MozogUnsplash/Milad Fakurian
StoryEditor

Nové zariadenie desí aj fascinuje. Dokáže udržať mozog pri živote celé hodiny, aj keď je oddelený od tela

Miroslav Kamody25.11.2023., 13:30h

Aj keď vedci vidia možnosti zariadenia pri náročných operáciách, iní už hovoria o začiatku tvorby zariadení, ktoré umožnia našim mozgom žiť večne.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci z Texasu vyvinuli metódu, ako udržať mozog nažive, tak aby fungoval, a to aj niekoľko hodín bez toho, aby bol spojený s telom. Ako píše portál Futurism, ide o skutočne zvláštny vedecký experiment, ktorý pripomína hlavu v pohároch v ikonickom seriáli Futurama.

Tím vedený juhozápadným lekárskym centrom Texaskej univerzity v Dallase vzal dve ošípané a prerušil spojenie medzi ich hlavami a telami. Namiesto toho pripojil mozgy k zariadeniu, ktoré nazývajú mimotelové pulzné obehové riadenie (EPCC), ktoré podrobne opísali v článku publikovanom v magazíne Scientific Reports.

image

Bolesť cítiš, aj keď ležíš v anestézii. Ako je možné, že sa nepreberieš a nezačneš mučivo kričať? Vysvetľuje lekár

Môže priniesť zásadné zmeny aj zistenia

Stroj pumpuje krv cez mozog a napodobňuje prirodzený tok, keď je spojený so zvyškom tela. Zámerom tohto hrozného postupu bolo študovať mozog nezávisle od iných telesných funkcií, ktoré ho môžu ovplyvňovať, ale systém môže viesť aj k lepšie navrhnutému kardiopulmonálnemu bypassu (proces, pri ktorom stroje počas operácie prevezmú funkciu tvojho srdca a pľúc).

„Táto nová metóda umožňuje výskum, ktorý sa zameriava na mozog nezávislý od tela, čo nám umožňuje odpovedať na fyziologické otázky spôsobom, ktorý sa nikdy neuskutočnil,” uviedol vo vyhlásení UT Southwestern profesor medicíny a hlavný výskumník štúdie Juan Pascual.

image

Mozog

Brainee x Canva

Udržali ho pri živote niekoľko hodín

Počas pokusu výskumný tím uviedol dve ošípané do anestézie, zatiaľ čo boli pripojené k monitorom, aby sledovali vitálne funkcie. Potom rozrezali lebky, aby im na mozgy nasadili elektródové sondy, prerušili dôležité tepny spájajúce mozog so zvyškom tela a pripojili ich k EPCC, ktoré má formu komplexného systému rúrok a pumpy ovládanej softvérom určeným na replikáciu prirodzeného prietoku krvi v mozgu.

Napriek prerušenému spojeniu boli schopní udržať mozgy normálne fungovať po dobu piatich hodín - hrozivý úspech, určite, ale aj medicínsky pôsobivý. Vďaka experimentu bol výskumný tím schopný študovať vplyv cukru na mozog, oddelene od iných mechanizmov v tele, ktoré môžu tento proces zmeniť.

image

Náš mozog nás úmyselne drží 15 sekúnd v minulosti. Má na to veľmi dobrý dôvod

Budúcnosť je tu

Pokiaľ ide o budúce aplikácie, výskumný tím zaujalo, že nový proces pumpuje krv ako ľudské srdce, na rozdiel od existujúcich zariadení s kardiopulmonálnym bypassom, ktoré posielajú krv cez telo v nepretržitom toku.

Vedecký tím špekuloval, že kardiopulmonálny bypass, ktorý funguje viac ako ľudské srdce, by znížil komplikácie existujúcich zariadení. A áno, je to prvé lastovička k tomu, aby po tvojej smrti dokázali oddeliť tvoj mozog od tela.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 22:44