Zlatý retríverUnsplash/Helena Lopes
StoryEditor

Niektoré psy vedia pomáhať omnoho viac, ako sme si doteraz mysleli. Z ľudského dychu dokážu rozoznať aj stres

ČTK06.04.2024., 08:00h

Vedci vycvičili psov, aby z dychu ľudí rozpoznali pach posttraumatickej stresovej poruchy (PTSD). Z 25 psov sa to podarilo zlatému retrieverovi a nemeckému ovčiakovi. Informoval o tom server Sky News, podľa ktorého sú napriek tomu výsledky výskumu sľubné, pretože by mohli pomôcť pri výcviku asistenčných psov.

Lajkuj Brainee.sk na

Niektoré psy sa dokážu naučiť vyňuchať takzvané prchavé organické zlúčeniny (VOC), ktoré tvoria „pachový profil” človeka, vyplynulo zo štúdie zverejnenej v odbornom časopise Frontiers in Allergy. Niektoré prchavé organické látky sa spájajú so stresom, čo sa pri teste podarilo zistiť zlatému retrieverovi menom Ivy a nemeckému ovčiakovi menom Callie.

Posttraumatická stresová porucha je duševné ochorenie spôsobené desivými alebo stresujúcimi udalosťami, ktoré postihnutí často prežívajú v nočných morách a spomienkach.

image

Žena zaplatila obrovskú sumu za dva identické klony zosnulej mačky. Firma vytvorila pomocou DNA genetické dvojča zvieraťa

Skvelá úspešnosť

Počas štúdie bolo 26 osôb, z ktorých viac ako polovica spĺňala diagnostické požiadavky pre posttraumatickú stresovú poruchu, požiadaných, aby dýchali do tvárovej masky a pritom si vybavovali traumatické udalosti z minulosti.

Z 25 vycvičených psov dokázali podľa vedcov iba Ivy a Callie rozlíšiť vzorky z tvárovej masky vystresovaných ľudí od vzoriek osôb bez stresu s presnosťou až 90 percent.

image

Nemecký ovčiak

Unsplash/Alexander Naglestad

„Pre Ivy aj Callie bola táto práca zo svojej podstaty motivujúca,” uviedla Laura Kiirojaová z katedry psychológie a neurovied na kanadskej Dalhousieovej univerzite. „Výhodou bola tiež ich neobmedzená chuť na lahodné pochúťky. V skutočnosti bolo oveľa ťažšie presvedčiť ich, aby si urobili prestávku, ako aby začali pracovať. Najmä Callie sa postarala o to, aby nedošlo k žiadnemu otáľaniu,” dodala.

Dokážu odhaliť omnoho viac

Predchádzajúci výskum ukázal, že psy dokážu odhaliť ochorenia, ako je rakovina, a tiež včasné príznaky potenciálne nebezpečných zdravotných situácií, ako je blížiaci sa záchvat alebo náhla hypoglykémia, keď sa hladina cukru v krvi abnormálne zníži.

image

Anežka omylom kúpila šteňa z množiarne. Po niekoľkých dňoch zomrelo, rozložili sa mu orgány

Existujú tiež psy, ktoré už boli vycvičené na to, aby pomáhali ľuďom počas krízových epizód, ale reagujú len na behaviorálne alebo fyzické signály. Kiirojaová uviedla, že výsledky tejto štúdie by mohli zefektívniť tréning asistenčných psov pre osoby s PTSD.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 01:02