Malá Wynter (vpravo) má zriedkavý syndróm Pica.Facebook/stacey A‘hearne/
StoryEditor

Trojročné dievča trpí zriedkavou poruchou: Má nutkanie jesť divné predmety. Pochutí si na omietke aj črepinách skla

Viktória Revajová24.03.2024., 11:00h

Matka dievčaťa opísala, aké je to starať sa o autistické dievčatko, ktoré trpí aj zriedkavou poruchou príjmu potravy. Musí na ňu neustále dávať pozor.

Lajkuj Brainee.sk na

Trojročnej Wynter okrem autizmu diagnostikovali aj zriedkavý syndróm zvaný Pica. Ide o poruchu, ktorá vyvoláva nutkanie jesť predmety, ktoré nie sú určené na konzumáciu. Znaky syndrómu môže vykazovať viacero detí v jej veku. Každý z nás pravdepodobne v detstve ochutnal piesok, či hlinu. No malá Wynter je schopná pojedať omietku zo stien, penu z matraca, alebo dokonca črepiny skla, opisuje jej 25-ročná matka Stacey A‘Hearne. 

Ako píše britský portál Metro, Stacey musí byť neustále v strehu. Wynter má vo zvyku prebúdzať sa v noci a hrýzť drevený rám postielky, v ktorej spí. Rodinka z Walesu má teda dosť komplikovaný život a Stacey je matkou na plný úväzok. 

image

Drobné červy v okolí Černobyľu šokovali vedcov. Vyvinuli si nový pozoruhodný talent, ktorý môže pomôcť aj ľuďom

Začalo to nenápadne

Stacey si prvýkrát všimla obsesiu svojej dcéry ešte v útlom detstve, no ani jej nenapadlo, že môže ísť o tak vážnu vec. Ako bábätko si kládla rôzne predmety do úst, no pri malých deťoch nejde o nič nezvyčajné. „Bábätká si vždy dávajú veci do úst, ale keď to robila často, začala som si myslieť, že to nie je normálne,“ hovorí 25-ročná matka dvoch detí.

Wynter bola do do trinástich mesiacov úplne v poriadku. Dovtedy dosahovala vo vývoji klasické miľníky, no potom sa to zrazu zmenilo. Prestala rozprávať a jej nezvyčajné stravovacie návyky sa začali stupňovať. Stacey teda zobrala dcéru k lekárovi. 

Po viacerých testoch jej tento rok diagnostikovali autizmus a Pica syndróm. „Pica môže byť bežnejšia u detí s autizmom – čo má aj Wynter. Myslím, že je to zmyslová vec a ona túži po rôznych textúrach. Má veľmi ťažký autizmus, čo znamená, že veľa nehovorí a má nejaké problémy so správaním,“ opisuje stav svojej dcéry.

Musí byť neustále v strehu

Stacey pristihla dcéru, ako pojedá omietku zo stien, peny z pohovky a hryzie bok detskej stoličky. Ak by ju čo i len na minútu pustila z dohľadu, ktovie ako by to dopadlo. Naposledy Wynter porozbíjala rámy na fotografie a pokúsila sa zjesť črepiny skla. „Našťastie si doteraz nikdy neublížila, pretože ju veľmi pozorne sledujem. Ale je to práca na plný úväzok,“ hovorí Stacey.

Aj napriek obľube jedenia predmetov, ktoré nie sú určené na konzumáciu je v klasickom jedle Wynter, podľa slov jej matky, veľmi vyberavá.

image

Muž trpel silnými migrénami, ktoré spôsobila pásomnica v jeho mozgu. Nakazil sa zrejme po tom, čo zjedol obľúbenú pochúťku Slovákov

Našla spôsob, ako na to

„Je vyčerpávajúce pozerať sa na ňu 24 hodín denne, 7 dní v týždni, ale dostala som sa do dobrej rutiny a chápem jej potreby,“ priznáva Stacey. Zistila, že vďaka hrám zameraným na zmyslové vnímanie sa jej darí odpútať pozornosť malej Wynter od predmetov, ktoré by jej mohli ublížiť. 

„Deti s autizmom majú rady zmyslové veci, ktorých sa môžu dotknúť, alebo rôzne zvuky. Mám pre ňu žuvací náhrdelník, špeciálne navrhnutý pre ľudí so syndrómom Pica, ktorý má rôzne textúry a môže ho žuť,“ hovorí.

Aj napriek tomu, má o dcéru neustále obavy a dúfa, že z toho nakoniec vyrastie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 14:42