Prelomový experiment prináša komunikáciu skrz snyBrainee x Canva
StoryEditor

VIDEO Prelomový experiment ako zo sci-fi filmu. Vôbec po prvýkrát dvaja ľudia spolu komunikovali cez sny

Miroslav Kamody17.10.2024., 11:00h

Budeme v budúcnosti komunikovať skrz sny? Podľa amerického startupu sme k tomu bližšie, ako sa zdá.

Lajkuj Brainee.sk na

Svet sa stal svedkom ďalšieho obrovského vedeckého prielomu, ktorý tentokrát zahŕňal sny. Ako píše portál Unilad, začínajúca spoločnosť v Kalifornii tvrdí, že dokázali, že lucidné sny môžu odomknúť nový typ komunikácie.

Pomocou špeciálne navrhnutého zariadenia REMspace - neurotechnologická spoločnosť špecializujúca sa na zlepšenie spánku a lucidné snívanie - úspešne priviedla dvoch ochotných účastníkov do lucidných snov, kde sa im podarilo vymieňať si správy.

image

VIDEO Vedcom sa podaril husársky kúsok. Pieseň, ktorú počuješ vo svojom sne, môžeš konečne preniesť do skutočného sveta

A čo je vlastne lucidný sen? REMspace ich definuje tak, že majú dva atribúty, prvým je, že „praktizujúci majú počas zážitku plné, vedomé vedomie“, druhým, že „praktizujúci uznávajú skutočné oddelenie od fyzického tela“. Jednoducho vysvetlené - človek si plne uvedomuje, že sníva, zatiaľ čo v skutočnosti sníva.

Prelomový experiment

Pokiaľ ide o to, ako vedci vedeli, že títo dvaja ľudia spolu komunikovali počas lucidného snívania, sledovali mozgové vlny účastníkov a ďalšie polysomnografické údaje pomocou špeciálne vyvinutého prístroja. Keď bol prvý človek úspešne v stave lucidného sna, server vygeneroval náhodné slovo Remmyo (prvý elektromyografický jazyk) a poslal mu ho cez slúchadlá.

Potom to slovo zopakovali vo svojom sne. O osem minút neskôr ďalšia osoba upadla do lucidného sna a dostala uloženú správu od prvého účastníka. To sa potvrdilo, keď sa zobudila a podelila sa o slovo, ktoré dostala.

K úžasnosti výsledkov sa pridalo to, že dvaja ľudia, ktorí si vymenili správu, ani neboli v tej istej miestnosti – v skutočnosti boli vo svojich domoch. Štúdia sa uskutočnila 24. septembra a ide o obrovský prielom v tom, ako chápeme sny a ich postavenie.

Budúcnosť je tu

Michael Raduga, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti REMspace, o obrovskom úspechu povedal: „Včera sa komunikácia v snoch zdala ako sci-fi. Zajtra to bude také bežné, že si bez tejto technológie nebudeme vedieť predstaviť svoj život.”

image

Máš extrémne bujnú fantáziu a zvykneš sa zahĺbiť do snívania počas dňa? Môžeš trpieť komplexnou poruchou

Ako ďalej uviedol pre BusinessWire: „Toto otvára dvere nespočetným komerčným aplikáciám a mení spôsob, akým uvažujeme o komunikácii a interakcii vo svete snov. Preto veríme, že REM spánok a súvisiace javy, ako sú lucidné sny, sa stanú ďalším veľkým priemyslom po AI.“

Úspech experimentu prichádza po piatich namáhavých rokoch výskumu a technologického vývoja. Teraz sa REMspace zameral na umožnenie komunikácie v lucidných snoch v reálnom čase. Spoločnosť údajne dúfa, že tento cieľ dosiahne do roku 2025.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. október 2024 11:03