Británia ako skládka toxických látok.X/Theipaper/
StoryEditor

Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov

jlaiDnes.cz30.03.2024., 11:30h

V čase, keď Európska únia sprísňuje chemické predpisy, Spojené kráľovstvo robí pravý opak.

Lajkuj Brainee.sk na

Už pred pár týždňami vyšlo vo Veľkej Británii najavo, že tamojšia vláda má v pláne obmedziť množstvo informácií o nebezpečnosti chemických látok, ktoré majú firmy poskytovať pri ich registrácii na území Spojeného kráľovstva. Majú sa znížiť na minimum, píše britský denník The Guardian.

image

Smrtiace fosílne palivá. Znečistené ovzdušie zabíja ročne milióny ľudí po celom svete

„Regulácia chemických látok je nesmierne zložitá a nákladná. Prečo kopírovať systém Európskej únie, ktorý stojí milióny eur a zamestnáva množstvo vedcov? Teraz už to vieme! Oddelený systém umožní, aby sa Británia stala skládkou chemických látok, ktoré Európa označuje za nebezpečné,“ hovorí pre The Guardian komentátor George Monbiot.

Benevolentná britská legislatíva

Británia po odchode z Európskej únie opakovane sľubovala, že ochrana životného prostredia pre krajinu bude naďalej dôležitou témou. Niektorí politici tvrdili, že dokonca ešte posilnia. V roku 2018 sa k nim radil napríklad vtedajší minister životného prostredia Michael Gove.

To sa ale nestalo. Už od roku 2021 nie je Spojené kráľovstvo súčasťou európskeho systému regulácie chemických látok, ktorý je zvaný ako EU Reach. Namiesto toho došlo k prijatiu špeciálnej úpravy UK Reach, ktorá však za Úniou značne zaostáva. Od brexitu nedošlo v Británii k prijatiu žiadneho opatrenia, ktoré by obmedzovalo používanie nebezpečných chemických látok.

image

Cisterny na skladovanie chemikálií v prístavisku Great Yarmouth v Anglicku.

Profimedia.cz/

„Sme vystavení toxínom, ktoré sú v Európe zakázané alebo výrazne obmedzené. Príkladom je tetraetyolovo, ktoré je už dlhé roky zakázané v pohonných hmotách pre bežné vozidlá. Napriek tomu sa však naďalej používa v palive pre lietadlá, a to aj napriek tomu, že spôsobuje neurologické poruchy. Európska únia sa tejto zmene dlho bránila, nakoniec ale rozhodla, že musí dôjsť k jeho vyradeniu. Spojené kráľovstvo sa k tomu ale nepridalo. To isté platí o chemických látkach v detských hračkách narúšajúcich endokrinný systém, formaldehydu či mikroplastoch zámerne pridávaných do hnojív,“ uvádza Monbiot.

Chýbajú peniaze aj experti

Britská legislatíva je teda proti tej európskej oveľa benevolentnejšia. Jedným z dôvodov okrem iného je, že zamestnáva menej pracovníkov. Chýbajú tu personálne kapacity a nie je tak dobre možné zisťovať, či chemické látky sú z pohľadu zdravia a životného prostredia naozaj také nebezpečné, aby sa mali zakázať. Okrem iného Spojené kráľovstvo na tieto účely ani nevyčleňuje dostatok finančných prostriedkov.

image

Oceánske dno sa mení na obrovské svetové smetisko. Jedinečný ekosystém ničia mikroplasty, ale aj tony rádioaktívneho odpadu

„Európska únia nie je ani zďaleka dokonalá. Od niektorých svojich sľubovaných záväzkov ustúpila. Od nášho odchodu z nej ale britské regulačné orgány zatiaľ neprijali jediný zákaz, ktorý by sa škodlivých látok týkal,“ uzatvára vo svojom komentári George Monbiot. Spolu so svojimi kolegami zo skupiny Fighting Dirty sa rozhodol britskú vládu zažalovať, pretože z ich strany došlo k niekoľkonásobnému zlyhaniu pri ochrane ľudí a ekosystémov pred nebezpečnými chemikáliami.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 15:03