Chirurgický robot zlyhal, následkom čoho pacientka zomrelaUnsplash/Piron Guillaume
StoryEditor

Smrť ako z desivého sci-fi hororu. Žene sa stala osudnou operácia chirurgickým robotom, do čreva jej vypálil dieru

Miroslav Kamody12.02.2024., 14:00h

Mal slúžiť na precízne operácie, pretože dokázal byť presnejší ako ruky doktorov. Fatálne však zlyhal.

Lajkuj Brainee.sk na

V Spojených štátoch ide pred súd tragický prípad, ktorý svetu pripomína, že ani špičkové technológie nie sú bezchybné. Lekári totiž mali pri operácii ženy použiť chirurgického robota, no vôbec nič nešlo podľa predstáv, píše portál The Futurism.

Žena z Floridy mala diagnostikovanú rakovinu hrubého čreva, a tak sa musela podrobiť operácii. Podľa žaloby, ktorú podal jej manžel na výrobcu chirurgického robota, mal prístroj popáliť jej tenké črevo, po čom nasledovali ďalšie zákroky a následne smrť.

image

Putujú telom a zachraňujú životy. Liečba pomocou nanobotov sa už rieši aj u našich susedov

Trápila sa niekoľko mesiacov

Podľa informácií WFLA-TV mala Sandra Sultzer v septembri 2021 podstúpiť procedúru v miestnej nemocnici, pričom na operačnej sále bol použitý známy robot Da Vinci. Práve ten jej omylom vypálil dieru v tenkom čreve. Nasledovali veľké komplikácie a ďalšie zákroky, ktoré nakoniec viedli k jej úmrtiu vo februári 2022.

Podľa žaloby bola jej smrť „priamym a bezprostredným dôsledkom zranení, ktoré utrpela“. Manžel teraz požaduje náhradu škody od výrobcu robota, firmy Intuitive Surgical, Inc. Tá bola v minulosti podrobená kontrole od Federálneho úradu pre liečivá kvôli zraneniam, ktoré pacienti utrpeli pri operáciách s robotom.

image

Chirurgický robot zlyhal, následkom čoho pacientka zomrela

Unsplash/Marcel Scholte

Robot zlyhal

Zistilo sa, že robotické zariadenie malo praskliny v „malom gumovom puzdre“ na kovovom diele, ktoré „umožnili únik elektriny a spôsobili vnútorné popáleniny.“ Podľa žaloby Sultzerová nevedela, že pri operáciách za asistencie robota je viac komplikácií v porovnaní s postupmi s „tradičným laparoskopickým nástrojom, vďaka čomu sú náchylnejšie na popálenie“.

Roboticky asistovaná chirurgia sa začala presadzovať na operačných sálach, pretože sú prísľubom presnejšej, zložitejšej práce a schopnosti vykonávať minimálne invazívne operácie v tele pacienta namiesto veľkých rezov. Ale rovnako tak ako človek, aj tieto zariadenia môžu z rôznych dôvodov zlyhať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. máj 2024 00:36