StoryEditor

Smartfóny nezadržateľne otepľujú našu Zem. Na trhu je už kompromis – Fairphone

Eliška Trpíšková05.06.2021., 12:00h
Minúta telefonátu vyprodukuje 57 gramov oxidu uhličitého, poslanie SMS správy 0,014 gramov a 1GB mobilných dát až 3 kilá. Áno, presne takýto dopad majú smartfóny na životné prostredie.
Lajkuj Brainee.sk na

Desivé číslo. Priemerná uhlíková stopa smartfónu je 70 kíl oxidu uhličitého. Mobilné telefóny vlastnia takmer všetci z nás a ide o jedno z najpoužívanejších technologických zariadení vôbec. Nakoľko ekologické však tieto zariadenia sú? Podľa vyššie spomínaných čísel je jasné, že nie veľmi.

Častí konzumenti

Na zhotovenie každého mobilu sú potrebné suroviny ako zlato, striebro, ytrium, paládium a lítium. Ide o vyčerpateľné suroviny a ich ťažba sa vykonáva za prítomnosti oleja, ktorý vedie k vysokým uhlíkovým emisiám. Problémom pre životné prostredie je i samotný výrobný proces. Najväčším výrobcom elektroniky je Čína, kde uhlie predstavuje dominantný zdroj energie. Mnohí z nás si kupujú nový telefón každé dva až tri roky a tým, že väčšina tých starých končí na smetisku, dochádza k znečisťovaniu zložkami, ktoré sa v telefónoch nachádzajú.

Vypočítaj si svoju uhlíkovú stopu

Uhlíková stopa výrazne vplýva na zmenu klímy a ovplyvňuje objem emisií plynov, ktoré majú dopad na podnebie Zeme. Každodenne svojimi aktivitami ako cestovanie, jedenie či nakupovanie zanechávame určitú uhlíkovú stopu. Tieto aktivity uvoľňujú skleníkové plyny do atmosféry a vďaka uhlíkovej stope vieme porovnať vplyv činností každého z nás na globálne klimatické zmeny. Ak si chceš aj ty vypočítaj svoju vlastnú uhlíkovú stopu, môžeš tak urobiť na rôznych kalkulačkách. Za pár minút tak zistíš, koľko kilogramov emisií skleníkových plynov máš na svedomí.

Fairphone

Na svetovom trhu vznikol so zámerom „zodpovednej výroby“ aj istý Fairphone. Ide o telefón, ktorý si používateľ poskladá sám a mal by ho mať dlhšie ako päť rokov. Jeho výrobca chcel vlastníctvo zariadenia predĺžiť a tým zredukovať uhlíkovú stopu jednotlivých používateľov. Fairphone je z veľkej časti vyrobený z recyklovateľných materiálov a jeho prvá generácia bola na trh uvedená už v roku 2013.

​Niektoré značky mobilných telefónov sa zaviazali, že sa pokúsia svoju uhlíkovú stopu znížiť – Apple oznámil, že do roku 2030 chce uhlíkovú stopu dostať na nulu. Značky ako Samsung, ktoré používajú Android nič podobné zatiaľ nevyhlásili, no kompenzuje to napríklad už spomínaný Fairphone, ktorého operačný systém je práve Android.

Recykluj!

V prvom rade životnému prostrediu pomôžeme tým, že si telefón nebudeme obmieňať každé dva roky a necháme si ho dlhšie. Ak predsa len doslúži, dáme ho zrecyklovať. Recyklácia iba milióna telefónov ročne zníži emisie skleníkových plynov tak, že to môžeme prirovnať k odstráneniu 1368 áut z ciest. Zlato, meď a platina sú suroviny, ktoré môžu byť vyčerpané už o niekoľko rokov. Recykláciou tomu môžeme predísť a chrániť tak životné prostredie. Naviac sa týmto spôsobom šetrí aj elektrina. Množstvo predajcov dnes ponúka službu recyklácie, a preto sa nemôžeme vyhovoriť, že sme takúto možnosť nedostali.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 02:27