Muž žije s jednou s najhorších chorôb na svete.Instagram/Itsdeanclifford/
StoryEditor

Muž žije s jednou z najhorších chorôb na svete, mal zomrieť dvojročný. Kožu má tenkú ako toaletný papier

Michal Čiernik31.07.2024., 08:00h

Dean Clifford sa nemal dožiť ani dvoch rokov. Dnes má 44 a je jediným, kto sa s touto diagnózou dožil tak vysokého veku.

Lajkuj Brainee.sk na

Predstav si, že by tvoja pokožka bola tenká a krehká ako toaletný papier. Dean Clifford z Queenslandu v Austrálii si to predstavovať nemusí, od narodenia totiž trpí Epidermolysis Bullosa - zriedkavým kožným ochorením, ktoré je jedno z najhorších, aké si možno predstaviť.

image

Muž žije so zriedkavou upírskou chorobou. Pri styku so slnečným žiarením mu horí koža

Keď mal len 18 mesiacov, lekári informovali jeho rodičov, že mu ostávajú len dva roky života, a ak by prežil, podľa všetkého sa nedožije ani piatych narodenín.

Clifford má teraz 44 rokov a je najstarším pacientom na svete, ktorý prežil najťažšiu formu Epidermolysis Bullosa, ktorá postihuje jedného z 50-tisíc ľudí.

Život v bolesti

A hoci stále žije, nepretržite trpí chronickými bolesťami a jeho každodenná rutina zahŕňa neustále obväzovanie jeho kože.

„Moja pokožka je v podstate taká pevná ako hodvábny papier alebo ako motýlie krídla. Takže aj ten najmenší úder mi na koži vytvorí pľuzgier alebo trhlinu, s ktorou sa musím vyrovnať. Je to niečo ako život s popáleninami tretieho stupňa každý jeden deň,“ prezradil Clifford v rozhovore pre Daily Mail.

Austrálčan to aj napriek vysiľujúcej chorobe nevzdal a rozhodol sa tlačiť svoje telo na hranicu svojich možností a tvárou v tvár nepriazni osudu sa stal kulturistom a zároveň aj motivačným rečníkom.

„Nie je nikto, o kom by som vedel, že dvíha také závažia, aké dvíham ja... a na svete nie je veľa ľudí, či už majú EB, alebo majú normálne zdravé telo, ktorí by to dokázali. Posolstvo, ktoré sa vždy snažím šíriť, je v podstate byť verný sám sebe a nájsť to, čo robí váš život výnimočným,“ dodal Clifford.

Epidermolysis Bullosa je zastrešujúci termín pre skupinu zriedkavých genetických kožných porúch, ktoré spôsobujú extrémne krehkú kožu. Akýkoľvek druh poranenia kože môže viesť k bolestivým pľuzgierom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. september 2024 00:16