Môže liek pomôcť naozaj otehotnieť?Unsplash
StoryEditor

Pomoc párom, ktoré majú problém? TikTokom sa šíria vidá, že liek na prechladnutie pomôže ženám otehotnieť, je to však pravda?

Miroslav Kamody20.10.2024., 09:00h

Na papieri to dáva zmysel, no vedecké potvrdenie neexistuje a pred trendom varuje aj samotný výrobca.

Lajkuj Brainee.sk na

Túžba mať vlastné biologické deti je v mnohých z nás pevne zakorenená. A túžbu často cítia silnejšie tí, ktorí bojujú s neplodnosťou. Prísľub jednoduchého riešenia je teda ťažké ignorovať – možno práve preto je na sociálnych sieťach trendom „metóda Mucinex“, píše portál The Conversation.

Mnohé ženy na platforme TikTok pripisujú úspešné počatie ich užívaniu široko dostupného lieku proti kašľu a nachladnutiu Mucinex – alebo podobných voľnopredajných liekov proti prekrveniu, ktoré obsahujú účinnú látku guaifenesín. Tá sa nachádza aj v mnohých liekoch dostupných na Slovensku (na rozdiel od samotného Mucinexu).

image

Konečne trend na TikToku, ktorý naozaj funguje? Pozreli sme sa, či ti škorica v káve skutočne pomáha spaľovať tuk

Ako môže pomôcť?

Prečo by liek určený na zmiernenie kašľa a prechladnutia pomáhal ženám otehotnieť? „Počas nechráneného pohlavného styku sa spermie ukladajú v hornej časti vagíny. Aby spermie dosiahli a oplodnili vajíčko, musia najprv prejsť cez krčok maternice, malý kanálik, ktorý spája vagínu a maternicu,” vysvetľujú Adam Watkins z odboru reprodukčnej biológie na University of Nottingham a Emma Lucasová, prednášajúca v oblasti reprodukčnej medicíny na University of Sheffield.

Práve krčok maternice hrá rozhodujúcu úlohu pri regulácii prechodu spermií prostredníctvom produkcie cervikálneho hlienu. Počas menštruačného cyklu ženy sa množstvo a konzistencia hlienu krčka maternice mení a stáva sa optimálnym v čase ovulácie.

Ak je hlienu príliš veľa alebo je príliš hustý, môže zabrániť spermiám dostať sa do vajíčka. Ide teda o to, že užívaním Mucinexu by žena riedila hlien krčka maternice a uľahčila spermiám dostať sa k vajíčku.

image

Môže liek pomôcť naozaj otehotnieť?

Unsplash

„Rastúca popularita aplikácií na sledovanie plodnosti zvýšila povedomie používateľov o príznakoch plodného obdobia, a to aj prostredníctvom monitorovania množstva a konzistencie hlienu krčka maternice. Po oboznámení sa s ich jednotlivými znakmi z toho vyplýva, že ženy, ktoré sa pokúšajú otehotnieť alebo s tým majú problémy, môžu začať uvažovať o tom, ako optimalizovať svoje šance na počatie v danom cykle,” pokračujú odborníci.

Jednoduchý voľne predajný produkt, akým je Mucinex, sa môže javiť ako rýchle a jednoduché riešenie s potenciálne rýchlejšími výsledkami ako diéta alebo zmena iných faktorov životného štýlu. Nie je prekvapením, že sa kladú otázky o platnosti užívania Mucinexu alebo iných liekov obsahujúcich guaifenesín ako pomôcky na podporu plodnosti.

Len málo podporných dôkazov

„Faktom je, že existuje len málo vedeckých dôkazov dokazujúcich, že Mucinex môže pomôcť s plodnosťou. Najcitovanejšia vedecká štúdia je z roku 1982 a bola publikovaná v časopise Fertility and Sterility. Vedci tu skúmali 40 párov, ktorých neplodnosť bola definovaná ako ‘krčka maternice’.”

image

TikTokom sa šíri ďalšia smrteľná výzva. Česká nemocnica varuje, že v priebehu pár dní zachraňovala už päť detí

Ženy v štúdii dostávali 200 miligramov guaifenesínu trikrát denne počnúc piatym dňom ich menštruačného cyklu. Do konca štúdie 15 zo 40 párov otehotnelo, čo niektorí môžu považovať za podporu užívania guaifenesínu. Keďže však neexistovala žiadna kontrolná skupina, nie je možné pripísať tieto tehotenstvá výlučne guaifenesínu.

V samostatnej prípadovej štúdii muž užíval 600 miligramov guaifenesínu dvakrát denne počas dvoch mesiacov. Štúdia zaznamenala dramatický nárast produkcie a motility spermií. Keďže však táto štúdia bola vykonaná na jedinom 32-ročnom mužovi, vedci nemohli potvrdiť, že príčinou zmeny bola práve táto látka.

Je potrebné poznamenať, že Reckitt, výrobcovia Mucinexu, vo vyhlásení uviedli, že Mucinex by sa mal „používať len tak, ako je určené v súlade s pokynmi na etikete“. A že užívanie Mucinexu na neplodnosť „predstavuje použitie mimo schválenia“.

image

Môže liek pomôcť naozaj otehotnieť?

Unsplash

A čo riziká?

„Hoci sa nezistili žiadne súvislosti medzi guaifenesínom a vrodenými chybami, stále neexistujú žiadne spoľahlivé údaje o tom, ako môže ovplyvniť vývoj embrya. Pre tých, ktorí sa chcú stať rodičmi, je myšlienka zvýšiť svoje šance široko dostupným liekom pochopiteľne lákavá. Nie je však dostatok dôkazov na podporu jeho užívania na zlepšenie plodnosti.”

Ako odborníci dodávajú na záver, existuje celý rad ďalších jednoduchých zmien životného štýlu, ktoré preukázateľne pomáhajú pri otehotnení. Medzi ne patrí udržiavanie zdravej hmotnosti a stravovania, zníženie príjmu alkoholu, prestať fajčiť a znížiť stres. Pre tých, ktorí majú ťažkosti s otehotnením, je najlepšou a možno aj najjednoduchšou radou porozprávať sa so svojím lekárom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. október 2024 09:02