Pohár vodyUnsplash/
StoryEditor

Máme pre teba rozuzlenie odvekej dilemy. Je pre tvoje telo lepšia perlivá alebo čistá voda?

Miroslav Kamody08.09.2024., 09:00h

Bez ohľadu na to, do ktorého tábora patríš, po dočítaní tohto článku budeš spokojný.

Lajkuj Brainee.sk na

Čistá alebo perlivá voda? Otázka, ktorú môžeš bežne počuť v kaviarňach či reštauráciách naprieč celým svetom, rozdeľuje ľudí na dva tábory, píše portál The Conversation. Existuje však medzi nimi zásadný rozdiel pre tvoje zdravie? Máme pre teba jednoznačnú odpoveď!

Tento článok sa konkrétne zameriava na porovnanie neperlivej filtrovanej vody s filtrovanou vodou sýtenou oxidom uhličitým (nazývaná „perlivá voda“ alebo „neochutená voda“). Sódová voda, minerálna voda, tonikum a ochutená voda sú podobné, ale nie rovnaké produkty.

image

Populárny energetický nápoj desí odborníkov aj rodičov, školáci sa nalievajú kofeínovou bombou

Záleží na tom?

„Bublinky v perlivej vode vznikajú pridaním oxidu uhličitého do filtrovanej vody. Reaguje za vzniku kyseliny uhličitej, vďaka ktorej je perlivá voda kyslejšia (pH asi 3,5 ) ako neperlivá (bližšia k neutrálnej, s pH okolo 6,5-8,5),” vysvetľujú Christian Moro, docent vedy a medicíny a učiteľka Charlotte Phelpsová z Bond University. Ktorý z nich je však lepšia?

V prvom rade je dôležité zdôrazniť, že voda je najlepší najlepší spôsob, ako hydratovať naše telo. A výskumy ukazujú, že pokiaľ ide o hydratáciu, neperlivá a perlivá voda sú rovnako účinné.

Niektorí ľudia však veria, že voda je zdravšia, keď pochádza z uzavretej fľaše. Ale v Austrálii je voda z vodovodu veľmi starostlivo monitorovaná. Na rozdiel od balenej vody má tiež pridanú výhodu fluoridu, ktorý môže pomôcť chrániť malé deti pred zubnými kazmi. Perlivá alebo neperlivá voda je ale vždy lepšia ako umelo sladené ochutené nápoje či džúsy.

image

Pohár vody

Pixabay/

Nie je sódová voda škodlivá pre moje zuby a kosti?

Neexistuje žiadny dôkaz, že perlivá voda poškodzuje tvoje kosti. Zatiaľ čo pitie veľkého množstva nealkoholických nápojov je spojené so zvýšeným počtom zlomenín, je to do značnej miery spôsobené ich spojením s vyššou mierou obezity.

„Perlivá voda je kyslejšia ako neperlivá a kyslosť môže zmäkčiť sklovinu. Zvyčajne sa toho netreba príliš obávať, pokiaľ nie je zmiešaný s cukrom alebo citrusmi, ktoré majú vyššiu kyslosť a môžu poškodiť zuby. Ak ale často škrípete zubami, zmäkčenie môže zvýšiť ich poškodenie. A ak si doma bielite zuby, perlivá voda ich môže zafarbiť.”

Ako pitná voda ovplyvňuje trávenie?

Existuje mylná predstava, že pitie vody (akéhokoľvek druhu) s jedlom je zlé pre trávenie. Zatiaľ čo teoreticky by voda mohla riediť žalúdočnú kyselinu (ktorá rozkladá potravu), nezdá sa, že by jej pitie malo nejaký negatívny vplyv. Tvoj tráviaci systém sa jednoducho prispôsobí konzistencii jedla.

image

VIDEO Z jedného z najväčších jazier sveta sa môže stať toxická katastrofa. Perla Kazachstanu čoskoro prekoná kritickú hranicu

Niektorí ľudia zistia, že sýtené nápoje spôsobujú žalúdočnú nevoľnosť. Je to kvôli hromadeniu plynov, ktoré môžu spôsobiť nadúvanie, kŕče a nepohodlie. U ľudí s hyperaktívnym močovým mechúrom môže kyslosť tiež zhoršiť močový systém. Je však zaujímavé, že šumivý „bzukot“, ktorý pociťuješ v ústach z perlivej vody, sa stráca, čím viac ju piješ, hovoria odborníci.

Je studená voda ťažšie stráviteľná?

No dobre, vybral si si perlivú alebo neperlivú vodu, pretože vo výsledku záleží len a iba na tvojich preferenciách. No čo jej teplota? Existuje prekvapivo málo štúdií o vplyve pitia studenej vody v porovnaní s izbovou teplotou. Sú však dôkazy, že chladnejšia voda môže inhibovať kontrakcie žalúdka a spomaliť trávenie. Ľadová voda môže zúžiť krvné cievy a spôsobiť kŕče.

„Iný výskum však naznačuje, že pitie studenej vody môže dočasne viac zamestnať metabolizmus, pretože telo potrebuje vynaložiť energiu na zahriatie na telesnú teplotu. Tento účinok je minimálny a je nepravdepodobné, že by viedol k výraznému úbytku hmotnosti,” vysvetľujú odborníci.

image

Pohár vody

Pixabay.com/

Jasný víťaz

Pointou je, že voda je nevyhnutná, hydratuje nás a má nespočetné množstvo ďalších zdravotných výhod. Voda so sýtenými bublinkami alebo bez nich bude vždy tým najzdravším nápojom, ktorý si vyberieš.

A ak máš obavy z akéhokoľvek vplyvu na zubnú sklovinu, jedným trikom je nasledovať perlivú vodu pohárom neperlivého nápoja. To pomáha opláchnuť zuby a vrátiť kyslosť úst späť do normálu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. september 2024 01:31