Migréna dokáže poriadne potrápiťDreamstime
StoryEditor

VYSVETĽUJEME Čo sa deje v tvojom mozgu, keď dostaneš migrénu a ako proti nej úspešne bojovať?

Miroslav Kamody03.08.2024., 09:00h

Migréna dokáže človeka poriadne potrápiť. Ako vzniká, čo na ňu zaberá a na akú prevenciu sa môžeš zamerať?

Lajkuj Brainee.sk na

Migréna je veľa vecí, ale rozhodne to nie je „len bolesť hlavy“. Ako píše portál The Conversation, slovo migréna pochádza z gréckeho slova „hemicrania“. Niektorí ľudia zažívajú „auru“ pred fázou bolesti hlavy – zvyčajne vizuálny alebo zmyslový zážitok, ktorý sa vyvíja v priebehu piatich až 60 minút. Aura môže zahŕňať aj iné prvky, ako je jazyk, vôňa a funkcia končatín.

„Migréna je choroba s obrovským osobným a spoločenským dopadom. Väčšina ľudí nemôže počas migrény fungovať na svojej obvyklej úrovni a očakávanie ďalšieho záchvatu môže ovplyvniť produktivitu, vzťahy a duševné zdravie človeka,” vysvetľujú docent a klinický akademický neurológ Mark Slee a prednášajúci Anthony Khoo z Flinders University.

image

Odborníci sa pozreli na filmovú sériu Nezvratný osud. Ktoré tragické úmrtia z nej sú v skutočnom živote najpravdepodobnejšie?

Čo sa deje v mojom mozgu?

Biologický základ migrény je zložitý a mení sa v závislosti od fázy migrény. Zjednodušene povedané - najskoršia fáza sa nazýva prodrom. Je to spojené s aktiváciou časti mozgu nazývanej hypotalamus, o ktorej sa predpokladá, že prispieva k mnohým symptómom, ako je nevoľnosť, zmeny chuti do jedla a rozmazané videnie.

„Nasleduje fáza aury, keď na povrchu mozgu dochádza k vlne neurochemických zmien rýchlosťou 3–4 milimetre za minútu. To vysvetľuje, ako zvyčajne aura človeka postupuje v priebehu času. Ľudia často pociťujú zmyslové poruchy, ako sú záblesky svetla alebo mravčenie v tvári alebo rukách,” hovoria odborníci.

Vo fáze bolesti hlavy sa aktivuje systém trojklaného nervu. To vyvoláva pocit na jednej strane tváre, hlavy a hornej časti krku, čo vedie k uvoľňovaniu proteínov, ako je CGRP (peptid súvisiaci s génom kalcitonínu). Ten spôsobuje zápal a rozšírenie krvných ciev, čo je základom pre silnú pulzujúcu bolesť spojenú s bolesťou hlavy. Nakoniec, postdromálna fáza nastáva po odznení bolesti hlavy a zvyčajne zahŕňa zmeny nálady a energie.

image

Migréna dokáže poriadne potrápiť

Dreamstime

Čo môžem urobiť, keď mi je zle?

Užitočným spôsobom, ako si predstaviť liečbu migrény, je porovnať ju s hasením ohňa. Lieky sú oveľa úspešnejšie, keď sa aplikujú pri najbližšej príležitosti (táborový oheň). Keď sa útok úplne rozvinie (do lesného požiaru), lieky majú oveľa skromnejší účinok.

Pomôcť si však môžu vysoké dávky aspirínu či lieky nazývané triptány (pôsobia tak, že znižujú dilatáciu krvných ciev a znižujú uvoľňovanie zápalových chemikálií), ktoré ale treba užívať s opatrnosťou, keďže sťahujú cievy. Pomáhajú aj bezpečnejšie  gepanty (blokujú alebo modulujú uvoľňovanie CGRP) alebo ditany (schválené v zámorí na akútnu liečbu migrény).

Existuje vôbec prevencia?

Samozrejme! „Prvým krokom je zistiť, či zmeny životného štýlu môžu znížiť frekvenciu migrény. To môže zahŕňať zlepšenie spánkových návykov, rutinný rozvrh jedál, pravidelné cvičenie, obmedzenie príjmu kofeínu a vyhýbanie sa spúšťačom, ako je stres alebo alkohol,” hovoria odborníci.

image

Muž trpel silnými migrénami, ktoré spôsobila pásomnica v jeho mozgu. Nakazil sa zrejme po tom, čo zjedol obľúbenú pochúťku Slovákov

Napriek tomuto úsiliu má mnoho ľudí stále časté migrény, ktoré sa nedajú zvládnuť len pomocou akútnej terapie. Voľba, kedy začať s preventívnou liečbou, sa u každého líši. Tí, ktorí trpia invalidizujúcimi príznakmi alebo majú viac ako niekoľko migrén za mesiac, najviac profitujú zo začiatku preventívnych opatrení.

Takmer všetky prostriedky na prevenciu migrény majú existujúcu úlohu pri liečbe iných zdravotných stavov a lekár zvyčajne odporúča lieky, ktoré môžu tiež pomôcť zvládnuť akékoľvek už existujúce stavy. Medzi preventívne opatrenia prvej línie patria:

  • tablety, ktoré znižujú krvný tlak (kandesartan, metoprolol, propranolol)
  • antidepresíva (amitriptylín, venlafaxín)
  • antikonvulzíva (valproát sodný, topiramát).

Pre všetky preventívne opatrenia proti migréne je kľúčovým princípom začať s nízkou dávkou a postupne zvyšovať. Je zriedkavé, že prínosy sú viditeľné okamžite, ale časom tieto lieky zvyčajne znižujú frekvenciu migrény o 50 percent alebo dokonca aj viac. Najdôležitejšou však stále zostáva komunikácia so svojim ošetrujúcim lekárom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. október 2024 04:11