Znečistenie ovzdušia zabije ročne deväť miliónov ľudíUnsplash/ella Ivanescu/
StoryEditor

Toto zabije ročne viac ľudí ako covid od začiatku pandémie. Podieľ na miliónoch úmrtí máme aj my

kam23.05.2022., 11:00h

Svet je čoraz znečistenejší, i keď ty máš možno pocit, že okolo teba sa nič nemení. Aj napriek tomu ročne na svete úplne zbytočne umrie deväť miliónov ľudí. Svoj podieľ na tom má každý z nás.

Lajkuj Brainee.sk na

Znečistenie našej planéty dosahuje nové maximá, ktoré so sebou prinášajú desivé štatistiky. Nová štúdia označuje znečistenie všetkých typov za príčinu deväť miliónov úmrtí ročne na celom svete, pričom počet obetí spôsobených znečisteným vzduchom z áut, nákladných áut a priemyslu vzrástol od roku 2000 o 55 %, píše AP.

Tento nárast je kompenzovaný menším počtom úmrtí spôsobených znečistením z primitívnych vnútorných kachlí a vody kontaminovanej ľudským a živočíšnym odpadom, takže celkový počet úmrtí spôsobených znečistením v roku 2019 je približne rovnaký ako v roku 2015.

image

Výsadbou stromov chceli bojovať proti klimatickej zmene. Fantómové lesy však rastú len na papieri

Milióny zbytočných úmrtí ročne

Podľa novej štúdie, publikovanej v časopise The Lancet Planetary Health, India a Čína v oblasti úmrtí spôsobených znečistením celosvetovo vedú s takmer 2,4 miliónmi, respektíve 2,2 miliónmi úmrtí ročne. Táto predpandemická štúdia je založená na výpočtoch odvodených z databázy Global Burden of Disease a Inštitútu pre metriky a hodnotenie zdravia v Seattli.

Keď sa úmrtia prepočítajú na počet obyvateľov, Spojené štáty sú na 31. mieste od konca so 43,6 úmrtiami spôsobenými znečistením na 100-tisíc obyvateľov. Brunej, Katar a Island majú najnižšiu mieru úmrtí v dôsledku znečistenia v rozmedzí od 15 do 23 ľudí. Celosvetový priemer v dôsledku znečistenia je 117 úmrtí na 100-tisíc ľudí.

image

Znečistenie ovzdušia zabije ročne deväť miliónov ľudí

Unsplash/mike Marrah/

Znečistenie zabije ročne približne rovnaký počet ľudí na celom svete ako fajčenie cigariet a pasívne fajčenie dohromady, uviedla štúdia. Pre porovnanie, pandémia koronavírusu od vypuknutia zabila „len” 6 300 000 ľudí. „9 miliónov úmrtí je veľa úmrtí,“ povedal Philip Landrigan, riaditeľ Globálneho programu verejného zdravia a globálneho observatória znečistenia na Boston College.

Počet obetí môže byť ešte vyšší

„Zlou správou je, že neklesá,“ povedal Landrigan. „Získavame výhody v ľahkých veciach a vidíme, že tie zložitejšie veci, ktorými je znečistenie okolitého (vonkajšieho priemyselného) ovzdušia a chemické znečistenie, stále stúpajú.“ Podľa vedcov to tak však vôbec nemusí byť.

„Sú to úmrtia, ktorým sa dá predísť. Každý jeden z nich zomrel zbytočnou smrťou,“ povedala Dr. Lynn Goldman, dekanka Univerzity verejného zdravia na George Washington University, ktorá nebola súčasťou štúdie. Podľa nej síce výpočty dávajú zmysel, no neprekvapilo by ju, keby je skutočný počet týchto obetí ešte vyšší.

image

Oceány sú najkyslejšie za posledných najmenej 26-tisíc rokov. Historicky majú aj najvyššiu teplotu

Osvedčenia o týchto úmrtiach nehovoria o znečistení. Uvádzajú srdcové choroby, mŕtvicu, rakovinu pľúc, iné pľúcne problémy a cukrovku, ktoré „tesne korelujú“ so znečistením podľa mnohých epidemiologických štúdií, povedal Landrigan.

Aby ich potom spojili so skutočnými úmrtiami, výskumníci sa pozerajú na počet úmrtí podľa príčin - vystaveniu znečisteniu vážené rôznymi faktormi. Aj keď je samotné vysvetlenie komplikované, ide o rovnaký spôsob, akým dokážu vedci povedať, že cigarety spôsobujú rakovinu a úmrtia na srdcové choroby. „Táto nálož informácií predstavuje kauzalitu,“ povedal Landrigan. „Takto to robíme.“

Zabúdame na podstatu problému

„Zatiaľ čo sa ľudia zameriavajú na znižovanie krvného tlaku a cholesterolu, len málokto si uvedomuje, že odstránenie znečistenia ovzdušia je dôležitým receptom na zlepšenie zdravia srdca,“ povedala Renee Salasová, lekárka na pohotovosti a profesorka z Harvardu.

image

Znečistenie ovzdušia zabije ročne deväť miliónov ľudí

Unsplash/kristen Morith/

Tri štvrtiny celkových úmrtí spôsobených znečistením pochádzali znečisteniu vzduchu a drvivá časť toho je „kombináciou znečistenia zo stacionárnych zdrojov, ako sú uhoľné elektrárne a oceliarne na jednej strane, a mobilných zdrojov, ako sú autá, nákladné autá a autobusy. Je to veľký globálny problém,“ povedal Landrigan. „A s rozvojom krajín a rastom miest sa to na celom svete zhoršuje.“

„To, že znečistenie ovzdušia zostáva hlavnou príčinou úmrtí v južnej Ázii, znovu potvrdzuje to, čo je už známe, ale nárast týchto úmrtí znamená, že toxické emisie z vozidiel a výroby energie sa zvyšujú,“ povedala Anumita Roychowdhuryová, riaditeľka Centra pre vedu a životné prostredie v Naí Dillí. Odborníci sa všeobecne zhodujú, že úmrtia zo znečistenia stúpajú najmä v najchudobnejších oblastiach.

V roku 2000 zabilo priemyselné znečistenie ovzdušia celosvetovo približne 2,9 milióna ľudí ročne. Do roku 2015 to bolo až 4,2 milióna a v roku 2019 to bolo 4,5 milióna, uviedla štúdia. Znečistenie z domácností, väčšinou z neefektívnych primitívnych sporákov a vykurovacích telies, spolu so znečistením ovzdušia zabili v roku 2019 podľa štúdie 6,7 milióna ľudí.

image

FOTO Bratislava sa zmení na nepoznanie. Štvorprúdovku v historickom centre mesta pretne zelený park

Znečistenie olovom – niektoré z aditíva olova, ktoré bolo zakázané v benzíne vo všetkých krajinách sveta a tiež zo starých farieb, recyklovaných batérií a inej výroby – zabije 900-tisíc ľudí ročne, zatiaľ čo znečistenie vody je zodpovedné za 1,4 milióna úmrtí ročne. Znečistenie pri práci pridáva ďalších 870-tisíc úmrtí.

Vieme presne, čo potrebujeme

Moderné typy znečistenia rastú vo väčšine krajín, najmä v rozvojových, ale v rokoch 2000 až 2019 klesli v Spojených štátoch, Európskej únii a Etiópii. Čísla v Etiópii sa nedajú celkom vysvetliť a možno ide o problém v správach, myslí si spoluautor štúdie Richard Fuller, zakladateľ Globálnej aliancie pre zdravie a znečistenie a prezident neziskovej organizácie Pure Earth, ktorá pracuje na programoch čistenia znečistenia vo viacerých krajinách.

image

Znečistenie ovzdušia zabije ročne deväť miliónov ľudí

Unsplash/marcin Jozwiak/

Autori štúdie prišli s ôsmimi odporúčaniami na zníženie úmrtí spôsobených znečistením, pričom zdôraznili potrebu lepšieho monitorovania, lepšieho podávania správ a silnejších vládnych systémov regulujúcich priemysel a autá. „Absolútne vieme, ako vyriešiť každý z týchto problémov,“ povedal na záver Fuller. „Čo chýba, je politická vôľa.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:03