Zaujímavosti o Nikolovi Teslovi.Wikipedia/Unsplash/Rennier Ligarretto Feo
StoryEditor

Nikola Tesla sa narodil pred 166 rokmi. Tieto zaujímavosti si o geniálnom vynálezcovi nevedel

kovsanČTK10.07.2022., 14:00h

Tajomný velikán predpovedal vznik mobilov či internetu v dobách, kedy o tom nikto ani nesníval.

Lajkuj Brainee.sk na

Nikola Tesla patrí medzi najzaujímavejších, ale aj najzvláštnejších géniov v histórii. Vynálezca bádal predovšetkým v odbore slaboprúdovej elektrotechniky a práve jemu dnes okrem iného ľudstvo vďačí za prúd v zásuvkách alebo elektromotory.

Konštruktér mnohých prevratných strojov predbehol svoju dobu, no ľudstvo si ho pamätá aj ako excentrickú persónu.Tesla sa narodil 10. júla 1856 a v nedeľu by oslavoval 166 rokov. Brainee ti prináša top zaujímavosti o tomto velikánovi.

image

Syn slovenských migrantov zmenil svet. Ivan Getting vymyslel GPS, bez neho dodnes používame papierové mapy

Narodil sa počas búrky s bleskami

Génius prišiel na svet naozaj príhodne. Tesla sa narodil okolo polnoci počas divokej búrky s bleskami v Srbsku. Pôrodná asistentka si myslela, že je to zlé znamenie a že bude „dieťaťom temnoty", ale Teslova matka priam prorocky povedala: „Nie, bude dieťaťom svetla." Blesky ho neskôr fascinovali počas celého života a práve elektrostatické prírodné výboje spustili jeho záujem o elektrinu.

image

Zaujímavosti o Nikolovi Teslovi.

Wikipedia/Dickenson V. Alley

Trpel obsedantno-kompulzívnou poruchou

Tesla, v súlade so stereotypom šialeného vedca, trpel nutkavými myšlienkami, ktoré by sa dnes pravdepodobne klasifikovali ako obsedantno-kompulzívna porucha. Bol posadnutý číslom tri a neznášal šperky, okrúhle predmety a dotýkajúce sa vlasy, informuje web ScienceAlert.

image

Vysvetľujeme: Čo je Metaverzum a ako by malo ovplyvniť budúcnosť našich životov?

Bol obzvlášť opatrný pri perlách a nerozprával sa so ženami, ktoré ich nosili; dokonca poslal svoju sekretárku domov, keď mala na sebe perlové šperky. Trpel aj nespavosťou a tvrdil, že v noci potrebuje spať len dve hodiny, hoci si často poobede zdriemol.

Marka Twaina zbavil zápchy

Tesla neustále hľadal efektívnejšie zdroje energie a zostrojil vysokofrekvenčný oscilátor, známy ako stroj na zemetrasenie, ktorý pri experimentoch otriasal manhattanskou štvrťou, v ktorej býval. Tesla raz pozval svojho priateľa Marka Twaina, o ktorom bolo známe, že má problémy so zápchou, aby sa postavil na plošinu stroja, kým ho zapol; v priebehu niekoľkých minút už Twain bežal na wc, aby vyriešil svoj problém.

Predpovedal mobily už v roku 1909

Prístroj, ktorý nebude väčší ako hodinky a umožní ľuďom spojenie s akýmkoľvek telefónom na svete. Takto opísal Nikola Tesla budúcnosť telekomunikácií už v roku 1909. Svedčí o tom článok uverejnený v dobovom vydaní denníka New York Times, píše portál iDNES.cz.

V dobách, kedy sa samotné klasické telefonovanie pomocou pevných liniek ešte len začalo výraznejšie rozširovať po svete, preukázal Tesla geniálnou predpoveďou mobilných telefónov svoj nadhľad a prehľad o situácii. Možno ešte viac neuveriteľná je jeho predpoveď mobilných dátových prenosov. V dobách, kedy o internete nikto snáď ani nesníval.

Bol germafób

Mladý Tesla takmer umrel, keď ho v tínedžerskom veku skolila cholera. Po tomto zážitku sa vynálezca stal posadnutým choroboplodnými zárodkami a upratovaním všetkého. Mal rozsiahlu a prísnu rutinu osobnej hygieny, každú noc si utieral jedáleň 18 obrúskami a na každú večeru nosil biele rukavice.

image

Zaujímavosti o Nikolovi Teslovi.

Unsplash/Rennier Ligarretto Feo

Veril, že ženy ohromia civilizáciu

„Ženská myseľ preukázala kapacitu duševných schopností rovnako úspešne ako mužská a v priebehu generácií sa táto kapacita bude ešte viac rozširovať. Priemerná žena bude rovnako vzdelaná ako priemerný muž a neskôr bude ešte vzdelanejšia. Doposiaľ spiace oblasti ženského mozgu budú stimulované k aktivite o to viac, že po stáročia oddychovali. Žena svojím pokrokom ohromí civilizáciu,“ predpovedal v roku 1926 slávny vynálezca. Podľa neho ženy nebudú len plytko napodobňovať mužov, ale prebudia sa intelektuálne a stanú sa dominantnou silou vo svete.

Používal metódu vizualizácie

Tesla bol pozoruhodným človekom. Tvrdil, že mal fotografickú pamäť, ktorá mu pomohla zapamätať si celé knihy a hovoriť ôsmimi jazykmi.

Tiež tvrdil, že videl skvelé obrazy mnohých svojich vynálezov ešte predtým, ako sa rozhodol pre konštrukciu prototypov. V dôsledku toho pôvodne nevytvoril výkresy a plány pre mnohé zo svojich zariadení, píše HN. Stačila mu ich vizualizácia v hlave.

image

Zaujímavosti o Nikolovi Teslovi.

Twitter/Pranay Pathole

Nikdy sa neoženil a nemal deti

Vysoký a štíhly (188 cm) Tesla mal veľkú obľubu žien, aj keď sa nikdy neoženil a tvrdil, že jeho celibát zohrával dôležitú úlohu v jeho kreativite. Tesla usúdil, že jeho najväčšie nápady k nemu prišli v samote. Napriek tomu nebol samotár a stretával sa s mnohými slávnymi ľudmi na jeho elegantných večierkoch.

Tesla mal povesť nielen ako skvelého inžiniera a vynálezcu, ale aj filozofa, básnika a znalca. Na svoje 75. narodeniny dostal blahoželanie od Alberta Einsteina a dostal sa aj na obálku časopisu Time.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 06:03