Titánové srdceX/PestoAI
StoryEditor

VIDEO Svetová novinka pomáha zachraňovať životy. Umelé srdce vyrobené z titánu udržalo muža nažive

Miroslav Kamody02.08.2024., 10:30h

Ak sa srdce osvedčí, môže zmeniť celý svet. Ľudia by už nemuseli bojovať s časom, ale s plnohodnotným životom čakať na transplantáciu.

Lajkuj Brainee.sk na

58-ročný muž v Spojených štátoch je prvým človekom na svete, ktorému zlyhávajúce srdce nahradili dočasnou titánovou pumpou na krv. Ako píše portál ScienceAlert, kovový orgán navrhla spoločnosť BiVACOR, ktorá sa zameriava na výrobu zdravotníckych pomôcok, aby nahradil plnú funkciu ľudského srdca na čo najdlhšiu dobu.

Zariadenie Total Artificial Heart (TAH) nie je navrhnuté tak, aby bilo ako skutočné srdce. Ale aj bez flexibilných komôr alebo čerpacích membrán spoločnosť tvrdí, že je dostatočne výkonné, aby udržalo pri živote muža počas cvičenia, a dostatočne malé, aby vyhovoval väčšine mužov a žien.

image

Vedci analyzovali stovky rokov staré alchymistické laboratórium. Objavili niečo neuveriteľné, liečiť zrejme chcel aj týmto

Nezničiteľné srdce

Dvojkomorové zariadenie je veľké asi ako päsť a je prakticky nerozbitné, odoláva korózii aj mechanickému opotrebovaniu. Jediná pohyblivá časť je ukrytá vo vnútri; jediný, magneticky levitujúci rotor, ktorý pumpuje krv do pľúc a ďalej do zvyšku tela. A keďže rotor nie je v kontakte so žiadnym iným povrchom, nie je šanca, že trenie časom spôsobí poškodenie.

Celé zariadenie je napájané malým externým prenosným ovládačom, ktorý vychádza cez žalúdok. Trvalo desať rokov, niekoľko návrhov a desiatky štúdií na zvieratách, kým sa toto umelé srdce konečne dostalo do hrudníka žijúceho pacienta so srdcovým zlyhaním v konečnom štádiu. Zariadenie implantovali v Texase bez komplikácií.

Podľa lekárov pacienta titánové srdce fungovalo osem dní veľmi dobre, kým bolo k dispozícii skutočné darcovské srdce. „Som neskutočne hrdý na to, že môžem byť svedkom úspešného prvého implantátu nášho TAH u človeka,“ hovorí zakladateľ spoločnosti BiVACOR, Daniel Timms.

Zásadná zmena pre pacientov

„Tento úspech by nebol možný bez odvahy nášho prvého pacienta a jeho rodiny, obetavosti nášho tímu a našich odborných spolupracovníkov z The Texas Heart Institute.“ Dnes je najlepšou možnosťou liečby pre ľudí s ťažkým srdcovým zlyhaním skutočné darcovské srdce, ale tie nie sú vždy dostupné včas. 

Umelé srdce ako také predstavuje zásadný spôsob, ako predĺžiť a zlepšiť kvalitu života pacientov vhodných na transplantáciu, ktorým hrozí bezprostredná smrť. V posledných dvoch desaťročiach však len jedno umelé srdce dostalo komerčné schválenie od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Nazýva sa SynCardia Total Artificial Heart a jeho ohybné membrány a chlopne sú pomerne veľké a nie sú obzvlášť odolné počas dlhších časových období v tele. Titánové srdce jeho tvorcovia oslavujú ako „zmenu paradigmy“ v dizajne umelého srdca, ktoré je vyrobené tak, aby vydržalo.

image

Žene sa počas pôrodu dvakrát zastavilo srdce, zomrela. Po hroznom zážitku si spomína na to, čo sa v tých momentoch dialo

Fungovať vie celé roky

Nikto presne nevie, ako dlho bude toto zariadenie u ľudí fungovať, ale v laboratóriu spoločnosti beží a pumpuje už nepretržite štyri roky a ďalšie dni stále pribúdajú. Dokonca aj umelé srdce spoločnosti SynCardia, ktoré je určené len na krátkodobé účely,  niektorým pacientom čakajúcim na transplantáciu vydržalo celé roky.

V novembri minulého roka získal BiVACOR súhlas FDA na implantáciu svojho TAH až piatim pacientom s konečným štádiom srdcového zlyhania v priebehu roku 2024. Vzhľadom na úspech prvého implantátu sa v blízkej budúcnosti očakávajú ďalšie transplantácie.

„Celosvetový dopad komerčne realizovateľnej, dlhodobej mechanickej náhrady zlyhávajúceho ľudského srdca bude obrovský,“ uvádza sa v abstrakte prebiehajúcej klinickej štúdie. „Čakanie na pacientov, ktorí zúfalo potrebujú transplantáciu srdca, sa predĺži z niekoľkých rokov na bežnú dostupnosť, čím sa rýchlo zabezpečí výrazne lepšia kvalita života.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. september 2024 23:57