ZubyPixabay
StoryEditor

VYSVETĽUJEME Prečo máme zuby múdrosti? Ich názov súvisí s vekom, dnes nám spôsobujú viac problémov ako úžitku

Miroslav Kamody22.08.2024., 10:00h

Máš všetky zuby múdrosti? V tom prípade patríš k čoraz viac ohrozenému druhu.

Lajkuj Brainee.sk na

Zuby múdrosti sú... povedzme zvláštne. Niekto ich má, niekto nie a mnohým z nás spôsobujú viac problémov ako úžitku. Prečo ich teda máme? Na to ponúka odpoveď portál The Conversation.

Zuby múdrosti sú treťou sadou stoličiek, ktoré sa nachádzajú v zadnej časti úst. Vyzerajú rovnako ako prvé a druhé stoličky, ale niekedy môžu byť o niečo menšie. Bežne sa nazývajú zuby múdrosti, pretože sú to posledné z 32 trvalých zubov, ktoré sa objavujú medzi 17. a 25. rokom života, keď sme starší a „múdrejší”.

image

VIDEO Trápi ťa nepríjemný ranný zápach z úst? Vieme čo ho spôsobuje, aj ako sa ho rýchlo zbavíš

Majú ich aj primáty 

Nie každému však narastú všetky štyri zuby múdrosti. Mnohí si ich dokonca nechávajú vytrhnúť. „Ľudia zdieľajú črty so svojou širšou rodinou – primátmi. Opice, gorily aj šimpanzy majú zuby múdrosti,” vysvetľujú profesori Ariadne Letra a Seth M. Weinberg z University of Pittsburgh.

Pred niekoľkými miliónmi rokov mali raní ľudskí predkovia väčšie čeľuste a zuby ako ľudia dnes. Napríklad druh zvaný Australopithecus afarensis žil zhruba pred tromi až štyrmi miliónmi rokov.

„Čeľusť a zuby jednotlivca Australopithecus afarensis boli o niečo väčšie a hrubšie ako naše vlastné. Mali tri veľké molárne zuby s hustou sklovinou. Fosílne lebky niektorých z týchto veľmi raných ľudí tiež vykazujú dôkazy o silných žuvacích svaloch.”

Dnes je to už inak

Vedci si myslia, že boli potrebné robustnejšie čeľuste a zuby, pretože potraviny, ktoré jedli raní ľudskí predkovia, ako surové mäso a rastliny, sa žuvali oveľa ťažšie ako jedlo dnes. Výskumníci sa pozerajú na mikroskopické vzory opotrebovania na skamenených zuboch, aby zistili, čo mohli vyhynutí predkovia jesť.

„Dnešné potraviny sú mäkšie ako v minulosti v dôsledku mnohých faktorov vrátane poľnohospodárstva, varenia a skladovania potravín. Mäkšie jedlo znamená, že zuby majú menej náročnú prácu. Výsledkom je, že čeľuste moderného človeka sa vyvinuli tak, aby boli menšie a tváre boli plochejšie ako mali naši vyhynutí predkovia,” vysvetľujú odborníci.

Vzhľadom na tieto zmeny, ku ktorým dochádzalo veľmi pomaly v priebehu miliónov rokov, tretie stoličky – zuby múdrosti – nemusia byť teraz také dôležité ako kedysi. Asi 25 percentám ľudí dnes úplne chýba aspoň jeden zub múdrosti. Zatiaľ čo ľuďom občas nenarastú iné zuby, pri zuboch múdrosti je to oveľa bežnejšie.

image

Čistiť si zuby pred alebo po raňajkách? Zubárka konečne priniesla definitívnu odpoveď, mnohí z nej nadšení nebudú

Moderné problémy

Vedci si nie sú istí, prečo je to tak, ale môže to súvisieť s génmi, ktoré zdedíme po svojich rodičoch. Niektorí vedci tvrdili, že nedostatok zubov múdrosti je výhodou pre moderných ľudí s menšou čeľusťou. Určite je jednoduchšie zmestiť menej zubov do menšej čeľuste.

Niekedy kvôli nedostatku miesta môžu zuby múdrosti uviaznuť v čeľustnej kosti a nikdy sa úplne nevynoria – alebo sa vynoria len čiastočne. „Takzvaný impaktovaný zub múdrosti sa vyskytuje častejšie v dolnej čeľusti ako v hornej čeľusti.”

image

Zuby

Pexels

V prípadoch, keď sú zuby múdrosti hore len čiastočne, môžu ľudia niekedy pociťovať bolesť, zubný kaz alebo zápal ďasien, a preto si ich nechávajú vytrhnúť u zubára. Ale zuby múdrosti sa zvyčajne nemusia odstraňovať, ak sú v ústach úplne prerezané, správne umiestnené a zdravé.

„Zubní lekári ti tiež môžu poradiť, či sa odporúča nejaké ošetrenie – alebo odstránenie – tvojich zubov múdrosti. Medzitým, čistenie zubov aspoň dvakrát denne a zubná niť ti pomôžu pomôcť udržať všetky zuby zdravé,” dodávajú na záver.

ANKETA
Máš všetky zuby múdrosti?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. september 2024 13:01