Pomáha škorica chudnúť?Unsplash/Juliana Malta
StoryEditor

Konečne trend na TikToku, ktorý naozaj funguje? Pozreli sme sa, či ti škorica v káve skutočne pomáha spaľovať tuk

Miroslav Kamody12.10.2024., 11:00h

Škorica ti skutočne pomôže schudnúť, no z výsledkov asi nadšený príliš nebudeš.

Lajkuj Brainee.sk na

Škorica sa už dlho používa po celom svete, a to nie len v sladkých, ale aj slaných jedlách a nápojoch. Ako však píše portál The Conversation, nový trend na TikToku tvrdí, že pridanie čajovej lyžičky škorice do tvojej každodennej kávy (a trocha kakaa, aby bola chutnejšia) na jeden týždeň ti môže pomôcť spáliť tuk. Je na tom niečo pravdy?

„Existujú dva druhy škorice, pričom oba pochádzajú z mletia kôry škoricovníka a môžu obsahovať niekoľko prirodzene sa vyskytujúcich účinných látok,” vysvetľuje Evangeline Mantzioris, riaditeľka programu pre výživu a potraviny a akreditovaná praktická dietologička z University of South Australia.

image

Krivosudský z Extrémnych premien: Slováci sú na ceste byť obéznym národom. Cheat days sú veľmi zlé

Cassia škorica je najbežnejší druh dostupný v obchodoch s potravinami. Má horkú chuť a obsahuje vyššie hladiny jednej z aktívnych zložiek cinnamaldehydu, zlúčeniny, ktorá dodáva škorici jej chuť a vôňu. Asi 95 percent cassia škorice tvorí cinnamaldehyd. Druhou je cejlónska škorica, ktorá chutí sladšie. Obsahuje asi 50-60 percent cinnamaldehydu.

Spaľuje škorica tuk? Čo hovoria výskumy?

Prehľad 35 štúdií skúmal, či konzumácia škorice môže ovplyvniť obvod pása, ktorý súvisí so zvýšenou hladinou telesného tuku. Zistilo sa, že dávky škorice pod 1,5 gramu denne (približne pol čajovej lyžičky) znížili obvod pása o 1,68 cm. Konzumácia viac ako 1,5 gramu denne však nemala výrazný efekt.

Metaanalýza 21 klinických štúdií s celkovým počtom 1 480 účastníkov zistila, že škorica tiež znížila index telesnej hmotnosti a telesnú hmotnosť o 0,92 kilogramu. Ale nezmenilo to zloženie tuku účastníkov. Iné štúdie priniesli o niečo horšie výsledky. 

image

Pomáha škorica chudnúť?

Unsplash/Lily Bui Thi

„Celkovo je teda úbytok hmotnosti, ktorý vidíme na základe týchto vysokokvalitných štúdií, veľmi malý, pohybuje sa od dvoch do šiestich mesiacov a väčšinou bez zmeny v zložení tela,” upozorňuje odborníčka.

Štúdie zahŕňali ľudí s rôznymi chorobami a väčšina z nich pochádzala z Blízkeho východu a/alebo z indického subkontinentu. Nemôžeme si teda byť istí, že by sme tento efekt videli u ľudí s iným zdravotným profilom a v iných krajinách. Uskutočňovali sa tiež počas rôzneho časového obdobia od dvoch do šiestich mesiacov.

Ako môže škorica viesť k malému úbytku hmotnosti?

Existuje niekoľko možných mechanizmov. Zdá sa, že umožňuje glukóze v krvi vstúpiť do buniek tela rýchlejšie. To znižuje hladinu glukózy v krvi a môže zvýšiť účinnosť inzulínu.

Zdá sa tiež, že zlepšuje spôsob, akým rozkladáme tuk, keď ho potrebujeme na energiu. Nakoniec sa môžeme cítiť sýtejší na dlhší čas tým, že spomalí rýchlosť uvoľňovania potravy z nášho žalúdka do tenkého čreva.

image

Lekári objavili gén, ktorý je spúšťačom obezity. Kvôli nemu priberáš z jedál, zatiaľ čo ostatní nie

Aké sú riziká?

Škorica sa vo všeobecnosti považuje za bezpečnú, keď sa používa ako korenie pri varení a jedle. „V posledných mesiacoch však Spojené štáty a Austrália vydali zdravotné upozornenia týkajúce sa hladiny olova a iných ťažkých kovov v niektorých prípravkoch zo škorice.”

Olovo vstupuje ako kontaminant počas rastu (z prostredia) a pri zbere. V niektorých prípadoch sa predpokladá, že mohlo dôjsť k úmyselnej kontaminácii. Niektorí ľudia môžu mať aj vedľajšie účinky škorice, vrátane gastrointestinálnej bolesti a alergických reakcií.

Jedna z účinných látok, kumarín, môže byť toxický pre pečeň niektorých ľudí. To podnietilo Európsky úrad pre potraviny stanoviť limit 0,1 miligramu na kilogram telesnej hmotnosti. Škorica Cassia obsahuje až jedno percento kumarínu a odroda Ceylon obsahuje oveľa menej, 0,004 percenta. 

A čo káva a kakao?

Mnoho ľudí si môže myslieť, že káva nám môže pomôcť schudnúť. Zatiaľ však neexistujú dobré dôkazy, ktoré by to podporili. Pozorovacia štúdia zistila, že pitie jednej šálky bežnej kávy súviselo s redukciou hmotnosti, ktorá sa pribrala počas štyroch rokov, ale len o veľmi malé množstvo: v priemere o 0,12 kilogramu.

image

Pomáha škorica chudnúť?

Unsplash/Heather Barnes

Kvalitné kakao a horká čokoláda tiež preukázateľne znižujú hmotnosť. Ale opäť, úbytok hmotnosti bol malý (medzi 0,2 a 0,4 kilogramu) a to až po konzumácii počas štyroch až ôsmich týždňov.

Čo to teda všetko znamená? Užívanie škorice môže mať veľmi malý vplyv na váhu, ale je nepravdepodobné, že prinesie zmysluplné chudnutie bez ďalších úprav životného štýlu.

„Musíme si tiež zapamätať, že tieto testované výrobky sa líšia od škorice, ktorú kupujeme v obchodoch. Spôsob, akým skladujeme a ako dlho uchovávame škoricu, môže tiež ovplyvniť alebo znehodnotiť aktívne zložky. A väčšia spotreba neprinesie ďalší úžitok. V skutočnosti by to mohlo zvýšiť riziko vedľajších účinkov.”

Takže ak máš rád chuť škorice vo svojej káve, pokračujte v jej pridávaní, ale vzhľadom na jej výraznú chuť si jej veľa pravdepodobne pridávaš nebudeš.

„A bez ohľadu na to, ako veľmi by sme si priali, aby to bola pravda, konzumáciou škorice na šiškách alebo v inom pečive určite nezískame žiadne výhody pri odbúravaní tuku, pretože majú vysoký počet kilojoulov. Ak chcete schudnúť, existujú dôkazy podložené prístupy, ktoré vám rannú kávu nepokazia,” dodáva odborníčka na záver.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. október 2024 14:08