Šance na vyliečenie boli doteraz takmer rovné nuleUnsplash/National Cancer Institute
StoryEditor

Správa, ktorá sa zapíše do histórie. 13-ročného chlapca dokázali lekári úspešne vyliečiť zo smrteľnej rakoviny mozgu

Miroslav Kamody15.02.2024., 10:30h

Lekári hovoria o zázraku - typ rakoviny, pri ktorom má pacient takmer nulovú šancu na prežitie, sa u jedného chlapca podarilo úplne vyliečiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď Lucasovi v šiestich rokoch diagnostikovali zriedkavý typ mozgového nádoru, o prognóze nebolo pochýb. Ako informuje portál ScienceAlert na základe správy AFP, francúzskeho lekára Jacquesa Grilla pri spomienke, ako musel rodičom povedať, že ich syn zomrie, aj po rokoch premôžu emócie.

O sedem rokov neskôr však malý chlapec oslavuje 13 rokov a po nádore nezostala ani stopa. Belgický chlapec je podľa vedcov prvým dieťaťom na svete, ktoré sa vyliečilo z gliómu mozgového kmeňa, obzvlášť brutálnej rakoviny.

image

Putujú telom a zachraňujú životy. Liečba pomocou nanobotov sa už rieši aj u našich susedov

Väčšina neprežije ani rok

„Lucas prekonal všetky zlé vyhliadky” a prežil, povedal Grill, vedúci programu mozgových nádorov v centre rakoviny Gustava Roussyho v Paríži. Nádor, ktorého celý názov je difúzny vnútorný pontínový glióm (DIPG), je diagnostikovaný každý rok u približne 300 detí v Spojených štátoch a až 100 vo Francúzsku.

Pred štvrtkovým Medzinárodným dňom rakoviny u detí lekárska komunita ocenila pokrok, ktorý znamená, že 85 percent detí teraz prežije viac ako päť rokov po diagnostikovaní rakoviny. Vyhliadky pre deti s nádorom DIPG však zostávajú pochmúrne – väčšina z nich sa nedožije ani roka po stanovení diagnózy.

Nedávna štúdia zistila, že len 10 percent z nich bolo nažive po dvoch rokoch od stanovenia diagnózy. Rádioterapia môže niekedy spomaliť rýchly postup agresívneho nádoru, ale žiadny liek proti nemu nepreukázal svoju účinnosť.

image

Rakovina je u mladých čoraz častejšia

Unsplash

Jedinečný prípad

Lucas a jeho rodina cestovali z Belgicka do Francúzska, aby sa mohol stať jedným z prvých pacientov, ktorí sa zapojili do štúdie BIOMEDE, ktorá testuje potenciálne nové lieky na DIPG. Lucas od začiatku silne reagoval na liek proti rakovine s názvom everolimus, ktorý mu bol náhodne pridelený.

„Počas série vyšetrení magnetickou rezonanciou som sledoval, ako nádor úplne zmizol,” povedal Grill pre AFP. Lekár sa však neodvážil prerušiť liečebný režim – aspoň pred rokom a pol, keď Lucas prezradil, že už aj tak lieky neberie. 

„Neviem o žiadnom inom prípade ako on na svete,” povedal Grill. Prečo sa Lucas úplne zotavil a ako by jeho prípad mohol v budúcnosti pomôcť iným deťom, ako je on, sa ešte len uvidí. Sedem ďalších detí v teste prežilo roky po diagnostikovaní, ale iba Lucasov nádor úplne zmizol.

image

Vedci aj lekári majú hlavu v smútku. Rakovinu má čoraz viac mladých ľudí, nikto nevie zistiť prečo

Dôvod, prečo tieto deti reagovali na lieky, zatiaľ čo iné nie, bol pravdepodobne spôsobený „biologickými zvláštnosťami” ich jednotlivých nádorov, povedal Grill. „Lucasov nádor mal extrémne zriedkavú mutáciu, o ktorej sa domnievame, že jeho bunky sú oveľa citlivejšie na liek,” dodal.

Náročná reprodukcia

Výskumníci študujú genetické abnormality nádorov pacientov, ako aj vytváranie nádorových „organoidov“, čo sú masy buniek produkovaných v laboratóriu. „Lucasov prípad ponúka skutočnú nádej,“ povedala Marie-Anne Debilyová, výskumníčka dohliadajúca na prácu v laboratóriu.

„Pokúsime sa in vitro reprodukovať rozdiely, ktoré sme identifikovali v jeho bunkách,“ povedala agentúre AFP. Tím chce reprodukovať jeho genetické rozdiely v organoidoch, aby zistil, či je možné nádor zabiť tak efektívne, ako to bolo u Lucasa.

image

Chemoterapia zvyšuje pravdepodobnosť, že rakovinové bunky budú nakoniec zlikvidované.

TASR/Michal Svítok

Ak to bude fungovať, „ďalším krokom bude nájsť liek, ktorý má rovnaký účinok na nádorové bunky ako tieto bunkové zmeny,“ povedala Debilyová. Zatiaľ čo výskumníci sú z tohto zistenia nadšení, varovali, že akákoľvek možná liečba je ešte ďaleko.

„V priemere to trvá 10-15 rokov, kým sa z prvého zistenia stane liek - je to dlhý a zdĺhavý proces,“ povedal Grill. David Ziegler, detský onkológ v Sydney Children‘s Hospital v Austrálii, povedal, že situácia ohľadne DIPG sa za posledné desaťročie dramaticky zmenila.

„Prelomy v laboratóriu, zvýšené financovanie a pokusy, ako je BIOMEDE, ma utvrdili v presvedčení, že čoskoro zistíme, že sme schopní vyliečiť niektorých pacientov,“ povedal Ziegler pre agentúru AFP.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 07:50