Aj cvičenie má svoje pravidláShutterstock
StoryEditor

Trénerka chudnutia sa podelila o svoje rady. Týchto päť fitness návykov ti spôsobuje viac škody ako úžitku

Miroslav Kamody09.06.2024., 09:00h

Aj cvičenie má svoje pravidlá. A čím skôr si ich osvojíš, tým skôr sa budeš cítiť lepšie - fyzicky aj psychicky.

Lajkuj Brainee.sk na

Jenna Rizzo, americká trénerka chudnutia, sa podelila o päť bežných fitness návykov, o ktorých hovorí, že neurobili nič pre jej telo ani myseľ. „Keď som začínal, doslova som nevedela nič o fitness. Urobila som to, čo ostatní, a obrátila som sa na sociálne siete, aby som si poradila,“ prezradila Rizzo minulý mesiac svojim vyše 77-tisíc sledovateľom vo videu na TikToku.

„Za tie roky som si osvojila veľa zdravých návykov, no bolo toho veľa, čo mi spôsobilo oveľa viac škody ako úžitku,“ pokračovala. „Poviem vám, aké to sú, aby ste mohli napredovať oveľa rýchlejšie ako ja.“

@jennaaaamariee

Flat Abs Formula - 4 Pillars to fat loss without spending hours in the gym or giving up your favorite foods in the 🔗 on my page.

♬ Light hip-hop beat/long ver.(1425963) - nightbird_bgm

Ako píše portál New York Post, jej tipy zahŕňajú prílišnú tvrdosť v posilňovni, priraďovanie pravidiel k jedlu, snahu vyzerať ako niekto iný, používanie hanby ako motivačného faktora a neuprednostňovanie spánku.

Zničiť sa v telocvični

„Nemusíte sa v posilňovni viackrát do týždňa blázniť,“ uisťuje trénerka. „Vaše telo to nezmení tak, ako si myslíte, a pravdepodobne sa veľmi rýchlo popálite. Takže teraz hovorím svojim klientom, že chceme stimulovať, nie ničiť.“

Štúdia z roku 2021 zistila, že príliš veľa cvičenia môže zvýšiť riziko fibrilácie predsiení - nepravidelný srdcový tep. Je to tiež spojené s rabdomyolýzou, zriedkavým stavom charakterizovaným extrémnym rozpadom svalov. Symptómy zahŕňajú svalové bolesti alebo opuchy, slabosť alebo únavu a tmavý moč, prípadne problémy s močením.

image

Fasting je to najhoršie, čo môžeš spraviť. Jesť len dve hodiny denne nedáva zmysel, hovorí trénerka

Zdravotní experti odporúčajú naplánovať si dni odpočinku, meniť intenzitu a dĺžku tréningu, jesť vyváženú stravu, zostať hydratovaný a mať dobrý spánok, aby si podporil svoju optimálnu kondíciu.

Priraďovanie pravidiel k jedlu

„Povedať: ‚Toto nesmiem jesť, pretože je to zlé‘ alebo ‚Dnes som necvičil‘ alebo ‚Sacharidy môžem jesť len ráno a nie večer‘, to je samozrejme veľmi škodlivé v rámci vášho vzťahu k jedlu,“ vysvetlila Rizzo. „Žiadne jedlo nie je vo svojej podstate dobré alebo zlé. Sú niektoré, ktoré sú menej výživné, niektoré sú o niečo výživnejšie - choďte do toho s týmto myslením.“

Neexistuje žiadny univerzálny plán zdravého stravovania, ale odborníci súhlasia s tým, že je dôležité konzumovať rôzne druhy ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, bielkovín a mliečnych výrobkov (alebo obohatených sójových alternatív).

image

Fitnes

Jonathan Borba

Snažiť sa vyzerať ako niekto iný

„Na konci dňa, bez ohľadu na to, ako veľmi dokážete oceniť niečiu postavu, nebudete vyzerať presne ako oni,“ povedala trénerka. „Môžete jesť presne tak, ako jedia oni, môžete trénovať presne tak, ako oni trénujú, a nebudete vyzerať rovnako ako oni. Tak to vyhoď z hlavy - staň sa najlepšou verziou seba.“

Používanie hanby ako motivačný faktor

„Bola som na seba naozaj tvrdá, keď som zjedla niečo, čo som nemala, alebo vynechala cvičenie, ktoré som nemala vynechať. Postupom času ma to viedlo k celkovo negatívnemu vnímaniu seba, kondície, zdravého stravovania - bolo to zlé.”

Namiesto toho, aby si sa bičoval za to, že so sa odklonili od svojej cvičebnej rutiny, skús si osvojiť myslenie, že „akýkoľvek pohyb stojí za to a všetko sa počíta,“ hovorí pre The Wall Street Journal doktorka Michelle Segarová, výskumníčka udržateľných zmien na University of Michigan a autorka knihy Voľba radosti: Ako konečne dosiahnuť trvalé zmeny v stravovaní a cvičení. Cvičenie nie vždy znamená, že musíš ísť do posilňovne - v poriadku je aj rýchla chôdza alebo práca v záhrade.

image

VIDEO Zrolovala 10 panvíc za minútu. Jana Vašková je 4. najsilnejšia žena sveta, má desiatky cien aj svetový rekord

Neuprednostňuješ spánok

Dospelí by sa mali snažiť o sedem až deväť hodín spánku za noc. Chronický nedostatok spánku je spojený s obezitou, vysokým krvným tlakom, vysokým cholesterolom a cukrovkou, ako aj s depresiou, úzkosťou a zlým duševným zdravím.

„Nepotrebujete cvičiť sedem dní v týždni, napríklad tri až štyri sú úplne v poriadku. A nemôžete očakávať, že urobíte skutočne dobrý pokrok, iba ak budete v noci spať šesť až sedem hodín,“ dodala na záver trénerka.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. jún 2024 10:08