krizaUnsplash/Karl Edwards
StoryEditor

Klimatická úzkosť je reálna diagnóza. Poradíme ti, ako aspoň trochu uľaviť svojmu strachu o našu planétu

kov10.10.2021., 16:00h
V nedávnom prieskume medzi 10 000 mladými ľuďmi sme sa dozvedeli, že ich trápi klimatická úzkosť. Čo teda môžeš urobiť, ak sa obávaš o budúcnosť planéty?
Lajkuj Brainee.sk na

Opýtali sme sa na to vedcov, ktorí sa roky venujú klimatickej kríze a sami museli bojovať so skepsou ohľadom budúcnosti našej Zeme. Píše BBC.

Rob niečo, aj keď je to malé

Väčšina vedcov uviedla, že ich osobná snaha a návyky im pomohli zmierniť ich úzkosť. Mnohí boli hrdí na vedeckú prácu, ktorej boli súčasťou, ale niektorí hovorili aj o tom, že robia jednoduchšie veci: recykláciu, jedenie rastlinnej stravy, chodenie na klimatické pochody a angažovanie sa v politike

Doktorka Nana Ama Browne Klutse, vedkyňa, ktorá tento rok prispela k rozsiahlej správe o klimatických zmenách, uviedla, že príležitostne vysádzala stromčeky manga pri ceste. 

Zachránilo by to svet samo? Nie. Cítila sa trochu lepšie? Áno.

franzwa-roux-RCjhs_7c-Hw-unsplash mango Unsplash/Franzwa Roux

​Dr Jonathan Foley pracoval na zmene klímy tri desaťročia ako výskumník, autor a vládny poradca. Teraz skúma riešenia klimatickej zmeny. Hovorí, že akcia je protijed, ktorý na neho funguje, a poukazuje na to, že môže mať mnoho podôb. 

„Niektorí ľudia sa môžu stať aktivistami, pretože sú skutočne nahnevaní a chcú veci rozhýbať. Skvelé, to potrebujeme. Iní môžu byť umelci a chcú sa podeliť o to, ako sa cítia, a inšpirovať ostatných. Skvelé, aj to potrebujeme. Potrebujeme všetkých. "

Nerob doomscrolling, nájdi si komunitu

Doktorka Natalie Jonesová, špecialistka na riziko globálnej katastrofy na univerzite v Cambridge, našla úľavu, keď bola na protestoch, zhromaždeniach a iných podujatiach spolu s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi.

„Je to atmosféra, ktorá ťa unesie,“ hovorí. „Hneď ako stretneš ďalších ľudí, ktorí majú rovnaké starosti, povieš si, teraz som tu oveľa radšej“.

Často volí medzi tzv. doomscrollingom - pozeraním do telefónu alebo počítača sledujúc negatívne správy, alebo prácou na riešeniach s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi.

"Všetci sú na jednej lodi, nie? Takže je tu obrovské množstvo solidarity," hovorí. „Našla som zmysel, keď viem, že to, čo robíme, môže veci skutočne zmeniť.“

„Pandémia mnohým ľuďom zhoršila ich úzkosť, ale naozaj dúfam, že ľudia budú mať pocit, že s tým môžu niečo robiť, " dodáva lekárka.

mika-baumeister-u29d3Qwbz58-unsplash klima Unsplash/Mika Baumeister

​Budeš mať dobré aj zlé dni

„Keď vo svete podnikneme kroky, musíme venovať pozornosť tomu, ako sa cítime, a spracovať tieto komplexné pocity a podporovať ostatných, aby sa vysporiadali s tým, ako sa cítia,“ hovorí doktorka Caroline Hickman, ktorá skúma vplyv zmeny klímy na duševné zdravie mladých ľudí.

Uvádza, že pocity úzkosti sú normálne. „Je to emocionálne a duševne zdravá reakcia na pocit hrôzy, zúfalstva a depresie v súvislosti s klimatickou zmenou“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 18:48