Antikoncepcia zvyšuje riziko rakoviny prsníkaUnsplash/Jan Kopřiva, Reproductive Health Supplies Coalition
StoryEditor

Zlá správa pre všetky ženy, ktoré užívajú antikoncepciu. Vedci varujú, že zvyšuje riziko konkrétneho druhu rakoviny

Miroslav Kamody23.03.2023., 08:00h

Užívanie antikoncepcie prináša množstvo pozitív, vedci však aktuálne upozorňujú aj na vedľajší problém, ktorý ženy rozhodne nepoteší.

Lajkuj Brainee.sk na

Antikoncepcia sa v priebehu rokov stala bežnou súčasťou života mnohých žien. Aj keď pomáha riešiť jeden problém, môže pridať iný. Ako totiž informuje portál ScienceAlert na základe správy AFP, všetky hormonálne antikoncepčné prostriedky prinášajú mierne zvýšené riziko rakoviny prsníka.

Toto sa podľa štúdie zverejnenej v utorok týka aj čoraz obľúbenejších tabletiek obsahujúcich iba gestagén. Vedci v štúdii zdôraznili, že zvýšené riziko rakoviny prsníka je potrebné zvážiť v porovnaní s výhodami hormonálnej antikoncepcie vrátane ochrany, ktorú poskytujú proti iným formám rakoviny u žien.

image

S vakcínou proti chorobe z Last of Us by to v realite nevyzeralo inak, tvrdí odborníčka. Už 20 rokov sme nevyrobili žiadny liek

Týka sa to všetkých druhov

Predchádzajúce štúdie preukázali zvýšené riziko rakoviny prsníka z dvojhormónových alebo kombinovaných antikoncepčných prostriedkov, ktoré používajú estrogén aj gestagén. Len málo výskumov sa venovalo tým, ktoré používali iba gestagén.

Štúdia publikovaná v časopise PLOS Medicine zistila, že riziko, že žena dostane rakovinu prsníka, je približne rovnaké pri hormonálnej antikoncepcii, ktorá používa estrogén aj gestagén, ako u žien, ktoré užívajú iba gestagén.

A výsledky rozhodne nie sú priaznivé - podľa štúdie majú totiž ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu o 20 až 30 percent vyššie riziko vzniku rakoviny prsníka ako tie, ktorú ju vôbec neužívajú.

image

Antikoncepcia

Unsplash/Reproductive Health Supplies Coalition

Podľa vedcov je úplne jedno, akým spôsobom antikoncepciu užívaš - či už je to perorálna tabletka, IUD (mimomaternicové teliesko), implantát, injekcia, kombinovaná tabletka alebo samotný gestagén.

Záleží od veku

Odborníci v štúdii zobrali do úvahy aj to, že pravdepodobnosť vzniku rakoviny prsníka sa zvyšuje s vekom. Na základe toho vypočítali, aké nadmerné riziko je spojené s užívaním antikoncepcie. Ak ju žena užívala napríklad vo veku 16 až 20 rokov, prípadov rakoviny prsníka bolo osem na 100-tisíc. Vo veku 35 až 39 rokov to bolo už 265 prípadov na 100-tisíc. 

„Nikto nechce počuť, že niečo, čo užívajú, zvýši ich riziko rakoviny prsníka o 25 percent,” povedala Gillian Reevesová, profesorka štatistickej epidemiológie na Oxfordskej univerzite a spoluautorka štúdie. „To, o čom tu hovoríme, je veľmi malý nárast absolútneho rizika,” povedala.

image

Zabije ťa pero zhodené z mrakodrapu či ležanie v posteli? Vedci sa pozreli na bizarné spôsoby, ako odísť z tohto sveta

Treba myslieť aj na iné pozitíva a negatíva

„Na tieto zvýšenia rizika rakoviny prsníka sa treba, samozrejme, pozerať v kontexte toho, čo vieme o mnohých výhodách užívania hormonálnej antikoncepcie. Nielen z hľadiska kontroly pôrodnosti, ale aj preto, že vieme, že perorálna antikoncepcia v skutočnosti poskytuje dosť významnú a dlhodobú ochranu pred inými rakovinami žien, ako je rakovina vaječníkov a rakovina endometria,” dodala.

Vedci okrem toho potvrdili, že riziko rakoviny prsníka v priebehu rokov od skončenia užívania antikoncepcie klesá. Samotná štúdia pozostávala z údajov od takmer 10-tisíc žien mladších ako 50 rokov, u ktorých sa v rokoch 1996 až 2017 vyvinula rakovina prsníka

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 10:35