Veľryba pri pobreží ŠvédskaTwitter/maks 23/
StoryEditor

Slávna ruská špiónka je mŕtva. Telo veľryby s postrojom našli bez známok života v nórskych vodách

Miroslav Kamody02.09.2024., 09:00h

Kamera na jej tele viedla k domnienkam, že ušla z výbehu, kde ju cvičilo ruské námorníctvo pre účely špionáže, keďže bola zjavne zvyknutá na prítomnosť ľudí.

Lajkuj Brainee.sk na

Známa biela veľryba, ľudovo prezývaná aj Hvaldimir, bola nájdená bez známok života. Nórska verejnoprávna televízia NRK informovala, že mŕtvolu našli v sobotu plávať v zálive Risavika na juhu Nórska otec a syn, ktorí lovili ryby.

Ako dodala agentúra AP, zviera vytiahli z vody pomocou žeriavu a previezli do neďalekého prístavu, kde ju experti preskúmajú „Hvaldimira sme, žiaľ, našli plávať v mori. Zomrel, ale nie je bezprostredne jasné, čo je príčinou smrti,“ povedal pre NRK morský biológ Sebastian Strand a dodal, že na zvierati neboli viditeľné žiadne väčšie vonkajšie zranenia.

image

Rusko má údajne špionážnu veľrybu. Má vlastný špeciálny postroj, teraz sa objavila pri pobreží Švédska

Kamera aj ruský nápis

Strand, ktorý posledné tri roky monitoroval Hvaldimirove dobrodružstvá v mene neziskovej organizácie Marine Mind so sídlom v Nórsku, povedal, že ho náhla smrť veľryby hlboko zasiahla. „Je to úplne hrozné,“ povedal Strand. 

4,2 metra dlhú a 1 225 kilogramov vážiacu veľrybu prvýkrát zbadali rybári neďaleko severného ostrova Ingøya, neďaleko arktického mesta Hammerfest, v apríli 2019. Agentúra AFP pripomína, že Nóri veľrybu nazvali Hvaldimir. Ide o spojenie slova "hval", čo v nórčine znamená veľryba, a koncovky odkazujúcej na ruské mená. 

Keď bieluhu v roku 2019 objavili, nórski morskí biológovia na jej popruhoch objavili malú kameru s nápisom, ktorého súčasťou bol názov ruského mesta Petrohrad. To viedlo k domnienkam, že ušla z výbehu, kde ju cvičilo ruské námorníctvo pre účely špionáže, keďže bola zjavne zvyknutá na prítomnosť ľudí. Moskva sa však k týmto dohadom nikdy oficiálne nevyjadrila.

Osamelý útek zo zajatia

Následne sa veľryba roky presúvala pomalým tempom popri nórskom pobreží. Minulý rok však svoje tempo zrýchlila a priplávala až k švédskym brehom. „Nevieme, prečo zrazu tak zrýchlila,” hovoril minulý rok Strand z organizácie OneWhale, ktorá pohyb bieluhy monitorovala. Mohlo podľa neho ísť o pôsobenie hormónov, ktoré veľrybu nútia zrýchliť, aby si našla partnera.

image

Britská tajná služba tvrdí, že Rusko na Kryme cvičí bojové delfíny. Napádať majú nepriateľských vojenských potápačov

Druhou možnosťou je osamelosť, keďže bieluhy sú veľmi spoločenské živočíchy, vysvetľuje Strand. Najbližšia kolónia bielúh sa však nachádza až pri súostroví Špicbergy v Severnom ľadovom oceáne. V priebehu rokov bola videná v niekoľkých nórskych pobrežných mestách a rýchlo sa ukázalo, že bola veľmi krotká a rada sa hrala s ľuďmi, uviedla NRK.

Mimovládna organizácia Marine Mind na svojej stránke uviedla, že Hvaldimir sa veľmi zaujímal o ľudí a reagoval na signály rúk. „Na základe týchto pozorovaní sa zdalo, že Hvaldimir prišiel do Nórska prechodom z ruských vôd, kde sa predpokladá, že bol držaný v zajatí,” uviedla agentúra.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. september 2024 09:02