Svet vyprodukoval za rok neuveriteľných 62 miliónov ton elektroodpadu.Brainee/Canva/
StoryEditor

Svet vyprodukoval za jediný rok šialených 62 miliónov ton elektroodpadu. Ide o ekvivalent 8 226 bratislavských mostov SNP

Michal Čiernik16.04.2024., 13:00h

Podľa novej správy OSN svet vyprodukoval za jediný rok viac ako 60 miliónov ton elektronického odpadu. Riadne recyklovaná bola však menej ako jedna štvrtina.

Lajkuj Brainee.sk na

Od starých iPhonov, cez vaporizéry až po kuchynské spotrebiče. Šokujúca správa OSN varuje, že naša stará technológia vytvára nezvládnuteľné množstvo elektronického odpadu. Čo je však najhoršie, tento objem sa podľa odborníkov každý rok zvyšuje o 2,6 milióna ton a do roku 2030 by mohol dosiahnuť až 82 miliónov ton elektronického odpadu.

Tretina zo 62 miliónov ton elektronického odpadu vyprodukovaného v roku 2022 bola klasifikovaná ako „malé zariadenia“, čo zahŕňa všetko od hračiek po mikrovlnky.

image

Odpad z vesmírnej stanice takmer trafil dieťa. Prerazil strechu domu a preletel dvoma poschodiami

Ďalších 4,6 milióna ton pochádza z toho, čo správa nazýva „malé IT a telekomunikačné zariadenia“. Patria sem niektoré z najčastejšie používaných zariadení, ako sú notebooky, mobilné telefóny alebo zariadenia GPS.

Problém solárnych panelov

V budúcnosti by však podľa vedcov najväčší podiel elektroodpadu mohli tvoriť „ekologické“ solárne panely. V roku 2022 skončilo ako elektronický odpad „len” 600-tisíc ton solárnych panelov, no do roku 2030 by množstvo mohlo narásť na 2,4 milióna ton. 

image

V roku 2022 skončilo ako elektronický odpad len 600-tisíc ton solárnych panelov, no do roku 2030 by to mohlo narásť na 2,4 milióna ton. 

X/Goingparabolic/

Štúdia ďalej odhalila aj najväčších producentov elektroodpadu. Na čele rebríčka stoja európske krajiny, v ktorých v priemere vyprodukuje jeden obyvateľ až 17,6 kilogramov odpadu za rok. Nasleduje Austrália a Oceánia s 16,3 kilogramami na osobu, Amerika s 14,1 kilogramami a Ázia s 6,4 kilogramami na osobu. 

Recyklácia

Dôležité nie je len to, koľko odpadu vzniká, ale aj to, koľko z neho je správne recyklovaného. Štúdia však zistila, že celkovo len 22,3 percenta svetového elektronického odpadu bolo v roku 2022 zdokumentovaného ako riadne recyklovaného.

Hoci európske krajiny produkujú najviac elektronického odpadu na obyvateľa, zároveň najvyšší podiel tohto odpadu obnovia. Európske krajiny recyklovali 7,53 kilogramov elektronického odpadu na osobu, zatiaľ čo krajiny v Amerike iba 4,2 kilogramov na osobu.

image

Štúdia však zistila, že celkovo len 22,3 percenta svetového elektronického odpadu bolo v roku 2022 zdokumentované ako riadne recyklovaný.

Flickr/Curtis Palmer/

V Afrike je medzitým formálne zdokumentované, že sa recykluje menej ako jedno percento tohto odpadu. Výskumníci však odhadujú, že 16 miliónov ton elektronického odpadu sa spracuje v obrovskom neformálnom systéme recyklácie. Tieto neformálne systémy však predstavujú obrovské riziko pre zdravie pracovníkov a miestne životné prostredie.

Vyhodené miliardy

Zlé zaobchádzanie z odpadom však prináša aj obrovské finančné straty. Celkový elektronický odpad vyprodukovaný v roku 2022 obsahoval kovy v hodnote viac ako 90 miliárd dolárov (85 miliárd eur), z toho 17,9 miliárd eur v medi, 14 miliárd eur v zlate a 15 miliárd eur v železe. Správa OSN odhaduje, že len v roku 2022 sa stratili obnoviteľné prírodné zdroje v hodnote 58 miliárd eur. 

image

Výskumníci odhadujú, že 16 miliónov ton elektronického odpadu sa spracuje v obrovskom neformálnom systéme recyklácie.

Flickr/Unesco-unevoc/

Ak by krajiny dokázali do roku 2030 zvýšiť mieru zberu a recyklácie elektronického odpadu len na 60 percent, odborníci tvrdia, že prínosy by prevýšili náklady o takmer 36 miliárd eur. Výskumníci však píšu, že tieto snahy brzdia obmedzené možnosti opráv, kratšie životné cykly produktov a zlá infraštruktúra samotnej recyklácie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 10:17