Plastové obaly na jedlo sú plné chemikáliíBrainee x Canva
StoryEditor

Obaly jedál z donášok a reštaurácií v sebe ukrývajú hrozivé chemikálie. Môžu zvýšiť riziko srdcového zlyhania, varujú vedci

Miroslav Kamody21.02.2025., 13:00h

Je možné, že tvoje obľúbené jedlo je kvôli obalom napustené nebezpečnými chemikáliami.

Lajkuj Brainee.sk na

Jednorazové plastové nádoby, ktoré si berieme so sebou z reštaurácií či objednávame na donášku, by mohli vypúšťať nebezpečné chemikálie do jedla, čo môže zvýšiť riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Ako píše portál ScienceAlert, pri pokusoch na potkanoch vedci v Číne našli dôkazy, že pitná voda vystavená rôznym chemickým prísadám, ktoré presakujú z ohrievaných plastových obalov, spôsobuje v tele zmeny, ktoré začínajú črevnými baktériami.

image

Vedci objavili morskú hubu, ktorá dokáže rozložiť plasty. Pomôže vyriešiť problém plastového kontinentu, ktorý pláva v Pacifiku?

Vážne zistenia

Hlodavce, ktoré požívali tento koktail plastových kontaminantov len tri mesiace, vykazovali zlomené alebo nesprávne usporiadané vlákna, infiltráciu zápalových buniek a mitochondriálny opuch v ich srdcovom tkanive. Tiež ukázali krvácanie medzi bunkami myokardu.

Či sa to isté vyskytuje v ľudskom tele alebo nie, nie je známe, ale zistenia naznačujú, že tieto plastové nádoby nemusia byť bezpečným prostriedkom pre potraviny. Zatiaľ čo čakáme na ďalší výskum, autori štúdie z Ningxia Medical University v Číne hovoria: „Je nevyhnutné vyhnúť sa používaniu plastových nádob na potraviny s vysokou teplotou.”

Ich experimenty na potkanoch, publikované Ecotoxicology and Environmental Safety, podnietil prieskum medzi 3 179 staršími dospelými v Číne. Tí, ktorí v dotazníku uviedli vyššiu expozíciu plastom, mali väčšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť srdcovým zlyhaním.

image

Mikroplasty

Brainee x Canva

Mikroplasty sa hromadia v ľudskom mozgu

Iný nedávny a znepokojujúci výskum zistil, že mikroplasty sa hromadia v krvných zrazeninách v ľudskom mozgu, srdci a nohách, takže epidemiológ Yueping Wu a ich kolegovia sa rozhodli ďalej skúmať kardiovaskulárne účinky.

V priebehu troch mesiacov nakŕmili 24 hlodavcov chemikáliami, ktoré sa vylúhujú z plastových nádob pri ich zahrievaní vriacou vodou z vodovodu, medzi ktoré patria zlúčeniny ako BPA, ftaláty a rôzne zmäkčovadlá. Tieto „výluhy“ boli vyrobené umiestnením plastových nádob do horúcej vody z vodovodu na dobu 1,5 a 15 minút.

Nakoniec, hlodavce, ktoré pili kontaminovanú vodu, mali zmenené črevné mikroprostredie v porovnaní s ôsmimi kontrolnými hlodavcami, ktoré tak neurobili. Ich črevné mikrobiómy sa výrazne zmenili po vystavení plastu a jeho chemikáliám, vrátane zmien flóry spojených so zápalom.

image

Vedci vytvorili nový ekologický plast. V prírode sa sám rozloží už do pár mesiacov

Miliardy plastových častíc

Krv týchto exponovaných zvierat tiež ukázala prudký nárast zápalových imunitných poslov, ktoré sú rizikovými faktormi kardiovaskulárnych ochorení. „Tieto zmeny môžu súvisieť s výluhmi z plastových výrobkov, ktoré narúšajú mikrobiotu a zápalové faktory, ktoré potom spúšťajú zápal a poškodenie myokardu,” vysvetľujú autori.

Teplo spôsobuje, že sa plasty ľahšie rozkladajú, ale zdá sa, že aj balená voda, ktorá sa zvyčajne uchováva pri izbovej teplote alebo chladnejšej, je plná mikroplastov. Štúdie nedávno ukázali, že plastové nádoby na potraviny v mikrovlnnej rúre môžu uvoľňovať mikroplasty a nanoplasty do jedla, aj keď nádoby tvrdia, že sú bezpečné pre mikrovlnné rúry.

Len tri minúty v mikrovlnke môžu uvoľniť miliardy malých plastových častíc. Koľko z týchto plastových častíc sa absorbuje do tela pri požití, nie je známe. Záhadou je aj to, ako dlho sa úlomky v tele držia.

image

Mikroplasty sú už všade

Unsplash/fly:d

Niektoré štúdie o upchatých tepnách u ľudských pacientov našli drobné úlomky plastu, ktoré sa hromadia vo viac ako 50 percentách plakov. Približne do 34 mesiacov po operácii mali tí, ktorí mali v tepnách plasty, 4,5-krát vyššiu pravdepodobnosť srdcového infarktu, mozgovej príhody alebo smrti v porovnaní s tými, kde nebol zistený žiadny plast.

Je čas vyhýbať sa plastom?

Keď je telo vystavené plastovým nečistotám, vedci sa domnievajú, že existuje šanca, že prísady môžu znížiť aktivitu antioxidačných enzýmov a spustiť zápalovú reakciu tela, takže telo bude vystavené kardiovaskulárnemu poškodeniu.

image

Desivá štúdia potvrdila, že v čaji sa nachádzajú mikroplasty. Nájdeš ich aj v ostatných veciach, ktoré používaš každý deň

Potenciálne zdravotné účinky plastového znečistenia sa ešte len začínajú objavovať, no pribúdajúce dôkazy nie sú práve inšpirujúcou nádejou. V minuloročnej štúdii vedci zistili, že keď si ľudia vložia do úst horúce plastové príbory na jedno použitie, zníži sa tým ich rozmanitosť črevnej mikroflóry.

Keď si nabudúce budeš objednávať jedlo so sebou, možno budeš chcieť myslieť na teplo jedla a materiál obalu, v ktorom môže prísť.

Top rozhovor
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. marec 2025 03:44