XProfimedia.cz/
StoryEditor

Muskova sieť a jej rekordy. Pozri si, kto je najsledovanejším používateľom siete X a kto získal najviac lajkov

Ondřej MartinůiDnes.cz14.12.2023., 12:00h

Vieš, koľko ľudí odoberá najsledovanejší profil na sieti X, bývalom Twitteri? A kto má najviac lajkov na jednom príspevku? Skúmame rekordy, ktoré boli na tejto sociálnej sieti zaznamenané.

Lajkuj Brainee.sk na

Sociálna sieť X, predtým známa ako Twitter, sa za svojich 17 rokov existencie pridala k najpoužívanejším sociálnym sieťam sveta. Hoci sa nájdu ešte ďaleko navštevovanejšie portály, X je predovšetkým v poslednej dobe často spomínanou sieťou, ako kvôli rôznym kontroverzným a politickým debatám, tak aj kvôli nedávnym a zásadným zmenám vo vedení siete, píše sa na portáli iDnes.cz.

Twitter vznikol v roku 2006, založila ho štvorica softwarových vývojárov z Kalifornie. Počas nasledujúcich šiestich rokov sa na sieť zaregistrovalo viac ako sto miliónov užívateľov, do roku 2019 sa toto číslo ešte strojnásobilo. V kalifornskom San Franciscu má firma dodnes centrálu, hoci už na nej svieti iné logo.

image

Rekordy sociálnych sietí: Kto je najsledovanejší na Facebooku a ktorý príspevok má najviac lajkov? Výsledky ťa prekvapia

Pôvodný názov tento rok nahradil nový, ktorý si kúpil americký miliardár Elon Musk za 44 miliárd dolárov. Musk sa rozhodol kompletne vymeniť imidž siete, zaviesť nové funkcie a dokonca aj premýšľa nad tým, že by sociálnu sieť spoplatnil pre všetkých používateľov, hoci zatiaľ sa hovorí len o forme symbolického ročného poplatku. Twitter ako taký v podstate prestal existovať, hoci toto meno stále nájdete v adresnom riadku.

Na sociálnej sieti sa dá evidovať celá rada rôznych rekordov, od najviac lajkovaných a zdieľaných príspevkov, cez najsledovanejšie profily a historické míľniky, až po rôzne jednotlivosti.

Najviac lajkov na príspevku

Celkom 6,8 miliónov lajkov má smutná správa z toku 2020. Oficiálny profil herca Chadwicka Bosemana vtedy zverejnil, že Boseman zomrel vo veku 43 rokov po dlhoročnom boji s rakovinou hrubého čreva. Príspevok má rovnako vysoký počet zdieľaní (dva milióny).

V kontraste s najlajkovanejším príspevkom je druhý najviac obľúbený odkaz na sieti naopak vtipom. Zverejnil ho sám Elon Musk minulý rok, krátko potom, čo kúpil Twitter. Vtedy vyhlásil, že ďalej si kúpi spoločnosť Coca-Cola a do receptu na tento nápoj vráti kokaín. Odvážny podnikateľský návrh lajklo 4,6 miliónov účtov na X.

Späť k vážnym témam nás zavedie tretí najlajkovanejší príspevok na sieti X. Ten aktuálne drží bývalý americký prezident Barack Obama, ktorý v roku 2017 citoval známeho afrického aktivistu a politika, Nelsona Mandelu, v kontexte útoku v meste Charlottesville. Vtedy 20-ročný muž úmyselne vrazil do skupiny ľudí protestujúcich proti zhromaždeniu amerických neonacistov. Obamovu správu podporilo 3,9 miliónov ľudí na sieti X.

Ďalšie vysoko obľúbené príspevky na sieti X zverejnili osobnosti ako aktivistka Greta Thunbergová, súčasný americký prezident Joe Bide, komik Andy Milonakis a členovia kórejskej popovej kapely BTS.

Najviac zdieľané príspevky

Pokiaľ by si nadobudol dojem, že najlajkovanejší príspevky na sieti X budú zhodné s tými najviac zdieľanými, budeš sa asi čudovať. Zoznam je totiž celkom odlišný, aj keď pár zhôd sa tiež nájde. Predovšetkým práve oznámenie o smrti Chadwicka Bosemana je v rebríčku najviac zdieľaných príspevkov na štvrtom mieste.

Prvé dve miesta ale patrí človeku, na ktorého by si to možno nepovedal. Najväčšiu zdieľaciu mániu na sieti X totiž vyvolal japonský miliardár Júsaku Maezawa. V januári 2019 vyhlásil na sieti súťaž medzi jeho sledujúcimi, v ktorej sľúbil, že 100 náhodným ľuďom zdieľajúcich jeho príspevok pošle milión japonských jenov (viac ako šesťtisíc eur). Vidina finančnej odmeny nalákala takmer štyri milióny ľudí, ktorí jeho príspevok zdieľali.

Na druhom mieste je opäť Maezawa, ktorý tú istú akciu opakoval na konci roku 2019. Tentokrát ale vyberal hneď tisíc šťastlivcov, ktorí obdržali milión japonských jenov. A paradoxne sa prihlásilo o niečo menej záujemcov, jeho druhý súťažný príspevok zdieľalo „len“ 3,2 miliónov užívateľov.

Tretí najviac zdieľaný príspevok z roku 2017 so sebou nesie celkom zaujímavý príbeh. Američan Carter Wilkerson sa vtedy opýtal fastfoodového reťazca Wendy’s, koľko zdieľaní na sociálnej sieti mu prinesie zásobu kuracích nugetiek zadarmo na celý rok. Profil siete rečtaurácii mu na to žartom odpovedal, že 18 miliónov. Wilkerson výzvu prijal a na sieť napísal: „Pomôžte mi, prosím. Človek potrebuje svoje nugetky.“ Jeho výzvu zdieľalo viac ako tri milióny užívateľov, vrátane veľkých spoločností ako Microsoft, Amazon alebo Google. Hoci 18 miliónov zdieľaní nezískal, Wilkerson od Wendy’s aj tak dostal svoju ročnú zásobu kuracích nugetiek.

Medzi ďalšími masovo zdieľanými príspevkami na sieti X majú svoje zastúpenie známe mená ako Barack Obama, americká moderátorka Ellen DeGeneresová a tiež znovu členovia kórejskej skupiny BTS.

Najsledovanejšie profily

Zoznamu najsledovanejších ľudí na sieti X kraľuje sám pán majiteľ, americký miliardár Elon Musk. Aktuálne ho sleduje 164 miliónov ľudí, čo mu pohodlne stačí na prvú priečku. Druhý za ním je bývalý americký prezident Barack Obama s 132 miliónmi sledujúcich. Na treťom mieste je spevák Justin Bieber, ktorého sleduje 111 miliónov ľudí.

image

Elon Musk

Gonzalo Fuentes/Reuters

Štvrté miesto patrí mužovi, ktorý dominuje rebríčkom popularity na iných sieťach, futbalista Cristiano Ronaldo. Na sieti X ho sleduje 110 miliónov ľudí. Ďalšie tri pozície obsadili americké speváčky Rihanna, Katy Perry a Taylor Swift. Za nimi potom nájdeš napríklad premiéra Indie Módiho, bývalého amerického prezidenta Trumpa alebo speváčku Lady Gaga.

Pokiaľ dáme stranou osobnosti, tak najvyššie je profil videoserveru YouTube, ktorý na sieti X sleduje 79 miliónov ľudí. Ďalšia je potom americká vesmírna agentúra NASA, potom ešte v rebríčku nájdeš tiež oficiálny profil siete X alebo spravodajskú službu CNN.

Zaujímavý je ale fakt, že na hranici sto miliónov sledovateľov sa v roku 2017 dostala ako prvá speváčka Katy Perry. Desať miliónov sledovateľov potom ako prvá nazbierala speváčka Lady Gaga v roku 2011. A na prvý milión zas ako prvý dosiahol americký herec Ashton Kutcher. Stalo sa tak v roku 2009.

Prvý tweet

Keď už sme pri rôznych prvenstvách, bolo by vhodné pripomenúť vôbec prvý príspevok, ktorý sa na sieti objavil. Stalo sa tak v marci 2006, keď na sieť napísal bývalý majiteľ a zakladateľ Twitteru Jack Dorsey jednoduchú poznámku, že si nastavuje svoj nový účet.

image

Spoločnosť Meta u nás konečne spúšťa novú sociálnu sieť Threads. Ako funguje a kedy si ju budeš môcť stiahnuť?

Príspevok je na sieti stále viditeľný a má doteraz celkom obstojných 195 tisíc lajkov a 117 tisíc zdieľaní. Jack Dorsey následne pôsobil ako riaditeľ Twitteru medzi rokmi 2006 a 2008, do funkcie sa následne vrátil v roku 2015 a zostal v nej až do roku 2021. Predaj a následný rebranding na X prišiel o rok neskôr, medzi tým Dorsey už stihol pomôcť založiť alternatívu Blueskey Social, ktorá aktuálne funguje len na pozvánku.

K prvému tweetu sa viaže ešte jeden fakt, a síce, že Dorseyho úvodných päť slov na sieti sa v roku 2021 predalo vo forme NFT (nezameniteľného tokenu) za ohromujúcich 2,9 miliónov dolárov. V jednej chvíli bol dokonca ponúkaný za 48 miliónov, po spľasnutí bubliny NFT ale prvý tweet v histórii stratil drvivú časť svojej zdanlivej hodnoty.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 08:58