Magnety môžu v tele spôsobiť vážne problémyFN Motol
StoryEditor

TikTokom sa šíri ďalšia smrteľná výzva. Česká nemocnica varuje, že v priebehu pár dní zachraňovala už päť detí

Miroslav Kamody07.10.2024., 10:00h

Lekári pražskej Fakultnej nemocnice Motol ošetrovali päť detí, ktoré prehltli guľôčkové magnety. Zrejme sa inšpirovali sociálnou sieťou TikTok a chceli magnetom napodobniť piercing v jazyku. Nemocnica o tom informovala na webe s tým, že dve z nich budú musieť podstúpiť akútnu operáciu.

Lajkuj Brainee.sk na

„Pri prehltnutí viacerých magnetov alebo magnetu a kovového predmetu hrozí ich spojenie, ktoré môže k sebe pritiahnuť napríklad žalúdok a črevo a spôsobiť jeho poškodenie, alebo aj prederavenie,” uviedli zástupcovia nemocnice. Konštatovali, že môže ísť o ohrozenie života. Nemocnica upozornila na podobný prípad vo Veľkej Británii, kde zomrel osemročný chlapec.

image

TikTok znovu zabíjal. Nové choré trendy desia ľudí na smrť

Deti sa zrejme inšpirovali výzvou na sociálnej sieti TikTok, takzvanou piercing challenge. „Potom omylom došlo k prehltnutiu týchto guľôčok. Jedna pacientka mala veľké šťastie a guľôčky vyšli bez problémov, ďalší pacienti ale v súčasnosti zostávajú hospitalizovaní,” uviedla nemocnica.

Závislé deti

Odborníci na duševné zdravie detí upozorňujú, že sociálne siete na ne môžu mať veľký vplyv. Podľa Správy o digitálnych závislostiach v Česku 2024 na nich trávi viac ako štyri hodiny denne asi 30 percent detí, častejšie dievčatá.

Do kategórie problematického užívania sociálnych sietí spadá päť až 13 percent detí a až 34 percent študentov vo veku 15 až 16 rokov. Spájajú sa tiež s nárastom porúch príjmu potravy alebo ďalších duševných ťažkostí.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. október 2024 10:07