Elon Musk a logo spoločnosti NeuralinkReuters/Dado Ruvic
StoryEditor

Prvý pacient s čipom od Neuralinku dokáže myšlienkami ovládať kurzor. Musk hovorí o revolúcii, no čaká ho ešte dlhá cesta

ČTK21.02.2024., 12:30h

Prvý pacient, ktorému spoločnosť Neuralink implantovala mozgový čip, teraz dokáže svojimi myšlienkami hýbať kurzorom myši na obrazovke, povedal v noci na dnes zakladateľ projektu Elon Musk. Podľa neho sa zdá, že sa prvý účastník klinickej štúdie po zavedení čipu do mozgu úplne zotavil.

Lajkuj Brainee.sk na

Neuralink vlani dostal od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) súhlas na prvú klinickú štúdiu na ľuďoch a na konci januára Musk oznámil, že firma implantovala čip prvému človeku. Zaradila sa tým k viacerým ďalším projektom, ktorým sa v uplynulých rokoch takýto zákrok podaril.

„Pokrok je dobrý a zdá sa, že pacient sa plne zotavil,” povedal v pondelok Musk v rozhovore vysielanom na jeho sociálnej sieti X. „Pacient je schopný hýbať s myšou po obrazovke len svojím myslením,” pokračoval.

image

Tesla Cybertruck baví internet. Prvá zima a sneh odstavila údajne nezničiteľné vozidlá na krajnicu

Mozog-počítač

Spoločnosť Neuralink sa rovnako ako pri januárovom oznámení k veci ihneď nevyjadrila. Musk uviedol, že ďalším cieľom klinickej štúdie je teraz vykonať prostredníctvom implantátu čo najviac kliknutí myšou.

Neuralink svoj mozgový čip o veľkosti mince vyvinul v roku 2022, známy je tiež ako implantát rozhrania mozog-počítač (BCI). Zariadenie, ktoré bolo testované na zvieratách, podľa spoločnosti umožňuje zaznamenávať a bezdrôtovo prenášať mozgové signály do aplikácie, ktorá dekóduje, ako sa človek mieni pohybovať.

image

Elon Musk

Reuters/Lukasz Glowala

Koncept známy už desaťročia

Dlhodobým cieľom je pritom napríklad umožniť ľuďom s kvadruplegiou, čiže ochrnutím všetkých štyroch končatín, ovládať zariadenie myšlienkami. Na tomto koncepte neurovedci pracujú po desaťročia.

Už v roku 2004 voperovali americkí vedci zo spoločnosti Cyberkinetics mladému Američanovi do mozgu čip, s pomocou ktorého ovládal e-mail a hral počítačové hry. Vlani zase skupina švajčiarskych vedcov oznámila, že ich systém zahŕňajúci mozgové implantáty pomáha ochrnutému mužovi chodiť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 23:55