FILE PHOTO: TikTok app is seen on a smartphone in this illustration taken, July 13, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File PhotoDado Ruvic/Reuters
StoryEditor

Odborníci varujú pred ďalším trendom na TikToku. Môže mať vážne dopady na životné prostredie

Alexandra Ševčíková12.07.2022., 09:00h

Žabia armáda či nálet lienok. Odborníci varujú pred virálnymi trendami. Môžu spôsobiť závažné choroby, ale aj ohroziť životné prostredie.

Lajkuj Brainee.sk na

Začiatkom tohto roka používateľ platformy TikTok s prezývkou @thinfrog tvrdil, že zhromaždil viac ako milión žabých vajíčok v bazéne na svojej záhrade. Svojim sledovateľom povedal, že „vybuduje žabiu armádu“. Iný používateľ zdieľal zábery, v ktorých sa zdalo, že vypustili 100 miliónov lienok do newyorského Central Parku.

Odborníci sú takýmto správaním znechutení, píše portál LADbible. Varujú, že tieto virálne trendy môžu mať vážne environmentálne dôsledky. Dokonca môžu viesť k „udalostiam hromadného vyhynutia“.

@thinfrog

giant frog army are growing bigger😈🐸

♬ RAVE - Dxrk ダーク

Tierra Curryová, biologička zameriavajúca sa na ochranu prírody z Centra pre biologickú diverzitu, pre The Guardian povedala: „Namiesto pomoci títo používatelia TikToku v skutočnosti ubližujú zvieratám, ktoré vypúšťajú a všetkým zvieratám v prostredí, do ktorého ich vypúšťajú.“ Vysvetlila, že týmto konaním sa vytvára množstvo chorôb.

Chris Nagano, ktorý strávil 27 rokov výskumom ohrozených druhov v US Fish and Wildlife Service, vysvetlil, že premiestnenie žiab je jednou z najväčších hrozieb pre tento druh. „Sú to následky nepremyslených rozhodnutí. Nepochybujem o tom, že táto osoba si myslela, že robí dobrú vec, ale v skutočnosti môže privádzať tieto populácie k vyhynutiu,“ povedal.

image

Aby prilákali partnera, začali praktizovať „vabbing“. Pulzné body si natierajú vaginálnym výtokom

V roku 2019 The Conversation informoval, že chytridné huby, teda invázne huby, spôsobili úbytok najmenej 501 druhov obojživelníkov. Zároveň ako vysvetlila Dawood Qureshi, morská biológička a výskumníčka, pre Metro: „Rozmnožovanie takého množstva žiab rozhodne nie je dobré pre životné prostredie.“

Dodala, že prílev žiab, ktoré by za normálnych okolností v danom prostredí neprežili, môže mať nepriaznivé dopady na životné prostredie. Ide vlastne o vypustenie príliš veľkého množstva predátorov rôznych druhov hmyzu bez prirodzených obmedzení. „Znižuje to počet hmyzu a môže to mať negatívny vplyv na dôležité procesy, ako je opeľovanie – proces, ktorý zabezpečuje rast a prosperitu potravinárskych rastlín,“ vysvetlila.

Používateľ @thinfrog vo svojich videách vysvetlil, že „chce vytvoriť najväčšiu žabiu armádu v histórii“ a budúci rok „vytvorí obrovský rybník pre 10 miliónov žiab“. @arkeslo, ktorý stojí za videom lienok vypustených do Central Parku, tvrdil, že po jeho čine mu bola doručená žaloba a v dôsledku toho utiekol z USA.

The Guardian poznamenal, že obaja používatelia naznačili ďalšie vypúšťanie zvierat. Dokonca prišli aj návrhy, aby sa spojili kvôli videu. Objavili sa však aj špekulácie, že tieto virálne videá môžu byť aj hoaxom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 15:19