Zatmenie SlnkaReuters/NASA/Keegan Barber
StoryEditor

Vedci rozlúskli záhadu druhého mesiaca našej planéty. Zrejme konečne vieme, odkiaľ pochádza a prečo sa pohybuje blízko Zeme

Miroslav Kamody28.04.2024., 11:00h

Veľký asteroid, ktorý sa túla okolo našej planéty, môže pochádzať z objektu, ktorý nám je všetkým veľmi dobre známy.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci zrejme rozlúskli záhadu okolo kusu skaly, ktorý zdieľa obežnú dráhu Zeme okolo Slnka. Ako píše portál ScienceAlert, pôvod asteroidu Kamo‘oalewa, objaveného v roku 2016, je istým zmyslom záhadou, ale astronómovia veria, že tento „druhý Mesiac Zeme” by v skutočnosti mohol byť kus starého dobrého Mesiaca.

Nová analýza dokonca identifikovala kráter, z ktorého by mohol byť vyrytý. Tím pod vedením astronóma Yifei Jiao z Univerzity Tsinghua v Číne pomocou numerických simulácií určil vlastnosti krátera, ktoré pravdepodobne viedli k vytvoreniu asteroidu. Okrem toho našli aj skutočný kráter, ktorý zodpovedá týmto vlastnostiam: kráter Giordano Bruno na odvrátenej strane Mesiaca.

image

India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové

Mnohé sme ešte neobjavili

„Skúmali sme procesy pre migračné úlomky vytvorené nárazom na Mesiaci do spoločného priestoru obežných dráh Zeme a prezentovali podporu pre možný pôvod Kamo‘oalewa z tvorby krátera Giordano Bruno pred niekoľkými miliónmi rokov,” píšu vo svojom článku výskumníci.

„Toto by priamo prepojilo konkrétny asteroid vo vesmíre s jeho zdrojovým kráterom na Mesiaci a naznačuje existenciu ďalších malých asteroidov pochádzajúcich z Mesiaca, ktoré ešte neboli objavené v blízkosti Zeme.”

Zem má, v porovnaní s väčšinou planét slnečnej sústavy, veľmi málo mesiacov - len jeden. Aj preto je pre nás ľahšie prehliadať ďalšie minimesiace, ktoré sa potulujú v našej blízkosti. Kamo‘oalewa je však iný. Aspoň stáročia sa pohybuje v blízkosti Zeme, zdieľajúc orbitálnu blízkosť so Slnkom.

A jeho vzdialenosť od Zeme sa výrazne mení, takže ňou nie je uchopený tak, ako starý dobrý Mesiac. Nakoniec sme však našli a predstavoval hádanku. Nový vedecký článok však prišiel s veľmi pravdepodobným vysvetlením.

Druhý mesiac môže byť Mesiac

Spôsob, akým Kamo‘oalewa odráža svetlo, a jeho farba sú veľmi podobné povrchu Mesiaca a nie iným blízkym asteroidom. Spolu s bližším štúdiom jeho orbitálnych vlastností vedci dospeli k záveru, že zvláštna skala bola kedysi súčasťou Mesiaca.

Jiao a kolegovia teraz svoju analýzu posúvajú o krok ďalej, používajúc fyzikálne a orbitálne vlastnosti asteroidu a modely lunárnych nárazov, aby zistili, odkiaľ pochádza. Napríklad, keďže má Kamo‘oalewa dosť rýchlu rotáciu, musí to byť celkom pevný kus. Inak by sa rozpadol na sprchu úlomkov.

image

Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy

Asteroidy v blízkosti Zeme zvyknú zostať blízko Zeme nie dlhšie ako 100 miliónov rokov, čo znamená, že Kamo‘oalewa musí byť mladší. Náraz o veľkosti potrebnej na vyrytie asteroidu by tiež vytvoril úlomky, ktoré by sa očakávali zachovať asi 10 miliónov rokov. Keďže sme však žiadne nenašli, naznačuje to, že Kamo‘oalewa je starí v rozmedzí 10 až 100 miliónov rokov.

Všetko do seba zapadá

Na Mesiaci nie je veľa kráterov, ktoré by veľkosťou vyhovovali a boli by tiež mladšie ako 100 miliónov rokov. Existuje niekoľko desiatok kandidátov, ale kráter Giordano Bruno, s priemerom 22 kilometrov a vekom menej ako 10 miliónov rokov, je najlepším z nich, zistili výskumníci.

„Je jasné, že najväčšie, najmladšie krátery sú pravdepodobnejšími zdrojmi, pretože produkujú viac únikových úlomkov, ktoré sa stále nachádzajú vo vesmíre alebo v oblasti spoločnej obežnej dráhy Zeme,” píšu. „A naozaj, Giordano Bruno je jediným možným zdrojovým kráterom, ktorý spĺňa kritérium.”

image

Mesiac

Reuters/Borja Suarez

Zloženie okolo stien a okraja krátera je podobné zloženiu Kamo‘oalewa, pričom až 400 úlomkov veľkosti tohto asteroidu mohlo byť vyvrhnutých z miesta po náraze. Simulácie naznačujú, že väčšina týchto úlomkov odletí z obežnej dráhy Zeme do 10 miliónov rokov po náraze, ale je úplne možné, že vzácne výnimky zostanú a ocitnú sa na orbite podobnej Kamo‘oalewa.

Zásadná misia

Dôkazy majú nateraz ďaleko od presvedčivosti, ale čoskoro sa to môže zmeniť. Na Zemi totiž máme lunárne meteority, ktoré boli spojené s kráterom Giordano Bruno.

A Čínska národná vesmírna agentúra má v pláne vyslať ďalší rok misiu Tianwen-2 na vzorkovanie asteroidov, ktorá bude skúmať Kamo‘oalewa. Ak sa jej podarí získať vzorku a dopraviť ju pre vedecké štúdie na Zemi, záhada bude definitívne rozlúsknutá. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. máj 2024 08:02