Rádioaktívna voda zabíjala, majiteľovi firmy to bolo jednoWikipedia/Sam LaRussa, Brainee x Canva
StoryEditor

Falošný lekár predával rádioaktívnu vodu ako liek na všetko. Biznis išiel dobre, kým ľuďom nezačala odpadávať čeľusť

iDnes.czRadomír Dohnal30.12.2023., 09:00h

Mala to byť zázračná medicína, namiesto toho vás postupne kontaminoval rádioaktivitou. Počet ľudí, ktorí páčivé reklame Williama J. A. Baileyho v dvadsiatych rokoch minulého storočia podľahli, sa nedá vyčísliť. Rovnako ako počet tých, ktorí si podivnou terapiou zarobili na rakovinu.

Lajkuj Brainee.sk na

Z čisto marketingového hľadiska sa nedá povedať, že by svoje podnikanie vzal William J. A. Bailey za zlý koniec. Ľuďom ponúkal nový produkt, ktorý bol prakticky univerzálny a cielil na všetky vekové kategórie. Nepatril síce medzi úplne najlacnejšie preparáty na trhu, ale aj tak si ho mohol dopriať skoro každý.

Navyše sa renomé jeho liečivá mohlo oprieť o moderné vedecké bádanie a bulvárnu tlač, ktoré mu robili bezplatnú reklamu. Za tým všetkým však bol rad problémov. Vražedných problémov, píše Radomír Dohnal z portálu iDnes.

Po prvé, Bailey nebol doktor, štúdium na Harvarde nedotiahol do konca. Po troch rokoch neúspešnej snahy o lekársky titul mal iba dlhy a veľa problémov. Medicína ho úprimne nudila. „Toľko chorôb, toľko liekov! Kto si to má vôbec pamätať?“ smútil.

image

Na mapu ho nezaznamenali desiatky rokov. Toto je príbeh tajného ruského mesta, kde vyvíjali atómovú bombu

Preto sa rozhodne, že namiesto plejády medikamentov navrhne jeden jediný, univerzálny. Ten začne ponúkať pacientom na ich ťažkosti bez toho, aby sa im zmienil, že lekárom nie je. Ľudia mu však veria.

Zázračný liek, ktorý syntetizuje v laboratóriách svojej Radium Company, je totiž rádioaktívny. A to je predsa skvelé. „Zákazníci vedia starú belú, čo pre nich rádioaktivita vlastne znamená,“ usudzuje Bailey. Ani on v tom napokon nemá príliš jasno. Podstatné je, že sa o rádioaktivite všade hovorí a píše a že má byť zdrojom netušenej energie.

A na tom sa dá stavať. Prípravok Radithor má kus toho „žiariaceho zdravia“ za mierny poplatok ponúknuť ľuďom a liečiť čokoľvek od chrípky po neplodnosť.

Recept na úspech? Ľudská hlúposť

Výroba je pritom veľmi jednoduchá: postačí pár rádioaktívnych solí rádia (izotopov 226 a 228) rozpustených vo vode. „Tie už váš endokrinný systém postavia na nohy!“ hlása Bailey do celého sveta. Nie, že by tušil, čo je to endokrinný systém. Jednoducho to len začul na Harvarde.

image

Radithor

Wikipedia/Sam LaRussa

A práve tak celý jeho podnik funguje. Na jedinom kľúčovom slove či súsloví dokáže vystavať recept na úspech. Že existuje nejaký polčas rozpadu? Iste, a Radithor sa mu vie postaviť. Aj polomŕtvych vráti späť do života svojim večným svetlom.

Bailey je vzdelaním génius priemernosti, ale obchody mu idú na výbornú. Vie si priplatiť za reklamu v tlači, písať si ďakovné listy a zverejňovať ich, nechá si navrhnúť niekoľko podarených ilustrovaných plagátov. Radium Company je od svojho založenia v roku 1918 na vzostupe. Skutoční lekári len neveriacky krútia hlavami, ale so zámožným podnikateľom nič nezmôžu. Neslávne to dopadne aj s kontrolou z Federálnej obchodnej komisie, ktorá si na jeho výrobný závod v East Orange posvieti.

Rádioaktívne? Až veľa

Úradníci nechápu podstatu problému. Pokiaľ mali dokázať, že Bailey svoje produkty šmelí a vôbec nie sú rádioaktívne, nestalo sa tak. Ako potvrdzujú na ich vyzvanie štátne laboratóriá, fľaštičky Radithoru sú rádioaktívne dosť. A dane „doktor“ Bailey platí, takže kde je vlastne problém?

image

Toto Oppenheimer nepovedal. Jeho úplne prvá atómová bomba zabíjala ešte pred Hirošimou, v USA vraždí dodnes

Do medicíny, fyziky, chémie alebo komplikovaných otázok vplyvu ionizujúceho žiarenia na ľudský organizmus sa úradníci zo štátu New Jersey pliesť nechcú. „Predávam ľuďom radosť a šťastie,“ obhajuje sa preventívne vynálezca. Vďaka tomu, že kontrolu jeho produktov vykonali štátne laboratóriá, obohatí existujúcu etiketu Radithoru o popis „štátom certifikovaná rádioaktívna voda“.

Biznis beží ďalej. Radithor vraj pomáha na liečbu desiatok najrôznejších neduhov. Upokojí duševne chorých, utlmí bolesti hlavy a migrény, pomôže s cukrovkou. Je hotovým darom z nebies na liečbu chudokrvnosti a astmy. A zbaví vás zápchy alebo hnačky. Ako sa to práve hodí.

Chcete afrodiziakum alebo osobnú baterku?

Bailey nie je včerajší, je mu jasné, že treba produkt inovovať. V dvadsiatych rokoch minulého storočia tak uzrie svetlo sveta Arium, tekuté rádioaktívne afrodiziakum. Jeho poslanie? „Prípravok oživuje šťastie a spokojnosť, ako aj mladistvú silu a energiu v životoch tých zosobášených ľudí, ktorých puto k druhému už ochladlo a zoslablo,“ hlása. Diskrétne balíčky si potom potajomky objedná nejeden vážený Američan. Len pre istotu, pochopiteľne.

image

Eben Byers zomrel na rakovinu - s tým predsa rádioaktívny liek súvisieť nemohol

Wikipedia

Ďalším ceneným produktom v poradí bol Radiendocrinator, akási prenosná batéria, ktorá vám priebežne dopĺňa energiu. Elegantné kovové puzdro s rádioaktívnym obsahom mali muži nosiť vo vrecku saka či nohavíc, a pokiaľ pocítili únavu, stačilo sa ho len dotknúť. Štartovacia cena? Jeden tisíc dolárov, čo už bola poriadna pálka. Bailey na výrobku zarobil imanie, ale prekvapivo nie jeho predajom.

Spadla mu čeľusť

Ukázalo sa, že počiatočný náklad skúpil istý Herman H. Rubin, lekár newyorskej Štátnej nemocnice. A že ho pod názvom „Rubinov klinický radeindoktrinátor“ sám ponúka svojim pacientom. Bailey, ktorý si hračku patentoval, na ňom vysúdil poriadny balík. Rubin bol dokonca vylúčený z americkej lekárskej komory.

Sťažnosti nespokojných zákazníkov Radium Company riešiť nemusela. Produkt funguje, hoci len ako placebo. A pôjdete sa snáď verejne súdiť, že vám ani rádioaktívne afrodiziakum nepomohlo s impotenciou?

image

Príbeh najznámejších siamských dvojčiat Ruska. Pichali im rádioaktívne látky a robili na nich neľudské experimenty

V roku 1932 Bailey predsa len trochu narazí. Jeden z jeho spokojných zákazníkov, mladý priemyselník a šampión amerického golfu Eben Byers, zomrel. Za relatívne krátku dobu totiž dokázal skonzumovať 1 400 fľaštičiek Radithoru. Aféru navyše oživil denník Wall Street Journal palcovým titulkom: „Rádioaktívna voda fungovala dobre, kým mu upadla čeľusť“. Na súdny proces nedošlo. Pitva preukázala, že Byers bol „prehlodaný rakovinou“, a s tým predsa nemôže mať rádioaktívna voda nič spoločné.

Osvietený muž odchádza

Bailey však preventívne presunul svoje imanie do zahraničných bánk a starú Radium Company vymenil za nový podnik Radium Institute. Vyrábať bude už „len“ rádioaktívne hygienické obrúsky a prívesky doplňujúce žiarivou energiou.

Ako veľmi hnuteľný podnikateľ umrel falošný doktor William J. A. Bailey vo veku šesťdesiatštyri rokov. Snáď jedinou osudovou satisfakciou ľuďom, ktorých poškodil, bolo, že zomrel na rakovinu močového mechúra. Stála za ňou, ako dokázala pitva o dvadsať rokov neskôr, masívna kontaminácia rádioaktivitou.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 09:11