Tipy, ako poraziť opicuBrainee X Canva/
StoryEditor

Máme pre teba tie najlepšie tipy, ako poraziť opicu. Priprav sa dopredu a nezabúdaj na pitný režim

iDnes.cz31.12.2023., 10:45h

Oslava príchodu nového roka so sebou prináša nielen bujarú zábavu, ale často tiež problémy s nepríjemnou opicou. Poradíme ti, ako piť, aby si sa nemusel prebúdzať s bolesťou hlavy, žalúdkom na hojdačke a ďalšími príznakmi opice.

Lajkuj Brainee.sk na

Laicky povedané, opica je odozva tela na nadmernú konzumáciu alkoholu a sú s ňou spojené prejavy, ako sú neuhasiteľný smäd, silná bolesť hlavy, nepríjemný stav žalúdku, slabosť, únava, trasenie či hnačka, píše sa na portáli iDnes.cz.

„Za stav nazývaný opica môže skutočnosť, že pečeň jednoducho nestíha premenu ethanolu obsiahnutého v alkohole a v našom tele zostáva nahromadený toxický acetaldehyd. S pribúdajúcim vekom sa znižuje nielen rýchlosť spaľovania, ale aj pokles aktivity pečeňových enzýmov, preto čím sme starší, tým horšie sa s následkami pitia vyrovnávame,“ hovorí nutričná špecialistka Kateřina Šimková zo Zdravého stravovania.

image

Máš silnú opicu? Lekár odhalil, pri akých príznakoch je už potrebné vyhľadať lekársku pomoc

Nezabúdajte piť vodu

„Opicu môže zhoršiť dehydratácia. Alkohol vďaka malému objemu tekutín v organizme v ňom optimálne nemôže prúdiť,“ upozorňuje špecialistka.

Skratka a dobre, stavu po prehýrenej noci je lepšie sa vyhnúť. Následky sa „liečia“ horšie. „Dehydratácia je typická stratou vody aj minerálnych látok, ako sú sodík, chloridy a draslík, preto odporúčam striedať pitie alkoholu s nealkoholickými nápojmi, najmä čistou vodou. Pre rozklad alkoholu sú dôležité dva vitamíny, a to B1 a C. Pred očakávaným popíjaním alkoholu je dobré si dať dávku týchto vitamínov,“ dopĺňa Šimková.

Pred akciou si oddýchni

Vedel si, že stres a únava môžu ovplyvniť vstrebávanie alkoholu? Je to spôsobené znížením žalúdočnej motoriky. Nie je preto na škodu si pred plánovaným popíjaním dostatočne odpočinúť. Aj to ťa totiž môže pred nepríjemnou opicou ochrániť.

image

Opica

Brainee X Canva/

Radšej vodku ako rum

Kongenery sú vedľajšie látky vznikajúce pri fermentácii alkoholických nápojov a majú tendenciu intenzitu opice zhoršovať. Sú súčasťou nápojov, ako sú brandy, whisky, červené víno a rum. Z tohto dôvodu sú vhodnejšie alkoholické nápoje ako gin, vodka, pivo či biele víno.

Rýchlosť vstrebávania alkoholu ovplyvňuje aj teplota vypitého alkoholického nápoja. Studené nápoje sa vstrebávajú oveľa pomalšie než nápoje, ktorých teplota sa pohybuje okolo 18 stupňov.

Ráno polievka alebo banánový kokteil

Po prehýrenej noci zapracuj na svojom jedálničku. Organizmus potrebuje ľahko stráviteľné sacharidy a minerálne látky. Ideálna je vlažná, nie príliš tučná, a teda ľahko stráviteľná polievka. Tuk by mohol zaťažiť pečeň a to nechceme. Paradoxne, telo prahne po tučnejších jedlách.

Pokiaľ tuk, tak siahni po zdravších. Vhodným zdrojom môžu byť na raňajky miešané vajcia s avokádom. Pokiaľ to zvládneme, môžeme sa napraviť aj banánovým mliečnym kokteilom. Banán je dobrým zdrojom horčíka, ktorý je pri opici žiaduci, a mlieko zneutralizuje prekyslenie žalúdka.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 05:18