KolónaTASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Veľa Slovákov si život bez auta nevie predstaviť. Ja tak žijem - štúdia vypočítala, koľko tým ušetrím

Lukáš Kovalčík16.12.2021., 16:00h
Auto je stále pre mnohých nielen cestovným prostriedkom, ale aj symbolom spoločenského statusu. Čoraz viac mladých však svoj vzťah k automobilom prehodnocuje. Vieš si predstaviť svoj život bez auta?
Lajkuj Brainee.sk na

Cestovanie z a do práce, nákupy, výlety, atď. Určite to poznáš. Pre niekoho je absolvovanie týchto ciest bez auta absolútne nepredstaviteľné. Je to však skutočne tak nevyhnutné? Alebo sme len pohodlní a zabúdame na to, že v rámci nášho komfortu nám unikajú niektoré podstatné veci?

Vnímať auto ako symbol spoločenského statusu bolo typické najmä pre staršie generácie, no s príchodom mileniálov sa vzťah k automobilom začal prehodnocovať. Do popredia sa dostali témy ako ekológia, udržateľnosť a množstvo mladých presedlalo na MHD, bicykle, kolobežky či chôdzu. Ja sám žijem v domácnosti bez auta a nehanbím sa za to. Naopak, myslím si, že to má množstvo výhod.

Ušetríš

Štúdia z Bruselu hovorí, že ročné náklady na auto sú približne až 2900e. Stačí ak denne najazdíš 50 km a tvoje ročné náklady na benzín či naftu ťa vyjdú na viac ako 1000 eur ročne. Ak prirátaš ešte opravy, s ktorými sa majitelia áut stretávajú pravidelne, tak je ti jasné, kam idú peniaze.

​Nehovoriac o tom, že keď si chceš na začiatok kúpiť ojazdené auto, ktoré ti bude spoľahlivo fungovať ešte pár rokov, potrebuješ tisíce eur. Ak chceš nové, zaplatíš samozrejme ešte viac.

Zo štúdie teda vyplýva, že ak nebudeš desať rokov používať auto, ušetríš 29 000eur.

Žijem bez auta Peniaze Unsplash/Visual Stories || Micheile

Ekológia

Tak ako množstvo ľudí, ani ja som sa kedysi príliš nezaujímal o ekológiu, to sa však zmenilo s príchodom klimatickej krízy. Napríklad také globálne otepľovanie, ktoré môžeš zažiť na vlastnej koži aj u nás, mi úplne stačí. Ak chceš praktizovať ekologickejší životný štýl, jeden z najväčších krokov, ktoré v tomto smere môžeš podniknúť, je vzdať sa auta. Jazdenie autom je jednoznačne najviac znečisťujúcou činnosťou, ktorej sa bežný občan môže dopúšťať. Život bez auta redukuje tvoju uhlíkovú stopu a ale aj tvoj podiel na smogu a kyslých dažďoch.

Žijem bez auta Maketa Zeme Unsplash/Guillaume de Germain

Krása, ktorú nevidíme

Ak sa budeš prechádzať mestom či v prírode pešo, uvidíš množstvo vecí, ktoré by ti v aute unikli. Architektúra mesta, historické budovy, krásne prírodné scenérie či inovať na zasnežených stromoch sú len špičkou ľadovca, ktorú by si počas cesty autom pravdepodobne prešiel bez povšimnutia.

Žijem bez auta Príroda TASR/Erika Ďurčová

Nielen v Bratislave sa to dá

Väčšinou platí, že čím väčšie mesto, tým lepšia infraštruktúra. V Bratislave teda v pohode bez auta prežiješ. Okrem peňazí a životného prostredia si ušetríš aj vlastné nervy, ktorým by si dal zabrať pri státí v kolónach či problémoch s parkovaním.

Samozrejme nie všade je to tak. Život na dedine či v malom meste môže byť bez auta komplikovaný, avšak často je to aj o vôli. Osobne som v Bratislave absolvoval sťahovanie bez auta, pri ktorom som veci na viackrát vozil v MHD, pravidelné nosenie nákupov peši, je mojou rutinou a občas vybehnem aj na bicykel.

Žijem bez auta Autobusy TASR/Jaroslav Novák

​Nehovoriac o tom, že nie vždy som žil v Bratislave. Počas rokov som postupne býval v Poprade, Banskej Bystrici, Brne a napokon v Bratislave. Všade som prežil bez auta a tento životný štýl mi priniesol oveľa viac pohybu.

Sloboda

Keď nepoužívaš auto, zrazu zistíš, že si sa zbavil mnohých komplikácii, ktoré si musel riešiť predtým. Napríklad či máš vhodné pneumatiky, či budeš mať kde zaparkovať, kde sú čerpacie stanice, kde môžeš vozidlo nechať a podobne. Nehovoriac o veciach, ktoré v aute môžeš zabudnúť či stresových situáciách, ktoré šoférovanie prináša. Skrátka život bez auta ti môže priniesť aspoň trochu kľudu v nesmierne rýchlej a náročnej dobe.

Žijem bez auta Prechádzka Unsplash/Balkouras Nicos

 Nadužívanie automobilov

Priznám sa, že ma bytostne vytáčajú ľudia, ktorí všade jazdia autom, aj keď to vôbec nie je potrebné. Špecialitou v tomto je napríklad rodinný výlet do lesa, samozrejme autom. Rodinka sa vyvezie hore kopcom a zastaví až pred ohniskom. Tam zaparkujú, z auta vyjdú rodičia a deti. Prejdú meter k pahrebe a prírodné dobrodružstvo sa môže začať. Idylka ako z obrazu maliara Théodora Russea– Rodina v prírode a Citroën Berlingo.

Chápem, že život bez auta vie byť aj komplikovaný, avšak, čo keby si skúsil aspoň používanie automobilu obmedziť na nevyhnuté potreby? Pomôžeš tým našej planéte a objavíš nové obzory, a možno sa ti to aj zapáči.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 07:32