) sú obzvlášť citlivé na otepľovanie vôd.

image

Parazit

Wikipedia

Z 10 parazitov, ktoré Wood identifikovala a ktoré vyhynuli do roku 1980 v oblasti Puget Sound, deväť z nich malo životné cykly, ktoré sa spoliehali na troch alebo viacerých hostiteľov. „Čo očakávame, keď sa pozrieme na meniace sa prostredie, sú víťazi a porazení,“ hovorí Wood. „Ale to, čo sme tu našli, bolo oveľa viac porazených, ako sme očakávali.“

Červený zoznam

V roku 2017 štúdia na 457 druhoch parazitov predpovedala, že do roku 2070 môže vyhynúť až 10 percent, vrátane 30 percent parazitických červov. Na základe výsledkov autori vytvorili prvý ohrozený „červený zoznam“ parazitov.

V roku 2020 Wood spojila sily s podobne zmýšľajúcimi výskumníkmi z celého sveta, aby podrobne popísali 12-cieľový plán ochrany parazitov do budúcnosti. Colin Carlson, spoluautor článku, v roku 2015 pre The Atlantic povedal, že východiskovým bodom je zastaviť ničenie parazitov v momente, keď ich nájdeme.

image

Vegáni a vegetariáni si môžu vydýchnuť. Konzervačné látky v mäse zvyšujú riziko rakoviny čriev, odhalila štúdia

„Najzákladnejšou myšlienkou, a je to trochu hlúpe, že sme to prehliadli, je, aby ste niečo nezničili, ak to funguje dobre,“ povedal Carlson reportérovi Ed Yongovi.

Hľadaniu chýba sexappeal

Na rozdiel od vrcholových predátorov sú parazity ťažšie viditeľné, ak ich aktívne nevyhľadávaš. A nájsť ich nie je práve očarujúca práca. „Vaša práca v teréne spočíva v tom, že sedíte v suteréne múzea a pitváte ryby, ktoré sú naplnené nechutnými chemikáliami,“ hovorí Wood.

„Nemá to sexappeal. Ale dáva nám to možnosť cestovať v čase. A ak dostanem príležitosť cestovať v čase, šňupnem pár formalínových výparov.“ Parazity súčasnosti a minulosti sú tu na to, aby sme ich spočítali. Teraz si musíme len zapchať nos a potápať sa.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 00:33