Kareta obyčajná.Pixabay/12019/
StoryEditor

Stopka kyslým moriam. Nové zariadenie dokáže odstrániť emisie z oceánu

som09.06.2022., 10:00h

Oceán absorbuje jednu štvrtinu CO2, ktoré ľudia vytvárajú spaľovaním fosílnych palív. Skleníkové plyny, ktoré oceány pohlcujú, však menia stav morí - okysľujú ich a ohrievajú.

Lajkuj Brainee.sk na

Za posledných 30 rokoch ubudlo na svete kvôli výrubu a vypaľovaniu 420 miliónov hektárov lesa, uvádza najnovšia štúdia o stave svetových lesov, ktorá bola v máji predstavená na Svetovom lesníckom kongrese v Južnej Kórei. To je problém, okrem iného, kvôli emisiám oxidu uhličitého, ktoré stromy pohlcujú. Pri výrube ho opäť uvoľňujú do atmosféry, a prispievajú tak k otepľovaniu planéty.
Okysľovanie morí

Rovnako ako lesy aj oceány ponímajú veľké množstvo emisií skleníkových plynov. Tie však premieňajú stav morí - okysľujú ich a ohrievajú, čo ohrozuje morský život. Keď je v ovzduší príliš veľa oxidu uhličitého, tak to ide aj do mora a pH hodnota morskej vody sa znižuje.

Morská voda mala milióny rokov hodnotu ph 8,2, pH 7 je neutrálne, všetko, čo je pod 7, je kyslé, pH  posledné roky kleslo na 8,1. Pre laikov sa to nezdá byť veľa, ale je to veľká zmena, stupnica pH je logaritmická, takže táto zmena predstavuje približne 30-percentné zvýšenie kyslosti. Keď sa pH príliš zníži, vápencový domček alebo povrch morských živočíchov, kyslá voda ničí.

{embed_photo}36805{/embed_photo}

Heimdal

Oceán pokrýva 70 % povrchu Zeme, takže zohráva veľkú úlohu v jej životnom prostredí. Vedci z NASA odhadli, že oceán absorbuje jednu štvrtinu CO2, ktoré ľudia vytvárajú spaľovaním fosílnych palív. 

O odstránenie plynov z oceánov sa teraz pokúša projekt Heimdal, vôbec prvé podobné zariadenie, ktoré chce prebytočné emisie premieňať na stabilné látky, ktoré na dne uchovajú emisie viac ako 100 tisíc rokov. 

Zariadenie je umiestnené na Havaji a poháňa ho solárne panely. Za rok by malo odstrániť 36 ton oxidu uhličitého, píše server Carbon Herald. Tona odstránených emisií by mala stáť 475 dolárov (cca 445 eur).

{twitter}

{/twitter}

Ako technológia funguje?

Technológia pumpuje slanú vodu do stroja, ktorý využíva elektrickú energiu na preusporiadanie molekúl vo vode a odstránenie kyseliny. Kyselina, ktorú odstraňuje, končí vo forme kyseliny chlorovodíkovej. Odkyslená morská voda sa potom vracia do oceánu, kde prirodzene zachytáva CO2. 

Odstránením kyseliny proces zvyšuje prirodzenú schopnosť oceánu absorbovať oxid uhličitý. Tento proces tiež produkuje vodík a kyslík ako vedľajšie produkty.  Firma už pracuje na väčšej verzii zariadenia, ktoré by malo byť účinnejšie aj lacnejšie.  


 

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 17:35