kondomUnsplash/Mika Baumeister
StoryEditor

Počul si už o vegánskych kondómoch a bezobalovej antikoncepcii? Takto môžeš praktizovať ekologický sex

Lukáš Kovalčík26.10.2021., 13:00h
Keď premýšľaš o spôsoboch ako zmenšiť svoju uhlíkovú stopu, tak ti pravdepodobne ako prvá vec nenapadne tvoj sexuálny život. Používanie produktov ako sú vegánske kondómy a bezodpadová antikoncepcia v posledných rokoch neustále rastie. Náš ľúbostný život totiž nemalým spôsobom vplýva na stav planéty.
Lajkuj Brainee.sk na

Ekologický sex

V oblasti sexuality pravdepodobne najviac škodia životnému prostrediu mužské kondómy. Každý rok sa ich na svete vyrobí asi 10 miliárd a väčšina z nich sa likviduje na skládkach. Kondómy sú väčšinou vyrobené zo syntetického latexu, pri ich výrobe sa používajú rôzne prísady a chemikálie, preto sa nedajú recyklovať.

„Pre väčšinu ľudí znamená sexuálna šetrnosť k životnému prostrediu výber lubrikantov, kondómov, hračiek a posteľnej bielizne, ktoré sú ekologickejšie vo vzťahu k planéte, “ hovorí doktorka Adenike Akinsemolu, vedkyňa v oblasti environmentálnej udržateľnosti pre BBC.

​Jedinou biologicky plne odbúrateľnou možnosťou sú kondómy z jahňacej kože, ktoré sa vyrábajú už od čias starovekého Ríma. Ich výhodou je, že nie sú alergénne a muži ich údajne „ani necítia", avšak neochránia ťa pred pohlavnými chorobami, čo je zase veľká nevýhoda.

Na trhu je aj viacero vegánskych kondómov, ktoré ťa ochránia pred nechceným tehotenstvom. Vyrábajú sa z prírodného latexu podľa zásad fair trade. Ich prednosťou je, že sú vyrobené bez akýchkoľvek živočíšnych prísad a spoľahlivo chránia pred pohlavne prenosnými chorobami.

condoms-in-rainbow-colors-royalty-free-image-1588920509 kondomy Pederk/Getty Images

​Čoraz populárnejšími sa stávajú DIY lubrikanty, ktoré si môžeš vyrobiť aj doma. Postačí ti k tomu napríklad iba kukuričný škrob a voda.

„Lubrikanty na vodnej báze, organické a vegánske kondómy sú dobrou voľbou pre zdravý a udržateľný sexuálny život,“ hovorí doktorka Akinsemolu. „Nie sú len ekologicky prijateľnejšie, ale dokážu dokonca zlepšiť tvoj sexuálny život, “ dodáva doktorka.

Sexuálne hračky sú tiež často vyrobené z plastu. Ekologickejšou variantou je používať hračky zo skla či ocele. K zníženiu odpadu prospieva aj používanie dobíjacích sexuálnych pomôcok a na trhu sa už objavili aj sexuálne hračky na solárny pohon.  

Kde sa ešte dá znížiť množstvo odpadu?

Existuje aj množstvo menej známych aspektov sexuálneho života, ktorými môžeš znížiť svoj odpad. Napríklad nákupom eticky vyrobenej spodnej bielizne a oblečenia, vyhýbaním sa sexu v sprche, používaním menšieho množstva horúcej vody, šetrením svetelnej energie, tým že ich nebudeš zapínať pri sexe, či výberom znova použiteľných utierok.

chris-haws-95t6QVf_P2k-unsplash žiarovka Unsplash/Chris Haws

​Vplyv rozmnožovania na klímu

Podľa štúdie z roku 2017 život bez áut ušetrí približne 2,3 tony oxidu uhličitého ročne, zatiaľ čo dodržiavanie rastlinnej stravy ušetrí 0,8 tony. Na porovnanie – ak žijete vo vyspelom svete – nemať dieťa ušetrí ročne asi 58,6 tony.

Táto štatistika nepôsobí vôbec veselo, no v súčasnosti množstvo mladých ľudí zvažuje počet svojich budúcich detí, či rozhodnutie vôbec nemať deti, práve kvôli klimatickej katastrofe, ktorá nám hrozí. Niet sa čo čudovať, nedávna štúdia hovorí, že polovica mladých pociťuje klimatickú úzkosť

„Bezpečnejšia planéta a trvalo udržateľný životný štýl sú predpokladmi na to, aby ste mali deti, takže ak sa neprijmú rázne rozhodnutia a masívne zmeny na zníženie emisií uhlíka a zastavenie globálneho otepľovania, nemyslím si, že budem mať deti, " hovorí dvadsaťročný Tanmay Shinde.

Tento problém sa netýka len bežných ľudí, u ktorých je to „len" jeden z mnohých faktorov, prečo zvažujú svoje rozhodnutie mať potomkov. Princ Harry v roku 2019 pre Vogue povedal, že on a vojvodkyňa zo Sussexu budú mať „maximálne“ dve deti, pričom ako kľúčový faktor v tomto rozhodnutí uviedol životné prostredie. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 16:05