Don GorskeProfimedia
StoryEditor

Američan za celý život zjedol viac ako 34-tisíc Big Macov. O svetový rekord ho už zrejme nikto nikdy nepripraví

Miroslav Kamody04.03.2024., 14:00h

Američan Don Gorske za celý život zjedol vyše 34-tisíc Big Macov. Sedemdesiatročný muž sa tak stal jedným z mála ľudí, ktorým sa zápis v Guinnessovej knihe rekordov darí udržať niekoľko desiatok rokov, a to aj vďaka tomu, že zje denne v priemere dva hamburgery z reťazca McDonald‘s, uviedol denník The Guardian.

Lajkuj Brainee.sk na

Na to, že sa Gorske so svojím polstoročia starým zvykom jesť každý deň Big Mac dožije 70 rokov, vsádzal málokto, poznamenal denník. No zníženie počtu zjedených hamburgerov na dva denne (namiesto skorších deviatich), vynechanie hranoliek a každodenná šesťkilometrová prechádzka mu nielen pomohli stať sa sedemdesiatnikom - ale tiež mu umožnili rozšíriť svoj rekord v počte zjedených Big Macov za život na viac ako 34-tisíc.

„Mnoho ľudí si myslelo, že už budem mŕtvy,” povedal Gorske v rozhovore zverejnenom Guinnessovou knihou rekordov, ktorá je známa tým, že vedie databázu viac ako 40-tisíc svetových rekordov. Podľa listu je ťažké vyjadriť, aký zásadný význam má McDonald‘s a jeden z jeho najznámejších hamburgerov pre identitu väzenského dozorcu vo výslužbe z Fondu du Lac vo Wisconsine.

image

McDonald‘s otvoril predajňu na naozaj nezvyčajnom mieste. Je uprostred polí a bez elektriny

Varovania ignoroval

A to aj napriek dlhodobým varovaniam odborníkov, ktorí tvrdia, že pravidelná konzumácia rýchleho občerstvenia, vrátane McDonald‘s, môže prispievať k pribúdaniu na váhe, obezite, srdcovým chorobám a ďalším zdravotným problémom, pretože jedlá sú preplnené kalóriami, sodíkom, cukrom a tukom.

Gorske uviedol, že jeho láska k Big Macom začala hneď, ako si 17. mája 1972 dal svoj prvý. „V tej chvíli som si povedal: ‘Budem ich jesť pravdepodobne do konca života‘,” povedal. Dodal, že od tej chvíle ich začal aj počítať. Od prvého Big Macu si každý deň schováva účtenky aj obaly.

image

Big Mac.

Mcdonald´s

Gorske hovorí, že jeho mama si robila starosti, keď videla, ako jeho fascinácia Big Macom prekvitá, a snažila sa ho usmerniť tým, že ho prinútila sľúbiť, že každý deň zje aj jedno jedlo iné ako Big Mac. Ale v roku 1981 ho prestala nútiť, aby tento sľub splnil.

Ženu požiadal o ruku na parkovisku pred mekáčom

Gorske na vrchole svojej záľuby jazdil do McDonald‘s každý deň, objednal si až deväť Big Macov a každý z nich zjedol. V prevádzke, ktorá je najbližšie jeho domu, je na jednej zo stien vystavený jeho portrét, a na parkovisku tejto reštaurácie vraj dokonca požiadal svoju ženu Mary o ruku.

image

Príbehy slávnych jedál: Každú sekundu sa predajú desiatky hamburgerov, jeho príbeh začína u Čingischána

Teraz zvyčajne chodí do McDonald‘s dvakrát týždenne, objednáva si zásoby Big Macov a - po tom, čo zje jeden čerstvý - si ich berie domov, aby si ich ohrial v mikrovlnke, keď je hladný. Toto úsilie vyvrcholilo tým, keď v roku 1999 získal zápis v Guinnessovej knihe rekordov za počet zjedených hamburgerov za celý život. V roku 2011 prekonal hranicu 25-tisíc kusov.

V priebehu minulého roka zjedol 728 Big Macov, teda necelé dva denne, a zvýšil tak svoj celkový počet na 34 128. Chuť na hamburgery ho vraj stále neprešla a tvrdí, že má veľa miesta na ďalšie.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 18:00