Ketamín si väčšina spája s uspávaním koní, pre psychiatrickú medicínu má však oveľa väčší potenciál.Netflix, Artisan Entertainment/brainee X Canva/
StoryEditor

Elektrošok alebo psychedelický ketamín? Štúdia preukázala, že obľúbená párty droga je účinná v liečbe silnej depresie

mor29.05.2023., 09:00h

Vedci účinky ketamínu porovnávali s už zaužívanou metódou terapie elektrošokmi. Ľudia s depresiou rezistentnou na liečbu klasickými liečivami reagovali na infúzie ketamínu rovnako dobre ako skupina, ktorá podstupovala elektrošoky.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci v novom výskume zistili, že ketamín môže pomôcť ľuďom s ťažko liečiteľnou depresiou. Štúdia prináša dáta, v ktorých sa dá vidieť, že ľudia s depresiou rezistentnou na liečbu reagovali rovnako na ketamínovú terapiu ako tí, ktorým bola podaná elektrokonvulzívna liečba, čo je v týchto prípadoch bežne používaná intervencia, informuje portál Gizmodo.

S názvom ketamín si sa už určite stretol - aj na Slovensku sa používa v medicíne, a to ako anestetikum, keď ľudí uvádzajú do umelého spánku pred operáciou. Ketamín sa tiež hojne využíva vo veterinárnej medicíne (napríklad pri práci s koňmi).

Rekreačná droga

Druhá rovina použitia látky je mimo vody zákona, ľudia ju používajú aj ako rekreačnú drogu, práve pre jej disociačné a euforické účinky. Nedávno bol však vedeckými kapacitami prijatý aj ako nový druh liečby depresie, čo schválil aj americký úrad pre kontrolu liečiv a potravín FDA. Liek sa môže podávať ako vnútrožilová infúzia alebo ako nosový sprej.

image

Psychedeliká nie sú drogy a nevzniká na nich závislosť, hovorí česká terapeutka, ktorá lieči svojich klientov ketamínom

Ketamín ovplyvňuje mozog iným spôsobom ako bežné antidepresíva a často oveľa rýchlejšie, čo nadchlo aj výskumníkov a výskumníčky. Touto látkou napríklad svojich pacientov liečia aj v Čechách. A síce ketamín môže byť účinný pre niektorých pacientov s depresiou, zatiaľ nie je jasné, ako často by sa mal používať.

Štúdia publikovaná v New England Journal of Medicine je pravdepodobne najväčšou svojho druhu, ktorá priamo porovnáva ketamín so zaužívanou elektrokonvulzívnou terapiou (ECT), teda liečbou elektrošokmi. ECT si však časom získala zlú povesť (možno si pamätáš na nepríjemnú scénu z filmu Requiem for Dream, kde protagonistku, ktorá prepadla závislosti, liečili takýmto spôsobom).

Stovky pacientov

Elektrošoky však aj tak po celé desaťročia zostali základom v psychiatrickej liečbe a často sa považujú za zlatý štandard intervencie pre prípady depresie rezistentnej na lieky.

image

Ketamín môže pomôcť ľuďom s vážnou depresiou

Unsplash/Kier in Sight

Štúdie sa zúčastnilo približne 400 pacientov, ktorí kvôli rezistentnej depresii vyhľadali starostlivosť na jednej z piatich rôznych kliník v USA. Boli prerozdelení tak, aby dostávali štandardnú ECT alebo infúzie ketamínu počas troch týždňov. Tí, ktorí reagovali na ktorúkoľvek liečbu, ktorá mala 50 percentné alebo väčšie zníženie symptómov, boli potom sledovaní ďalších šesť mesiacov.

Ketamín splnil primárny cieľ štúdie, pretože nie je horší ako ECT a v niektorých prípadoch ju dokonca prekonával. Celkovo na liečbu ketamínom reagovalo 55,4 percenta pacientov, na liečbu ECT reagovalo 41,2 percent pacientov. Ľudia v oboch skupinách tiež zaznamenali podobné zlepšenie kvality svojho života.

Prichádzajú negatíva

Niektoré minulé výskumy naznačili, že ECT môže byť lepšia pri liečbe akútnej depresie - viac než ketamín. Autori však poznamenávajú, že tieto štúdie mali tendenciu zahŕňať menšie veľkosti vzoriek a mohli zahŕňať pacientov, u ktorých je menej pravdepodobné, že budú mať prospech z ketamínu.

image

Slovenský lekár o psychedelikách: Pre spoločnosť droga, pre medicínu možný liek

Kvôli disociačným účinkom ketamínu (zmyslová deprivácia, halucinácie a snívanie, pozn. red.) sa liečivo neodporúča pre ľudí s depresiou, ktorí zažili psychózu - autori štúdie takýchto pacientov vylúčili zo štúdie.

Ketamín aj ECT majú svoje vlastné a jedinečné riziká. V tejto štúdii napríklad pacienti používajúci ECT mali väčšiu pravdepodobnosť problémov s pamäťou. Pri ketamíne sa niektorí odborníci obávajú potenciálu závislosti na látke, keďže sa musí používať pravidelne. Táto štúdia však nedokázala toto riziko posúdiť.

Pomôže, no za akú cenu?

Tieto zistenia naznačujú, že hoci ketamín nie je zázračným liekom na depresiu, môže byť cennou a dokonca preferovanou alternatívou pre ľudí, ktorí nereagujú na antidepresíva prvej voľby.

image

Vyskúšali sme legálnu drogu, ktorá má účinky ako marihuana. Môžu si ju kúpiť aj deti v automate na Obchodnej v Bratislave

„Je to otázka zhodnotenia rizika u každého jednotlivého pacienta,“ povedal pre STAT News Boris Heifets, výskumník ketamínu na Stanfordskej univerzite. „Ani jedna z týchto vecí nie je bez rizika, ani transformačná.”

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 14:18