Odpad z vesmírnej stanice takmer trafil dieťa.X/Alejandro0tero/
StoryEditor

Odpad z vesmírnej stanice takmer trafil dieťa. Prerazil strechu domu a preletel dvoma poschodiami

Michal Čiernik04.04.2024., 10:00h

ISS údajne vyhodila svoj doteraz najťažší odpad. Použité batérie zasiahli rodinný dom na Floride.

Lajkuj Brainee.sk na

Muž z Floridy zaznamenal šokujúci moment, keď cez jeho dom preletel vesmírny odpad. Alejandro Otero verí, že Medzinárodná vesmírna stanica (ISS) zhodila hromadu vesmírneho odpadu, ktorá prerazila strechu a prešla dvoma poschodiami jeho domu. „Takmer to zasiahlo môjho syna,“ priznal podľa portálu Ladbible.

image

Ešte sme na Mars ani nevkročili a už ho ničíme. Červenú planétu sme znečistili s tisíckami kilogramov odpadu

Alejandro zdieľal zábery z incidentu aj na sociálnej sieti. Na videu z bezpečnostnej kamery je počuť náraz a na fotografiách dieru v streche a aj v strope.

Použité batérie

Astronóm a astrofyzik Jonathan McDowell zareagoval na Alejandrove tweety a vysvetlil, že môže ísť o trosky, z palety zariadení EP-9 plnej použitých batérií.

„Paletu s vybavením EP-9 sme zaznamenali o 14:29 floridského času nad Mexickým zálivom medzi Cancúnom a Kubou. Bolo to v rámci predpovedného okna, ale trochu na severovýchod od naplánovaného miesta dopadu,“ komentoval McDowell. „Takže si myslím, že môžete mať pravdu a ide o čas z tohto odpadu,“ dodal.

„Ak ide o človekom vyrobený vesmírny objekt, ktorý do vesmíru vypustila iná krajina, a ten následne spôsobil škody na Zemi, táto krajina je za spôsobenú škodu plne zodpovedá,“ vysvetlila podľa Ladbible Michelle Hanlon, výkonná riaditeľka Centra pre právo vzduchu a vesmíru na Univerzite v Mississippi.

Vesmírna stanica tieto použité batérie vypustila ešte v roku 2021. Celkový náklad vážil takmer tri tony, čím išlo o najväčší odpad vyhodený z ISS.

K incidentu sa vyjadrila aj samotná vesmírna agentúra. „Nasa zhromaždila položku v spolupráci s majiteľom domu a čo najskôr analyzuje objekt v Kennedyho vesmírnom stredisku NASA na Floride, aby určila jeho pôvod,“ prezradila v stanovisku.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 08:43