Prejedanie saShutterstock
StoryEditor

Sledovanie športu môže ovplyvniť, koľko ješ. Od náročnosti závisí, či sa budeš prejedať alebo nie, zistili vedci

Miroslav Kamody26.06.2024., 08:00h

Futbalové EURO, blížiace sa olympijské hry, Tour de France či Copa America - z každej strany sa na nás aktuálne valia športové udalosti, ktoré vo výsledku môžu viesť k nášmu priberaniu. Ako je to možné?

Lajkuj Brainee.sk na

Premýšľal si niekedy nad tým, prečo máš na niečo chuť hneď potom, ako si si zacvičil? Ako píše portál The Conversation, výskumy ukazujú, že fyzické cvičenie často vedie k zvýšenej konzumácii jedla, či už ide o doprianie si dobre vykonanej práce alebo doplnenie energie, ktorú si spálil.

S nespočetným množstvom športových podujatí, ktoré sa aktuálne vysielajú, sú naše obrazovky neustále zaplnené športovými súťažami - vyvstáva nová otázka: Môže sledovanie športu na obrazovke ovplyvniť aj to, koľko zjeme?

image

Trénerka chudnutia sa podelila o svoje rady. Týchto päť fitness návykov ti spôsobuje viac škody ako úžitku

„Odpoveď je áno. Náš výskum v spolupráci odhaľuje, že sledovanie športových videí môže zvýšiť spotrebu sladkostí. Ale v príbehu je toho viac - náročnosť športov, ktoré sledujete, zohráva v týchto efektoch zásadnú úlohu,” hovoria Birau Mia, docentka marketingu na Lyon Business School a profesorka marketingu Carolina O.C. Werle na Grenoble École de Management.

Od obrazoviek až po nezdravé jedlo

Najprv pozvali 112 študentov do experimentálneho laboratória, aby si pozreli video a otestovali nejaké cukríky. Polovica študentov sledovala video s mužmi a ženami pri športe, zatiaľ čo druhá polovica sledovala video bez akejkoľvek fyzickej aktivity.

„Potom sme dali každému študentovi 70-gramový pohár cukríkov a požiadali sme ich, aby tri minúty posudzovali ich kvalitu. Študenti, ktorí videli športové video, zjedli viac sladkostí ako tí, ktorí videli video bez fyzickej aktivity.”

image

Prejedanie sa

Dreamstime

Ich počiatočný test teda odhalil, že sledovanie športových videí môže zvýšiť spotrebu sladkostí, ale je tu jeden zvrat - muži si dopriali oveľa viac sladkostí ako študentky, takže výsledky možno vyvolala iba konzumácia mužov. Navyše si výskumníčky stále neboli isté, či druh sledovaného športu ovplyvňuje príjem sladkostí.

„Aby sme sa dozvedeli viac, pozvali sme len študentky, aby si pozreli videá zobrazujúce ľahké (ľahký beh) alebo náročné športy (atletika, skok do diaľky, gymnastika, bejzbal, rugby alebo lezenie po skalách). Potom boli vyzvané, aby otestovali rovnaké cukríky ako predtým.”

Študentky, ktorí si pozreli jednoduché športové video (ukazujúce beh ženy a muža), zjedli oveľa viac sladkostí (30,1 gramu) ako tí, ktorí si pozreli video s náročným športom (18 gramov).

image

V posilke cvičíte, ale viete, ktoré svaly pri jednotlivých cvikoch vlastne zapájate? Otestujte sa v kvíze

Môžeme teda dospieť k záveru, že zobrazená ľahkosť alebo náročnosť cvičenia výrazne ovplyvňuje spotrebu sladkostí – sledovanie ľahko vykonávaných športov vedie k výrazne vyššiemu príjmu sladkostí ako sledovanie náročných športov.

Prečo sa to deje?

„Aby sme vysvetlili naše zistenia, pozreli sme sa na výskum motivácie k cieľu. Keď ľudia cítia, že nespĺňajú cieľ, tlačia na seba tvrdšie; ale akonáhle vidia pokrok, majú tendenciu poľaviť.”

Napríklad po tréningu môžu tí, ktorí chcú zostať fit, mať pocit, že urobili dobrý pokrok, a potom zmiernia svoje úsilie. To môže viesť k poklesu motivácie sledovať súvisiace ciele, ako je zdravé stravovanie. Výskum ukazuje, že dosahovanie menších cieľov (ako je cvičenie) môže v ľuďoch vyvolať pocit, že si zarobili na prestávku, čo môže viesť k tomu, že si doprajú viac jedla.

image

Prejedanie sa

Dreamstime

Takže dokončenie tréningu môže zvýšiť pravdepodobnosť, že sa odmeníš jedlom navyše, ako keby si tréning nedokončil. A prečo sú ženy po zhliadnutí ľahko hrateľného športového videa náchylnejšie na fenomén zjedenia väčšieho množstva sladkostí? Jednoducho preto, že sa už dlho ukazuje, že ženy sa viac zaoberajú svojou hmotnosťou ako muži, a preto sú ich diétne ciele výraznejšie.

„Náš výskum naznačuje, že samotné sledovanie športu môže viesť k pocitu zástupného plnenia cieľov v oblasti fitness. Keď si ľudia dokážu predstaviť, že robia činnosť, ktorú sledujú, majú pocit, že už cvičili, čo môže viesť k zhovievavejšiemu výberu jedla,” vysvetľujú svoje zistenia odborníčky.

Ak vnímajú zobrazené cvičenie skôr ako ľahké, dokážu si jednoduchšie predstaviť, že by to robili, čo vedie k väčším pocitom pokroku smerom k ich cieľom. Tento vnímaný úspech v nich môže vyvolať pocit, že si zaslúžili právo dopriať si, čo často vedie k zvýšenému príjmu potravy.

image

Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie

No a čo?

Tieto poznatky môžu využiť tvorcovia politík alebo marketéri, ktorí sa snažia podporovať zdravý životný štýl. „Keď propagujete zdravé aktivity tým, že si predstavíte fyzickú aktivitu, ktorá sa zdá byť príliš jednoduchá, ľudia môžu cítiť väčší pocit úspechu, ktorý by sa mohol obrátiť a viesť k zvýšenej spotrebe.”

Tento prístup môže motivovať ľudí, aby začali so základnými cvičeniami, pričom im pripomína, že k dosiahnutiu svojich cieľov v oblasti fitness je ešte dlhá cesta. Táto stratégia by mohla ponúknuť alternatívu na podporu fyzickej aktivity bez falošného pocitu úspechu.

Maj teda na pamäti, ako môže sledovanie športu ovplyvniť naše stravovacie návyky. Ak sa snažíš držať krok so svojou stravou, sleduj náročnejšie športy – možno ti to pomôže odolať extra čokoládovej tyčinke.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. september 2024 02:02