Čierne vajcia v hlbokom oceáneKeiichi Kakui, X/Independent,
StoryEditor

Vedci objavili v hlbinách oceánu neznáme čierne vajcia. Po preskúmaní zostali v nemom úžase a prepisujú rekordy

Miroslav Kamody01.02.2024., 10:30h

Keď čierne vajcia v hlbinách objavili, vedeli, že pôjde o niečo unikátne. Nečakali však, že sa im podaril taký unikátny objav.

Lajkuj Brainee.sk na

Pre ľudstvo je stále náročné pochopiť, ako vôbec môže niečo prežiť v najhlbších zákutiach svetových oceánov. Portál Indy100 pripomína, že najhlbšie sa človeku bez použitia ponorky podarilo ponoriť do hĺbky 331,35 metra. A aj to sme sa museli spoliehať na vysoko špecializované vybavenie a intenzívny tréningový program.

Napriek tomu niektoré tvory žijú šťastne a pokojne aj stovky metrov pod vrakom Titanicu - napriek extrémnym tlakom, obmedzenému svetlu a mrazivým teplotám, ktoré tvoria toto jedinečné prostredie. Asi ťa preto neprekvapí, no vzhľadom na tieto unikátne a nehostinné podmienky vieme o tomto podvodnom svete len veľmi málo.

image

Vďaka tejto superpotravine prežijeme aj jadrovú vojnu. Je extrémne nenáročná a pred vyhladovaním zachráni miliardu ľudí

Vytiahli ich z hĺbky 6 200 metrov

Aj preto je každý nový objav vzrušujúci a dych vyrážajúci. Ten najnovší si môže pripísať Yasunori Kano z Tokijskej univerzity. Odborník pilotoval vozidlo na diaľkové ovládanie v Kurilsko-Kamčatskej priekope v severozápadnom Pacifiku, keď si všimol niekoľko uhlovo čiernych vajec.

Už toto je samo o sebe úctyhodný výkon, vzhľadom na extrémnu tmu, no jemu sa podarilo omnoho viac. Vajíčka sa mu z hĺbky 6 200 metrov podarilo vytiahnuť na povrch. Keďže si nebol istý, o čo ide, ukázal ich kolegovi Keiichi Kakuiovi z univerzity Hokkaido, ktorý sa následne stal spoluautorom článku o ohromujúcom náleze.

„Keď som ich prvýkrát videl [...], myslel som si, že to môžu byť protisti alebo niečo také,“ vysvetlil Kakui pre IFLScience. Pre vysvetlenie - protisti sú rodinou typicky jednobunkových organizmov, ktorá zahŕňa väčšinu rias a niektoré huby. „Pod stereomikroskopom som jeden z nich prerezal a vytiekla z neho vec podobná mliečnej tekutine.“

Vzácny nález

Kakui vysvetlil, že „po vyfúknutí mliečnej hmoty pipetou“ našiel „krehké biele telá v škrupine“ a zrazu si uvedomil, že tajomné čierne gule sú v skutočnosti kukly plochých červov (platyhelmintov). „V tom čase som nevedel, aký vzácny bol tento nález, a nedokázal som identifikovať, o akú skupinu platyhelmintov išlo,“ priznal.

Pozostatky čoho našli v štyroch neporušených kapsulách sa dočítaš na ďalšej strane

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 15:23