Poľsko čelí invázii papagájovUnsplash/Megan Clark
StoryEditor

VIDEO Poľsko čelí farebnej invázii. Papagáje sa premnožili tak, že po mestách ich lietajú už tisícky

Miroslav Kamody28.06.2024., 12:30h

Papagáje v priebehu rokov uleteli ich pôvodným majiteľom. A tak sa začínajú usádzať v mestách.

Lajkuj Brainee.sk na

Vidieť kŕdle pestrofarebných papagájov je bežné v južných krajinách, prípadne v exotickej Južnej Amerike. Málokto by ich ale čakal v susednom Poľsku. Ako píše portál iMeteo, tisícky operencov si užívajú život na slobode po tom, čo uleteli od svojich majiteľov.

Aj keď farebné vtáky v korunách stromov poľských miest vyzerajú na prvý pohľad magicky, ornitológovia z Poľskej univerzity v Zielenogóre bijú na poplach. Vo svojej najnovšej publikácii v PLoS One varovali, že Poľsko bude pravdepodobne čoskoro čeliť invázii papagájov.

image

V európskych krajinách začínajú zvieratám podávať antikoncepciu. Vedci chcú takto obmedziť počty holubov či veveričiek

Uleteli majiteľom

„Vo svojej výskumnej práci vedci poznamenali, že každý rok možno na uliciach poľských miest a dedín nájsť tisíce papagájov patriacich k najrôznejším druhom. Zdôraznili, že z väčšej časti sú zastúpené vtákmi, ktoré uleteli svojim majiteľom,” píše portál.

Vedci  údaje získali na základe analýzy skupín na sociálnych sieťach, v ktorých sa hľadajú stratené zvieratá. Podľa ich prepočtov sa počet uniknutých vtákov medzi koncom roka 2018, koncom roka 2019 a niekoľkými mesiacmi roku 2021 odhaduje na takmer 2,7 tisíca papagájov. Ísť by pritom malo až o 49 druhov.

Ideálne podnebie

Prevažnú väčšinu zo vzorky tvorili korely druhu Nymphicus hollandicus, ktorých bolo okolo tisíc, a andulky druhu Melopsittacus undulatus, ktorých počet sa odhadoval na približne 900 jedincov.

Poľskí výskumníci preto varujú, že v krajine sa môžu objaviť celé populácie farebných papagájov, ktoré budú pozostávať najmä z druhu známeho ako alexander malý. Stane sa tak preto, lebo tento konkrétny druh je spomedzi ostatných najlepšie prispôsobený podnebiu v krajine. Vedci však stále netušia, aké dôsledky invázia bude mať na miestne ekosystémy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. jún 2024 12:32