OkoUnsplash/Amanda Dalbjörn
StoryEditor

Nepáči sa ti tvoja farba očí? Po novom si ich môžeš dať trvalo prefarbiť. Operácia stojí pár tisíc, no lekári pred ňou varujú

Miroslav Kamody28.01.2024., 11:30h

Zmeniť farbu očí je jednoduché - samozrejme, pokiaľ máš bokom pár tisíc. Lekári však varujú, aby si si tento zákrok poriadne rozmyslel.

Lajkuj Brainee.sk na

Modelka Layyons Valença sa rozhodla zmeniť svoju farbu očí. Zaplatila si preto operáciu, ktorá sa nazýva keratopigmentácia - pomocou laseru sa v rohovke cez kruhový mikrotunel nanáša pigment, ktorý prekryje prirodzenú farbu očí. Lekári však varujú, že tento zákrok nie je bez rizika, píše portál Need to Know.

„S mojimi hnedými očami, ktoré sú mojou prirodzenou farbou, som sa so sebou nestotožnila. Nemohla som sa na seba pozrieť do zrkadla,” opisuje svoje trápenie modelka. 24-ročná žena preto dlho používala farebné šošovky. Brazílčanka priznala, že sa o ne poriadne nestarala a chodila s nimi aj spávať, vďaka čomu viackrát bojovala s infekciou.

image

Ďalšie veľké trápenie ľudí z generácie Z. Boja sa, že budú vyzerať staršie, niektorí pritom majú len 14 rokov

Operácia vo Švajčiarsku

„Vtedy som si naozaj povedala: ‘Musím zmeniť farbu mojich očí‘.” Layyons, ktorá žije v Ženeve vo Švajčiarsku, si nechala urobiť operáciu na očnej klinike v neďalekom Lausanne. Zaplatila za ňu 8-tisíc švajčiarskych frankov, v prepočte niečo vyše 8 500 eur.

„Ak sa ma niekto opýta, poviem: Sú to moje oči. Kúpila som ich, sú moje. Som šťastná, cítim sa naplnená, cítim sa naozaj dobre. Moje sebavedomie sa veľmi zmenilo.” Modelka si však po polhodinovej procedúre musí dávať veľký pozor. Prvé tri mesiace je citlivá na svetlo, musí si dávať kvapky na hydratáciu oka a nosiť slnečné okuliare.

Niektorí jej sledovatelia na sociálnych sieťach jej povedali, že s novou farbou očí vyzerá skvele, našli sa však aj takí, ktorí ich nazývali „škaredými“ a „umelými“. Problém tejto operácie však nie je len estetický či etický.

Lekári varujú

Zmena farby očí z čisto kozmetických dôvodov je na mnohých miestach vrátane modelkinej rodnej Brazílie zakázaná. Odborníci tiež tvrdia, že po nej zostaneš citlivý na svetlo a môže to sťažiť prípadne budúce očné operácie.

image

Náš mozog nás úmyselne drží 15 sekúnd v minulosti. Má na to veľmi dobrý dôvod

Expertka Wilma Lelis povedala brazílskym médiám: „Keď táto pigmentácia stuhne, bude brániť vizualizácii oka, keď pacient potrebuje operáciu. Takže, ak potrebujú operáciu sivého zákalu, čo je najbežnejšia operácia, budú mať veľmi ťažký prístup k tomuto oku.”

Zároveň sa podelila o odporúčanie pre každého, kto po podobnej operácii taktiež túži. „Ak chcete zmeniť farbu očí, použite kontaktné šošovky,” odkázala ľuďom. Je to lacnejšie a bezpečnejšie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 18:12