Výskumníci z Universitat Autònoma de Barcelona zistili, že niektoré komerčne dostupné čajové sáčky uvoľňujú milióny mikroplastov a nanoplastov počas namáčania. Čajové sáčky vyrobené z polypropylénu uvoľnili až 1,2 miliardy častíc na mililiter, zatiaľ čo sáčky z celulózy a nylónu uvoľnili 135 miliónov, resp. 8,18 milióna častíc na mililiter. Tieto častice môžu predstavovať zdravotné riziko, keďže mikroplasty môžu interagovať s bunkami ľudského čreva a spôsobiť vážne zdravotné problémy.
Zdravotné riziká mikroplastov
Vedci varujú, že dlhodobá expozícia mikroplastom a nanoplastom môže prispieť k autoimunitným ochoreniam, neurologickým problémom, rakovine a ďalším vážnym zdravotným ťažkostiam. Aj keď plast prispel k praktickým výhodám ako dlhšia trvanlivosť potravín, jeho negatívny dopad na zdravie je nepopierateľný.
Mikroplasty v bežných výrobkoch
Mikroplasty sa nenachádzajú len v čajových sáčkoch. Bežné výrobky, ako plastové fľaše, oblečenie zo syntetických materiálov, kozmetika, potravinové obaly, lepidlá a farby, ako aj hygienické produkty (napríklad tampóny a vložky), môžu uvoľňovať mikroplasty do životného prostredia. Tieto malé plastové častice sa následne dostávajú do ekosystémov a môžu poškodzovať prírodu.
Alternatívy a riešenia
Vzhľadom na rastúci problém plastového znečistenia sa objavujú aj ekologické alternatívy, ako biodegradovateľné čajové sáčky, tampóny a vložky vyrobené z organických materiálov. Tieto produkty pomáhajú znižovať množstvo plastového odpadu a mikroplastov v našom prostredí. Riešenie problému znečistenia plastmi si však vyžaduje nielen zmenu v používaní materiálov, ale aj širšie povedomie a podporu udržateľných riešení.